Wołowina WAGYU

LEGENDARNA JAKOŚĆ WOŁOWINY WAGYU

Wołowina Wagyu i jej wyjątkowa marmurkowatość od lat cieszy się uznaniem najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Najwyższa i unikalna jakość wołowiny Wagyu to droga do niezapomnianych doznań kulinarnych, które spędzają sen z powiek smakoszom i koneserom mięsa wołowego. Zawiera ona wysoki poziom zdrowych tłuszczów (jednonienasyconych), które układają się w gęstą sieć podobną do pajęczyny i zwaną popularnie „marmurkowością”, „marmurkowatością” bądź bardziej potocznie „marmurkiem”. To właśnie zawarte w dużej ilości niteczki białego tłuszczu w mięsie nadają mu nadzwyczajnej smakowitości, kruchości i soczystości, dzięki czemu po poddaniu obróbce termicznej wołowina Wagyu dosłownie rozpływa się w ustach.

CO TO JEST "MARMURKOWOŚĆ" WOŁOWINY WAGYU?

Sekret tego, dlaczego wołowina Wagyu została uznana za produkt luksusowy, tkwi w jej wyjątkowym marmurku. Termin „marmurkowość” odnosi się do drobno rozbitego na mniejsze cząstki, widocznego tłuszczu znajdującego się między wiązkami włókien mięśniowych w mięsie, który nadaje mu wyjątkowej soczystości i smaku. Uzyskanie marmurkowatości w wołowinie Wagyu to zasługa genetyki tej właśnie rasy bydła, która bardzo łatwo zawiązuje tłuszcz przy odpowiednim żywieniu i hodowli. W procesie hodowli producenci żywca używają specjalnych narzędzi oceny genetycznej danego osobnika, aby wytypować te zwierzęta, które mają największy potencjał do otłuszczania i na tych sztukach koncentrują wysiłki, aby osiągnąć najlepsze uzyski z produkcji. Jest to bardzo prosty mechanizm. Za bydło najwyższej jakości uzyskają najwyższe ceny więc o swoje zwierzęta dbają w sposób wyjątkowy. Na jakość wołowiny Wagyu wpływa nie tylko idealne przystosowanie generyczne tej rasy. Ma na nią również ogromny wpływ tradycja produkcji, połączenia odpowiedniego klimatu, paszy i pielęgnacji, które mają wpływ na smak, konsystencję oraz jakość mięsa. W celu określenia marmurkowatości powstała skala w zakresie od 0 do 9+, gdzie 0 oznacza najniższą, a 9+ najwyższą i najcenniejszą.

SKĄD POCHODZI WOŁOWINA WAGYU?

Wołowina Wagyu pochodzi z Japonii, a słowo „Wagyu” oznacza „japońską krowę” (Wa oznacza japoński, a gyu krowę). Termin ten grupuje cztery najlepsze rasy bydła w Japonii:

Wagyu: Kuroge Washu

Mukaku Washu

Akage Washu

Nihon Tankaku Washu.

Wszystkie rasy Wagyu prezentują fantastyczną genetykę, a w odpowiednich warunkach hodowli można uzyskać żywiec, który prezentuje spektakularny tłuszcz śródmięśniowy, bardzo poszukiwany przez entuzjastów wołowiny, którego nie da się uzyskać z żadnej innej rasy bydła. Japońska wołowina jest bardzo droga przez co w rezultacie Australijczycy i Amerykanie, a także wiele innych hodowców na całym świecie postanowili rozwijać lokalny rynek wołowiny Wagyu.

JAKA JEST HISTORIA WOŁOWINY WAGYU POZA JAPONIĄ?

W latach 1976-1997 z Japonii wywieziono około 225 żywych sztuk bydła rasy Wagyu. Ich potomkowie skutecznie stworzyli nową odmianę „Wagyu”, która jest zbliżona do japońskiego Wagyu, ale nie do końca jest to tożsama rasa. Wynika to z faktu, że w 1997 roku japoński rząd oficjalnie ogłosił Wagyu skarbem narodowym i zakazał dalszego eksportu żywych zwierząt i kopii genetycznych. Potomkowie tych oryginalnych 225 osobników są uważane za "wagyu pełnej krwi". Samice zostały ponownie zapłodnione pełną krwią wagyu, utrzymując żywą linię pełnej krwi. Pełnokrwiste Wagyu jest niezwykle rzadkie i bardzo drogie. Bydło „pełnej krwi” musi zostać przebadane genetycznie poprzez testy DNA, aby udowodnić, że zwierzęta te są powiązane genetycznie z bydłem urodzonym i wychowanym w Japonii. Jest to regulowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Wagyu w USA i podobne organizacje w innych krajach.

KTO JEST NAJBARDZIEJ ZNACZĄCYM PRODUCENTEM WOŁOWINY WAGYU PO JAPONII?

Australijskie Stowarzyszenie Hodowców Wagyu powstało 1 lutego 1989 roku. Głównymi celami Stowarzyszenia w tamtym czasie było rejestrowanie i klasyfikowanie bydła rasy Wagyu wyhodowanego w Australii; informowanie hodowców i konsumentów wołowiny o jakości żywieniowej wołowiny Wagyu; dostarczanie członkom Stowarzyszenia informacji i badań na temat Wagyu oraz zwiększenie liczby członków Stowarzyszenia i rejestracje bydła. Australia ustanowiła światowej klasy stado Wagyu, największe poza Japonią, oparte na trzech głównych czarnych szczepach Wagyu z regionów Tajima, Fujioshi i Kedaka, a także dwóch szczepach czerwonych Kochi i Kumamoto. Eksport australijskiej wołowiny Wagyu w latach 90. ograniczał się zaledwie do Japonii, ale obecnie rozciąga się w wielu krajach Azjatyckich, Europy, Bliskiego Wschodu i USA. Obecnie ponad 90% australijskiej wołowiny Wagyu jest eksportowane na różnorodne międzynarodowe rynki premium.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Australijski stek z antrykotu Wagyu

Klasa jakości MSA 6+

Wyjątkowo marmurkowy najwyższej jakości antrykot idealny na grilla czy shabu shabu.

  • Cena PLN za 1 kg: 576,36
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Waga opakowania [kg]: 0,55
Od
164,26 zł brutto
do
301,15 zł brutto
Sprawdź stan połączenia z internetem