Steki z kangura
STEKI Z KANGURA DZICZYZNA Z OCEANII
Jeśli myślisz, że szczytem ekstrawagancji jest jedzenie dziczyzny, to co powiesz o mięsie kangura? W rodzimej Australii traktowane jest podobnie jak w Polsce sarnina czy jelenina. Co oznacza, że na stół trafia rzadko. A szkoda, bo jego przygotowanie jest bardzo proste, a kruchością może konkurować z najlepszymi kawałkami wołowiny. Do tego jest chude i pełne białka i żelaza.
ZEW NATURY W KAŻDYM KAWAŁKU
Silny i szybki – taki właśnie jest kangur. Wielkość mięśni zawdzięcza wielu kilometrom pokonywanym każdego dnia. Hodowcy dbają o to by każde zwierzę miało codziennie zapewnioną odpowiednią dawkę ruchu. To niezwykle ważne dla jakości pozyskiwanego z nich mięsa.
O zaskakującym smaku decyduje dieta kangurów. Są one wypasane na obszarach o bardzo zróżnicowanej roślinności od prerii po lasy. W tych samych warunkach żyją wolne jednostki. Zwierzęta te odżywiają się bardzo różnorodnie, co czuć w trakcie konsumpcji. Steki z kangura są delikatniejsze, mniej aromatyczne niż rodzima dziczyzna. Wyczuć w nich można subtelną słodycz.
JAK PRZYGOTOWAĆ STEKI Z KANGURA
Dostępne w naszym sklepie porcje są zamrożone. Po rozmrożeniu, steki z kangura są gotowe do obróbki. Możesz od razu wrzucić je na ruszt, traktując podobnie jak chudszy kawałek wołowiny.
Jeśli zależy ci na podbiciu walorów smakowych, polecamy przygotowanie marynaty, w której mięso spędzi parę godzin. Jej składniki zależą tylko od twojej inwencji. Steki z kangura odnajdą się zarówno w towarzystwie prostych przypraw z oliwą z oliwek, sokach z cytrusów, a nawet wina.
Mięso kangura zaliczane jest do egzotycznej dziczyzny o walorach smakowych, które doceniają smakosze oryginalnych smaków na całym świecie. Dzisiaj sam możesz sprawdzić dlaczego.
- Cena PLN za 100 g:
- 16,74
- Kraj pochodzenia:
- Waga opakowania [kg]:
- 0,25