Dziczyzna

Łowiectwo i myślistwo w dziejach człowieka sięga czasów prehistorycznych. Od wieków polujemy, aby przeżyć. Dziczyzna dostarcza naszym organizmom niezbędnych wartości odżywczych i witamin będąc jednocześnie źródłem fantastycznych doznań kulinarnych, których nie uzyskamy z mięsa zwierząt hodowlanych.

pełna smaku dziczyzna

DZICZYZNA KRÓLOWA POLSKICH STOŁÓW

Tradycja myślistwa i spożywania dziczyzny jest niezwykle długa również na ziemiach Polski. Mięso z dzika, jelenia, sarny czy bażanta było podstawą diety dawnej elity szlacheckiej tworząc istotny element kultury i sztuki kulinarnej w naszym regionie. Dziczyzna jest wyjątkowo smakowita i aromatyczna przez to, że jest to faktycznie mięso w pełni ekologiczne. Z tego powodu zaczynamy coraz częściej wracać do korzeni kuchni polskiej i dziczyzny, która jest jednym z jej filarów.

SKĄD BIERZE SIĘ WYJĄTKOWY SMAK DZICZYZNY?

Dzikie zwierzęta żywią się tym co najlepsze z natury. Są to owoce leśne, grzyby, korzenie, bukiew, leśne zioła, a każdy z tych przysmaków łączy silny aromat, który przenika do mięsa zwierząt. Dzięki temu, każde danie z dziczyzny ma wyjątkowy smak lasu, którego nie da się w żaden sposób podrobić, a jedynie można go podkreślić dodatkowo odpowiednią kompozycją ziół. Koneserzy dziczyzny doceniają ją za pełnię smaku i zwięzłą strukturę mięsa, której próżno szukać w tanim drobiu czy wieprzowinie, które mają konsystencję galaretki z delikatnym posmakiem solanki.

JAK PRZYRZĄDZAĆ DZICZYZNĘ?

Mięso z dziczyzny można przygotować na wiele sposobów, świetnie nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia czy pieczenia. Warto wcześniej ją zamarynować, co jeszcze bardziej wydobędzie wyjątkowy smak mięsa. W przypadku pieczenia mięsa, należy pamiętać o podlewaniu go wytapiającym się tłuszczem lub wodą, ponieważ bez tego zabiegu, stosunkowo chude mięso może szybko stać się twarde. Do różnych rodzajów dziczyzny nadają się różne rodzaje przypraw: kminek najlepiej sprawdzi się do mięsa z dzika, koperku, tymianku i natki pietruszki warto użyć przy przyrządzaniu dzikiego ptactwa, a ziele angielskie świetnie pasuje do mięs duszonych. Wbrew obiegowej opinii dziczyzna nie jest wcale trudna do przyrządzenia. Możemy polegać na wielu fantastycznych przepisach kuchni staropolskiej, dzięki którym odkryjemy, że dziczyzna jest naszym prawdziwym skarbem kulinarnym.

JAKIE SĄ WALORY ZDROWOTNE DZICZYZNY?

Tak jak wspomnieliśmy dziczyzna jest prawdziwym mięsem ekologicznym. Ponadto jest znacznie chudsza od mięsa hodowlanych zwierząt rzeźnych, polecana jest w związku z tym osobom, które chcą ograniczyć spożycie tłuszczu. Zawiera więcej białka i to wartościowszego, bo znacznie bogatszego w aminokwasy egzogenne. Obfituje w witaminy, zwłaszcza z grupy B i minerały takie jak wapń, fosfor, magnez i ławo przyswajalne żelazo. Walory zdrowotne wynikają z bogatszej i bardziej zróżnicowanej diety dzikich zwierząt uzupełniających składniki mineralne, które akurat są potrzebne ich organizmom w naturalny, zrównoważony sposób.  

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (12)
Dziczyzna
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Gulasz z jelenia 0,3kg

Polska dziczyzna, opakowanie vacuum - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000112

Delikatne mięso jelenia w formie gulaszu jest pełne składników odżywczych i witamin. Przygotuj zdrowy, aromatyczny gulasz z udźca jelenia.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 3,55
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,3
2,46 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Gulasz z dzika 0,3kg

Mrożony gulasz z dzika - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000113

Nie masz pomysłu na obiad? Rozwiązaniem Twojego problemu jest nasz aromatyczny i esencjonalny gulasz z dzika. Mięso miękkie i smaczne nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 4,8
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,3
3,32 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Burgery z jelenia

Burgery z dziczyzny 2x125g- produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000060

Burgery wytwarzane z dziczyzny, a dokładnie z mięsa jelenia jednego z najbardziej aromatycznych mięs na rynku. Zamów już dziś i przekonaj się sam.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 11,34
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
6,54 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Szynka z dzika 0,5kg

Pyszna szynka z dzika o gramaturze - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000111

Aromatyczna szynka z dzika jest perfekcyjnym pomysłem na obiad. A w wersji na zimno bez wątpienia nada się na śniadanie lub kolację.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 5,93
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,5
6,84 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa

Udziec z jelenia bez kości

Delikatna polska dziczyzna - produkt mrożony

Jeden z delikatniejszych i najsmaczniejszych elementów z jelenia. Idealny do duszenia i pieczenia w całości.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 6,13
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,5
od
7,06 USD brutto
do
19,77 USD brutto

Polędwica z dzika

Polędwica z dzika - produkt mrożony

Wyróżniająca się na tle pozostałych elementów swoją delikatnością i aromatem. Po przyrządzeniu dosłownie rozpływa się w ustach.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 10,88
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
od
7,53 USD brutto
do
25,09 USD brutto

Gulasz z jelenia 1kg

Polska dziczyzna, opakowanie vacuum - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000067

Delikatne mięso jelenia w formie gulaszu jest pełne składników odżywczych i witamin. Przygotuj zdrowy, aromatyczny gulasz z udźca jelenia.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 3,55
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
8,19 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Przepiórka tuszka

Pakowana po 4 sztuki (720g) - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000066

Francuska przepiórka to doskonałe mięso do pieczenia i podania podczas wykwintnej kolacji. Jest także świetna do przygotowania na grillu w stylu BBQ.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 5,5
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,72
9,13 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Dziki bażant - angielska dziczyzna

Angielski dziki bażant - produkt mrożony

Szlachetne mięso bażanta od setek lat znajduje swoje miejsce w europejskiej, tradycyjnej kuchni. Cenione jest przez koneserów za delikatny, wykwintny smak.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 6,75
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,6
od
9,34 USD brutto
do
11,21 USD brutto

Gulasz z sarny

Gulasz z sarny w wadze - produkt mrożony

Mrożony gulasz z sarny świetnie nada się zarówno do gotowania, duszenia jak i smażenia. Podaruj sobie lub swoim bliskim chwilę przyjemności.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 4,8
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 2,5
od
11,07 USD brutto
do
27,67 USD brutto

Gulasz z dzika 1kg

Mrożony gulasz z dzika - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000056

Nie masz pomysłu na obiad? Rozwiązaniem Twojego problemu jest nasz aromatyczny i esencjonalny gulasz z dzika. Mięso miękkie i smaczne nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 4,8
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
11,07 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Skoki zająca 900g

Pakowane na tackę skoki zająca 2szt.- produkt mrożony

Indeks katalogowy: Inn000064

Zając jest ceniony w kuchni polskiej za aromat i wyjątkowy smak. Mięso zająca jest bardzo chude i delikatne, doskonale komponuje się z ziołami i sosami dodającymi soczystości.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 7,24
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,8
13,36 USD brutto
Mało
Realizacja standardowa