Wołowina WAGYU

LEGENDARNA JAKOŚĆ WOŁOWINY WAGYU

Wołowina Wagyu i jej wyjątkowa marmurkowatość od lat cieszy się uznaniem najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Najwyższa i unikalna jakość to droga do niezapomnianych doznań kulinarnych, które spędzają sen z powiek smakoszom i koneserom mięsa wołowego. Zawiera ona wysoki poziom zdrowych tłuszczów (jednonienasyconych), które układają się w gęstą sieć podobną do pajęczyny i zwaną popularnie „marmurkowością”, „marmurkowatością” bądź bardziej potocznie „marmurkiem”. To właśnie zawarte w dużej ilości niteczki białego tłuszczu w mięsie nadają mu nadzwyczajnej smakowitości, kruchości i soczystości, dzięki czemu po poddaniu obróbce termicznej dosłownie rozpływa się w ustach.

SKĄD SIĘ BIERZE NADZWYCZAJNY MARMUREK?

Genetyka tej właśnie rasy bydła powoduje, że bardzo łatwo zawiązuje ona tłuszcz przy odpowiednim żywieniu i hodowli. W procesie chowu producenci żywca używają specjalnych narzędzi oceny genetycznej danego osobnika, aby wytypować te zwierzęta, które mają największy potencjał do otłuszczania i na tych sztukach koncentrują wysiłki, aby osiągnąć najlepsze uzyski z produkcji. Jest to bardzo prosty mechanizm. Za bydło najwyższej jakości uzyskają najwyższe ceny więc o swoje zwierzęta dbają w sposób wyjątkowy. Na jakość wołowiny wpływa nie tylko idealne przystosowanie genetyczne. Ma na nią również ogromny wpływ tradycja produkcji, połączenia odpowiedniego klimatu, paszy i pielęgnacji. Te wszystkie czynniki przekłądają się na smak, konsystencję oraz jakość mięsa. W celu określenia marmurkowatości powstała skala w zakresie od 0 do 9+, gdzie 0 oznacza najniższą, a 9+ najwyższą i najcenniejszą.

SKĄD POCHODZI?

Rasa pochodzi z Japonii, a słowo „Wagyu” oznacza „japońską krowę” (Wa oznacza japoński, a gyu krowę). Termin ten grupuje cztery najlepsze rasy bydła w Japonii:

Wagyu: Kuroge Washu

Mukaku Washu

Akage Washu

Nihon Tankaku Washu.

Wszystkie wyżej wymienione prezentują fantastyczną genetykę, a w odpowiednich warunkach hodowli uzyskuje się produkt pożądany przez największych smakoszy wołowiny na całym świecie. Japońska wołowina jest bardzo droga przez co w rezultacie Australijczycy i Amerykanie, a także wielu innych hodowców w wielu krajach postanowiło rozwijać lokalną produkcję. Japończycy chcą jednak, aby produkt był jak najbardziej ekskluzywny. Dlatego niechętnie dzielą się genetyką swojego bydła i nasienie dobrego rasowego buhaja osiąga astronomiczne kwoty jeśli w ogóle jest dopuszczone do wyjazdu poza granice kraju kwitnącej wiśni.

Często zdarza się także, że na mięso wołowe pochodzące z Japonii mówimy wołowina Kobe. Wiele osób zastanawia się czy to jest jakaś inna, jeszcze bardziej wyjątkowa rasa bydła. Otóż jest to nazwa mięsa produkowanego z rasy Wagyu jednak w regionie, który nazywa się Kobe. To tak jak potocznym określaniem wszystkich białych win musujących jest szampan, a taka nazwa odnosi się wyłącznie do produckji trunku w prowincji Francji Szampanii

WAGYU POZA JAPONIĄ

W latach 1976-1997 z Japonii wywieziono około 225 żywych sztuk bydła tej rasy. Ich potomkowie skutecznie stworzyli nową odmianę „Wagyu”, która jest zbliżona do japońskiej, ale nie do końca jest to tożsama rasa. Wynika to z faktu, że w 1997 roku japoński rząd oficjalnie ogłosił Wagyu skarbem narodowym i zakazał dalszego eksportu żywych zwierząt i kopii genetycznych. Potomkowie tych oryginalnych 225 osobników są uważane za "wagyu pełnej krwi". Samice zostały ponownie zapłodnione pełną krwią, utrzymując żywą linię pełnej krwi. Pełnokrwiste bydło jest niezwykle rzadkie i bardzo drogie. Bydło „pełnej krwi” musi zostać przebadane genetycznie poprzez testy DNA, aby udowodnić, że zwierzęta te są powiązane genetycznie z bydłem urodzonym i wychowanym w Japonii. Jest to regulowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Wagyu w USA i podobne organizacje w innych krajach.

KTO JEST NAJBARDZIEJ ZNACZĄCYM PRODUCENTEM PO JAPONII?

Australijskie Stowarzyszenie Hodowców Wagyu powstało 1 lutego 1989 roku. Głównymi celami Stowarzyszenia w tamtym czasie było rejestrowanie i klasyfikowanie bydła tej rasy wyhodowanego w Australii; informowanie hodowców i konsumentów wołowiny o jakości żywieniowej; dostarczanie członkom Stowarzyszenia informacji i badań na temat rasy oraz zwiększenie liczby członków Stowarzyszenia i rejestracje bydła. Australia ustanowiła światowej klasy stado, największe poza Japonią, oparte na trzech głównych czarnych szczepach z regionów Tajima, Fujioshi i Kedaka, a także dwóch szczepach czerwonych Kochi i Kumamoto. Eksport australijskiej wołowiny Wagyu w latach 90. ograniczał się zaledwie do Japonii, ale obecnie rozciąga się w wielu krajach Azjatyckich, Europy, Bliskiego Wschodu i USA. Obecnie ponad 90% jest eksportowane na różnorodne międzynarodowe rynki premium.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Australijski stek z antrykotu Wagyu

Klasa jakości MSA 6+

Wyjątkowo marmurkowy najwyższej jakości antrykot idealny na grilla czy shabu shabu.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 576,36
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,55
od
46,12 USD brutto
do
84,55 USD brutto

Stek z antrykotu japońskiego rasa Wagyu A5

Luksusowa wołowina Wagyu z Japonii. Stek 400g. Bydło hodowane zgodnie z tradycją w regionie Gunma.

Indeks katalogowy: Woł000415

Nie ma bardziej ekskluzywnej wołowiny niż oryginalne japońskie Wagyu. Spróbuj jak smakuje stek z antrykotu czystej krwi Wagyu w klasie A5.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 163,09
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
124,09 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Rozpływający się w ustach, pełen wykwintnego smaku i jedyny w swoim rodzaju stek z rostbefu z oryginalnej japońskiej wołowiny Wagyu. Miłośnicy wołowiny zapnijcie pasy i przeżyjcie kulinarną ekstazę.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 032,75
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,51
140,48 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa

Genialny smak mięsa wołowego, po usmażeniu bądź zgrillowaniu na długo pozostanie w twojej pamięci. Doznanie dla prawdziwego konesera.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 057,51
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,55
155,13 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa

Japońskie Wagyu stek z antrykotu A5+

Steki z antrykotu czystej krwi Wagyu hodowanego w regionie Gunma

Przeżyj unikalne doświadczenie gastronomiczne, którego dostarczy Ci oryginalna japońska wołowina Wagyu w klasie jakości A5+.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 213,09
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,6