Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.
0 Ulubione
Kategorie

Steki

( prod.)

Steki to specjalność naszego internetowego sklepu mięsnego. Wołowiną premium idealną na steki, zarówno polską jak i importowaną zajmujemy się już ponad 30 lat. Doświadczenie jakie udało nam się zdobyć w tym czasie, pozwoliło nam na przygotowanie unikatowej na polskim rynku oferty. Tak szerokiego wachlarza steków najwyższej jakości nie znajdziesz nigdzie indziej. Znajdziesz u nas steki z najróżniejszych zakątków świata. Nie tylko steki wołowe czy steki jagnięce, ale nawet te z mięs egzotycznych.  Nasz sklep internetowy powstał po, żebyś miał gwarancję, że Twój stek będzie zawsze kruchy, soczysty i pełny smaku. Nasza selekcja dostawców i wybór steków to gwarancja powtarzalności i najwyższej jakości za każdym razem. 

293,25 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 32,58 zł
  • Cena za 100g:
    32,58 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek Tomahawk z młodej jałówki selekcjonowany pod kątem marmurkowości premium to definicja króla grilla. Nie jest to "łatwy kawałek chleba". Trzeba podejść do niego z szacunkiem. Jeśli nie masz czasu, by odkryć...
257,25 zł
  • Cena za 100g: 25,73 zł
  • Cena za 100g:
    25,73 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek Tomahawk z selekcjonowanej młodej jałówki będzie ozdobą każdego porządnego grilla. Delikatne mięso z antrykotu z najlepszej polskiej wołowiny w połączeniu z długą kością żebrową zapewnia spektakularny efekt...
T-bone młoda jałówka premium marmur T-bone młoda jałówka premium marmur
-5%
278,58 zł 293,24 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 27,86 zł
  • Cena za 100g:
    27,86 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek T-bone młoda jałówka premium marmur zabierze cię w niezwykłą kulinarną podróż. Gdy go spróbujesz nie wrócisz już do zwykłych t-bonów. Ten stek to kwintesencja tego co najlepsze w polskiej wołowinie. Połączenie...
114,25 zł
  • Cena za 100g: 22,85 zł
  • Cena za 100g:
    22,85 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
T-bone młoda jałówka to stek obok, którego nie można przejść obojętnie. W naszym sklepie znajdziesz t-bony z młodego bydła, w które zaopatrujemy się tylko u sprawdzonych, najlepszych polskich producentów. Najwyższą...
57,66 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 7,21 zł
  • Cena za 100g:
    7,21 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Świeca wołowa i to jeszcze z młodej jałówki. Trzeba przyznać, że już zapowiada się doskonała uczta i jest to jeden z naszych najpyszniejszych steków. Może nie wygląda bardzo atrakcyjnie wizualnie ale smakowo to...
43,40 zł
  • Cena za 100g: 18,08 zł
  • Cena za 100g:
    18,08 zł
  • Kraj pochodzenia: Irlandia
Steki z udźca z irlandzkiej jagnięciny są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wyjątkowo delikatne mięso jagnięce powstaje na zielonych pastwiskach Irlandii w zgodzie z naturą i wielowiekową tradycją. Jagnięcina...
40,97 zł
  • Cena za 100g: 17,07 zł
  • Cena za 100g:
    17,07 zł
  • Kraj pochodzenia: Bułgaria
Steki z udźca z bułgarskiej jagnięciny błyskawicznie usmażysz na patelni lub na grillu. Bułgarska jagnięcina charakteryzuje się pełnią smaku i aromatu. Pamiętaj jednak, że jest to element z udźca jagnięcego dlatego,...
126,28 zł
  • Cena za 100g: 63,14 zł
  • Cena za 100g:
    63,14 zł
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
Stek z polędwicy Black Angus USA to ekskluzywny, niesamowicie marmurkowy i delikatny kawałek mięsa. Po przygotowaniu jest maślany i rozpływający się w ustach. Jeśli planujesz wyjątkową kolację lub obiad będzie...
Steki z combra z francuskiej jagnięciny Steki z combra z francuskiej jagnięciny
-5%
124,24 zł 130,78 zł
  • Cena za 100g: 13,08 zł
  • Cena za 100g:
    13,08 zł
  • Kraj pochodzenia: Francja
Steki z combra z francuskiej jagnięciny grain fed charakteryzują się niezwykłą soczystością i delikatnością. Pozyskiwane są od jagniąt opasanych wysokoenergetyczną paszą, dzięki czemu zawierają odpowiednią ilość...
27,14 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 13,57 zł
  • Cena za 100g:
    13,57 zł
  • Kraj pochodzenia: Anglia
Steki z combra z brytyjskiej jagnięciny to znakomity pomysł na wyjątkowy obiad. Pyszne, soczyste i bardzo delikatne mięso jagnięce będzie smakowało zarówno starszym jak i najmłodszym członkom rodziny. Każdy, kto miał...
32,46 zł
  • Cena za 100g: 10,82 zł
  • Cena za 100g:
    10,82 zł
  • Kraj pochodzenia: Anglia
Steki jagnięce z udźca przygotowujemy w naszym zakładzie krojąc ręcznie elementy z najlepszej brytyjskiej jagnięciny. To delikatny kawałek mięsa idealny do smażenia na grillu lub na domowej patelni. Przygotujesz go...
50,36 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 20,14 zł
  • Cena za 100g:
    20,14 zł
  • Kraj pochodzenia: Anglia
Steki jagnięce T-bone z brytyjskiej jagnięciny przygotowujemy starannie w naszym zakładzie. Porcjujemy je krojąc jeden z najbardziej szlachetnych elementów w tuszy jagnięcej. Rekomendujemy przygotowanie na domowej...
71,59 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 28,64 zł
  • Cena za 100g:
    28,64 zł
  • Kraj pochodzenia: Polska
Stek ze strusia jest pyszną i zdrową propozycją na grilla. Barwą i teksturą mięsa przypomina wołowinę. Ma subtelny smak bez specyficznego posmaku dziczyzny. Ponieważ jednak jest to mięso bardzo delikatne i chude nie...
33,65 zł
  • Cena za 100g: 13,46 zł
  • Cena za 100g:
    13,46 zł
  • Kraj pochodzenia: Zimbabwe
Stek z zebry to afrykańska dziczyzna, która zaskoczy cię smakiem i aromatem. Jeśli chcesz przygotować wyjątkowe menu rodem z Czernego Lądu możesz go wybrać bez wahania. Stek z zebry jest jednym z najchudszych mięs,...
24,86 zł
Waga opakowania
  • Cena za 100g: 16,57 zł
  • Cena za 100g:
    16,57 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Stek z żeber BIO z hiszpańskiej wołowiny to nietypowe, ale niezwykle smakowite cięcie żeber znane także jako short ribs flanken style. Ten typ cięcia uwielbiany jest w Argentynie i Urugwaju. "Asado de Tira" to...

Jak wybierać steki?

Nie jest to proste zadanie, szczególnie, że o jakości mięsa decyduje bardzo wiele czynników w procesie produkcji. Czasami na pierwszy rzut oka nie widać, że stek będzie słabszej jakości. Pozornie pięknie wyglądający kawałek może być kulinarnie rozczarowujący. Dlatego w pierwszej kolejności najlepiej postawić na sprawdzonego sprzedawcę, który dzięki ścisłej selekcji dostawców gwarantuje powtarzalny produkt o wyrównanym, sprawdzonym poziomie jakości. Mniej doświadczony nabywca może się wtedy czuć w pełni bezpiecznie i komfortowo planując już spokojnie ulubione dodatki do swojego ulubionego steka takie jak sosy i marynaty. My zawsze stawialiśmy na jakość. Ręczymy za każdy produkt, który trafia do sklepu BBQ.PL. Satysfakcja kulinarna naszych drogich stekożerców jest numer 1 na liście naszych priorytetów.

Które steki są najlepsze na grilla?

Na grilla polecamy steki z najbardziej delikatnych elementów tuszy wołowej. Wszystkie poniższe pochodzą z grupy mięśni grzbietowych. Mięśnie te wykonują najmniej pracy motorycznej. Dlatego idealnie nadają się do smażenia i grillowania, czyli krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Oczywiście te steki są kruche i delikatne tylko jeśli są z wołowiny wysokiej jakości. Z niskiej jakości mięsa poniższe steki mogą być twarde. Może z wyjątkiem polędwicy. 

W jaki sposób powstają steki wysokiej jakości?

W zależności od rodzaju mięsa różne czynniki mają wpływ na jakość steka. Zawsze za jakość odpowiada proces produkcji począwszy od sposobu hodowli, poprzez wszystkie kolejne etapy łańcucha produkcji. Kluczowa jest zawsze hodowla. To na tym etapie (w gospodarstwie) powstaje "magia". To wysiłek, doświadczenie i miłość farmera buduje fundament wysokiej jakości steków. Kolejne etapy łańcucha produkcji nie polepszą już parametrów jakości surowca wejściowego. Mogą je niestety pogorszyć. Dlatego tak ważna jest ścisła kontrola, powtarzalność procesu i wysokie standardy opracowane przez światowych liderów produkcji mięsa kulinarnego na każdym etapie łańcucha. 

W przypadku dziczyzny ten pierwszy etap jest kreowany przez matkę naturę. Dzięki temu steki z dziczyzny z natury mają bardzo dobre, zdrowe mięso. W naszym sklepie oprócz steków z dziczyzny, znajdziesz też steki wołowe oraz steki jagnięce, które w zdecydowanej większości także hodowane w rytmie natury. Czołowi hodowcy bydła w USA, Australii oraz Ameryce Południowej dysponują ogromnymi powierzchniami pastwisk, na których zwierzęta przez większość życia pasą się półdziko. Dzięki temu ich mięso przeniknięte jest dodatkowo smakami i aromatami soczystych traw, ziół i liści krzewów. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku jagnięciny irlandzkiej, brytyjskiej i nowozelandzkiej. Tam zwierzęta również pasą się wolno na pastwiskach czerpiąc pełnymi garściami z wolności i smaków natury. 

Po czym poznać steki wysokiej jakości?

Mięso na steki wysokiej jakości powinno być jędrne i mieć ładny kolor oraz zapach. To pierwsze cechy organoleptyczne z jakimi spotykamy się w kontakcie ze świeżym mięsem. Mięso z młodych zwierząt powinno mieć jasny, intensywny kolor. Mięso ciemne prawdopodobnie będzie ze starych zwierząt bądź ze zbyt wysokim Ph, które oznacza, że zwierzę było przed ubojem zestresowane. Takie zakwaszone mięso nie będzie dojrzewało, będzie twarde i szybko się popsuje.

Pozostałe czynniki trudno ustalić za pomocą zmysłu wzroku bo dotyczą już struktury molekularnej mięśnia mięsa. W przypadku wołowiny dochodzi jeszcze parametr marmurkowatości. Czyli sieci drobnych, białych siateczek tłuszczu, które pokrywają powierzchnię steka. Przyjęło się, że marmurkowatość gwarantuje jakość steków wołowych. Nie jest to jednak do końca prawda. W wołowinie oprócz marmurkowości bardzo ważne jest jeszcze bardzo wiele czynników, które kształtują smak, soczystość i kruchość. Czasami wołowina bez marmurku rozpływa się w ustach.

Aby mięso na steki było kruche niezbędne jest sezonowanie. Bez względu na to czy na sucho czy na mokro wołowina stekowa musi być wysezonowana. Jest to niezbędne dla kruchości i delikatności. Inne rodzaje mięsa takie jak dziczyzna również muszą skruszeć zanim będą nadawały się do spożycia. Wołowina sezonowana ma nieco ciemniejszy kolor, zależy jeszcze od wieku bydła i typu sezonowania, ale to już dłuższy temat na odrębny artykuł.

Tego czego nie da się zobaczyć bez użycia specjalistycznego mikroskopu to właśnie molekularna struktura mięsa. Kruche i delikatne mięso na steki będzie miało długie, rozciągnięte włókna mięśniowe. Mięso takie będzie doskonałe na steki. Mięso ze skurczonymi włóknami (efekt spowodowany złym, zbyt szybkim procesem wychładzania - skurczem chłodniczym) będzie twarde i zawsze skończy się rozczarowaniem kulinarnym chociaż "na oko" może wyglądać ładnie.

Jak przyrządzać steki?

Przede wszystkim steki trzeba przyrządzać z radością i miłością. Najlepiej w dobrym towarzystwie przyjaciół i znajomych. Steki wysokiej jakości trudno popsuć kulinarnie. Dlatego jeśli kupisz mięso na BBQ.PL z pewnością będzie to już połowa sukcesu :). Możesz przyrządzić je na wiele sposobów. Oczywiście najpowszechniejszą metodą jest smażenie i grillowanie. Czyli poddawanie krótkiej, acz intensywnej obróbce termicznej. Wiele przepisów i videoprzepisów znajdziesz na naszym blogu Stekopedia.

Przygotowanie steków jest dużo prostsze niż się wydaje. Jeśli do tej pory nie miałeś sukcesu to prawdopodobnie była to kwestia złego surowca. Pamiętaj oszczędzanie na jakości mięsa boli potrójnie. Tracisz czas, pieniądze i to nie małe bo nawet słabej jakości stek nie jest wcale tani, a smakowo stanowi totalne rozczarowanie kulinarne i zniechęca do grillowania w ogóle. Zainwestuj trochę w jakość, a będziesz mieć pełną satysfakcję smaku i wspaniale spędzonego czasu.

Gdzie kupić steki?

Steki zawsze najlepiej kupić u sprawdzonego, specjalistycznego sprzedawcy takiego jak sklep mięsny online www.bbq.pl. Teraz najwygodniej jest zamawiać steki w internecie. Szybko dostajesz przesyłkę do domu. Nie musisz się niczym martwić. Przesyłka będzie idealnie zabezpieczona chłodniczo na cały czas transportu. Steki przychodzą świeże, w idealnym stanie, dokładnie wtedy kiedy będziesz ich potrzebować. Pamiętaj, żeby imprezę grillową zaplanować z lekkim wyprzedzeniem żeby kurier miał szansę dotrzeć z dostawą na czas. 

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się