Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione
Filtrowanie
Techniki kulinarne:
Kraj pochodzenia:
Trudność przygotowania:
Cena:
-

Gęś

( prod.)

Już od zamierzchłych czasów pieczona gęś serwowana jest podczas świąt i różnych ważnych uroczystości. W Polsce od kilku lat coraz bardziej zyskuje na popularności, a nasz kraj jest jednym z większych producentów w Europie.  Nasze gęsi pochodzą od najlepszych polskich producentów posiadających duże doświadczenie w produkcji mięsa najwyższej jakości. Gęsina jest mięsem dosyć tłustym, ale ten tłuszcz nadaje gęsi niesamowitej soczystości i smakowitości. Wytopiony podczas przygotowania będzie doskonały do wzmocnienia smaku klasycznych dodatków takich jak gotowane lub pieczone ziemniaki. 

385,86 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 55,12 zł
  • Cena za 100g:
    55,12 zł
  • Kraj pochodzenia: Węgry
Gęsie foie gras jest wychwalane przez koneserów smaku ze względu na niezwykle subtelną, delikatną konsystencję i wyrafinowany smak. Wyjątkowo aksamitne i rozpływające się w ustach mięso jest doskonałą przystawką,...
203,95 zł
  • Cena za 100g: 6,37 zł
  • Cena za 100g:
    6,37 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Młoda polska gęś owsiana jest uważana za niezwykły przysmak. Jej hodowla opiera się na precyzyjnych wytycznych, zgodnie z którymi jest żywiona w głównej mierze zielonymi paszami, a przez ostatnie 3 tygodnie spośród...
123,23 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 11,74 zł
  • Cena za 100g:
    11,74 zł
Noga z młodej polskiej gęsi owsianej to niezwykła rozkosz dla podniebienia. Hodowla gęsi opiera się na rygorystycznych wytycznych, zgodnie z którymi jest ona karmiona wyłącznie naturalnymi paszami. W ciągu ostatnich 3...
100,50 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 10,58 zł
  • Cena za 100g:
    10,58 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Wyjątkowo delikatna i soczysta pierś z młodej polskiej gęsi owsianej. Doskonała do przygotowania na wyjątkową okazję. Pyszna zarówno pieczona jak również smażona. Wyjątkowy smak mięso zyskuje dzięki specjalnej diecie....

Jak przygotować gęś

Jest mnóstwo przepisów jak przygotować gęś. Jest to mięso idealne na klasyczną pieczeń. Jeśli chodzi o praktyczne wskazówki przygotowania przed pieczeniem na pewno warto oczyścić ją z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz ten możesz wykorzystać do wielu dań. Możesz polać nim dodatki do gotowej pieczeni lub przygotować doskonały, aromatyczny sos pieczeniowy. Skórę gęsi nakłuwamy na całej powierzchni, aby umożliwić wydostanie się tłuszczu podczas pieczenia. Wytapiający się nadmiar, usuwaj za pomocą łyżki co ok. 30 minut.

Zwróć uwagę, że podobnie jak w innych przypadkach drobiu, podczas pieczenia pierś będzie dochodzić jako pierwsza i może się przesuszać, podczas gdy np. uda nie będą jeszcze gotowe. Można temu zapobiec przez częste podlewanie piersi wytopionym tłuszczem, by utrzymać jej soczystość. 

Gęś jest gotowa, gdy mięso ma ok. 70°C. Ważne jest także to czy robimy pieczeń z nadzieniem czy nie. Na każdy kg pieczeni bez nadzienia potrzebujemy od 20 do 30 minut. Dla pieczeni z nadzieniem odpowiednio od 35 do 45 minut. 

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się