Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione

Przepiórka

( prod.)

Przepiórka jest przysmakiem kuchni francuskiej. Jest także uwielbianym daniem z grilla np. w Australii. Przepiórka to bardzo mały, ale niezwykle smakowity ptak. Ten niewielki rozmiar nadaje mięsu delikatną konsystencję, znacznie delikatniejszą niż w przypadku mięsa kurczaka czy kaczki. Najlepiej przygotować przepiórkę w całości. Ma ona niesamowicie aromatyczne mięso charakteryzujące się wyjątkowym bogactwem smaku. Ta intensywność bierze się z ciągłej aktywności ptaków w poszukiwaniu pożywienia na łonie natury. Smak wbudowuje się w mięso dając wyjątkowo fantastyczny efekt kulinarny. Dodatkowo walory kulinarne wzmacnia bardzo przyjemna struktura samego mięsa, sprężysta, zwarta i jednocześnie bardzo delikatna.

Przepiórka tuszka - cztery sztuki Przepiórka tuszka - cztery sztuki
-15%
47,03 zł 55,34 zł
  • Kraj pochodzenia: Francja
Przepiórka ma wyjątkowo delikatne i smakowite mięso o zwartej strukturze. W kraju nad Sekwaną ten rodzaj drobiu jest wprost ubóstwiany. Mięso przepiórcze oprócz tego, że jest niesamowicie smaczne jest także bardzo...

Porcja dla jednej osoby 

Pierwszą rzeczą, którą zauważysz to bardzo mały rozmiar jednego ptaka. Warto serwować dwie przepiórki na osobę.

Jak przygotować przepiórkę

Istnieje bardzo wiele sposobów przygotowania mięsa przepiórczego. Przepiórkę możesz smażyć, piec, grillować, wędzić lub dusić. Ważne, żeby nie „przeciągnąć” mięsa, bo jest bardzo delikatne, a chcemy żeby było soczyste. Rekomendujemy znacznie krótszy czas przygotowania niż w przypadku ptactwa o większym rozmiarze.

Przepiórkę można zamarynować, ale wystarczy krótkie marynowanie. Również sama marynata nie powinna być zbyt intensywna. Przepiórka ma bardzo delikatne mięso i trzeba uważać, żeby marynata go nie zdominowała. Wtedy uzyskamy znakomity, naturalny smak.

Sprawdź przepisy na naszym blogu.

Wartości odżywcze mięsa przepiórek

Mięso przepiórek zapewnia wiele korzyści dla zdrowia i jest świetnym dodatkiem do diety. Przepiórki mają wysoką zawartość białka (21g na 100g mięsa), które jest podstawowym budulcem mięśni. Przepiórki są również bogate w witaminę B12, z ponad 500% dziennego zapotrzebowania. Zawierają również witaminę A i E. Przeciętna osoba powinna spożywać 455 miligramów żelaza każdego dnia. Mięso przepiórek zawiera 4-8% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. 

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się