Wołowina

Wołowina to szlachetny rodzaj mięsa, którego obecność na talerzu zagwarantuje konsumentowi symfonię smaku i aromatu. Ważne, żeby mięso wołowe miało wysoką jakość, która zapewni kruchość i soczystość mięsa, a w rezultacie satysfakcję kulinarną.

Soczysta wołowina

WOŁOWINA JAKO SZTUKA MIĘSA

Nie bez przyczyny mówimy sztuka kulinarna. Dobrze przyrządzone danie w oparciu o najwyższej jakości produkty jest rodzajem sztuki „karmiącej” duszę i ciało. Jeśli chodzi o wołowinę cała „sztuka” polega na właściwym procesie produkcji, na końcu którego otrzymujemy mięso najwyższej jakości. Wołowina z naszej oferty jest starannie wyselekcjonowana i porządnie wysezonowana!

SZEROKI WYBÓR STEKÓW I ELEMENTÓW WOŁOWYCH PREMIUM

Stałą, wysoką jakość zapewniają nam nasi zaufani dostawcy z wielu zakątków świata m.in. z Polski, Argentyny, Australii, USA czy Ameryki Południowej. Każdy kawałek mięsa z naszego sklepu został starannie wyselekcjonowany i uwierzytelniony przez konkretnego producenta oraz krajowy system jakości (np. USDA CHOICE, AACo’s Premium Beef, QMP). Dostarczane przez nas klasyczne steki z antrykotu, steki z rostbefu czy T-bone będą zawsze pyszne, kruche i soczyste. W naszej ofercie znajdą się także fantastyczne elementy takie jak polędwica czy aromatyczna picanha, mostek czy żebra wołowe. Dla szukających ciekawych rozwiązań i nowych smaków znajdzie się także ciekawa oferta alternatywnych, pełnych mięsnego smaku steków typu tri tip czy skirt steak, które zaskoczą nawet doświadczonych grillmasterów. Amatorzy burgerów również znajdą dla siebie liczne propozycje między innymi burgery ekologiczne z certyfikatem BIO.

JAK POZNAĆ DOBRĄ WOŁOWINĘ?

Mięso wołowe najwyższej jakości wyróżnia się na tle pozostałych swoim krwistoczerwonym kolorem oraz widocznymi przerostami. W wypadku mięsa pakowanego próżniowo wygląda to nieco inaczej. Przez brak tlenu, mięso przybiera kolor ciemnoczerwony, nie należy jednak przejmować się takim obrotem sprawy, ponieważ po otwarciu vacuum wraca ono do swoich naturalnych kolorów.  Przerosty jasne i białe świadczą o świeżości i młodym mięsie, które ma wysoką zawartość delikatnego kolagenu, rozklejającego się podczas obróbki termicznej. Żółte przerosty sygnalizują natomiast o wysokiej zawartości elastyny, która pochodzi z mięsa dużo starszych osobników. Dodatkowo kupując mięso nie bójmy przyjrzeć mu się nieco bardziej. Jego powierzchnia powinna być wilgotna i błyszcząca, a zapach przyjemny i delikatny.

JAKĄ TECHNIKĘ KULINARNĄ WYBRAĆ DO WOŁOWINY?

Wołowina jest mięsem wyjątkowym. Dzięki odpowiedniej obróbce daje możliwość tworzenia niezliczonych dań w dowolnej technice. Wystarczy wiedzieć jakie elementy dobrać do danej techniki kulinarnej i sukces gwarantowany.

Karkówka – jest perfekcyjna do gotowania, duszenia oraz na gulasz.

Rozbratel – będzie doskonały do gotowania, duszenia, na pieczeń, rumsztyk, bryzol oraz na stek siekany.

Antrykot – najchętniej wybierany na steka, świetnie nadaje się także na pieczeń i do smażenia.

Łopatka – doskonała na gulasz, pieczeń i zrazy oraz do pieczenia, duszenia oraz mielenia na burgery.

Mostek – najczęściej wybierany do duszenia, gotowania, potraw jednogarnkowych, po zmieleniu mięso także świetnie nadaje się na hamburgera.

Szponder – nada się zarówno do gotowania, duszenia, na rosół jak i na gulasz oraz dania jednogarnkowe, ale najlepszy będzie pieczony jako żebra wołowe.

Goleń – doskonała do gotowania, duszenia, rosół i ossobuco, niezwykle bogata w kolagen będzie szczególnie wskazana dla sportowców oraz kobiety dbające o zachowanie jędrnej skóry.

Rostbef – znany przede wszystkim w roli New York steaka perfekcyjnie nadaje się też do pieczenia w całości.

Polędwica – element dobrze znany i lubiany. Doskonała do grillowania, na steki, do pieczenia w całości i na tatara.

Zrazowa górna – świetna do duszenia i pieczenia w całości, pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk i bryzol.

Zrazowa dolna – bardzo dobra do duszenia w całości, gotowania, na rolady i pieczeń.

Skrzydło – poza pieczeniem i smażeniem (befsztyk, bryzol), czy befsztykiem tatarskim nadaje się do szybkiego smażenia techniką stir fry.

Ligawa – doskonała do tatara lub carpaccio

Łata – wyśmienicie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, a po zmieleniu na hamburgery.

Krzyżowa – poza stekami i szybkim smażeniem, świetnie sprawdzi się na pieczeń, do duszenia, na rolady, bryzol lub fondue.    

DLACZEGO WARTO JEŚĆ WOŁOWINĘ

Wołowina jest bogata w białko i pomaga poprawić masę mięśniową i naszą sylwetkę. Białko jest budulcem używanym przez organizm do naprawy i tworzenia kości, skóry i chrząstek. Wystarczająca ilość białka pomaga nam budować i utrzymywać beztłuszczową masę mięśniową. Spośród wszystkich makroskładników białko jest najbardziej sycące i zaspokające apetyt. Wołowina jest także niezwykle bogatym źródłem witamin o czym w szczegółach przeczytasz w naszym artykule o wartościach odżywczych wołowiny.

JAK GRILLOWAĆ WOŁOWINĘ?

Marzysz o szybkim i pysznym obiedzie? Grillowanie jest właśnie tym czego potrzebujesz. W szybki i prosty sposób możesz przyrządzić przepyszne danie. Grillowanie polega na przyrządzaniu potraw na ruszcie, nad źródłem ciepła, zwykle na ognisku węglowym lub brykietach ceramicznych ogrzewanych płomieniami gazowymi. Bezpośrednie ciepło szybko przypieka potrawę z zewnątrz tworząc charakterystyczny, prażony, czasem przyjemnie przypalony smak. Najlepsze elementy na grilla to: polędwica, rostbef, antrykot, krzyżowa, rozbratel i łata. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania należy wyjąć mięso z lodówki, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Następnie nagrzejmy porządnie grilla, a w przypadku chudych elementów warto posmarować go np. olejem, aby mięso nie przywierało. Poziom wysmażenia naszego steka zależy od długości smażenia i grubości steka. Sprawdź, jak uzyskać idealny dla ciebie poziom wysmażenia steka w naszej zakładce Kulinarne inspiracje.

DLACZEGO WOŁOWINA CIEMNIEJE?

Jeśli mięso nie wygląda tak samo po przyniesieniu do domu jak na półce sklepowej, np. zmieni kolor podczas leżenia w lodówce, nie oznacza to, że nadaje się ono do wyrzucenia. Wołowina jest mięsem zaliczanym do kategorii mięs czerwonych ze względu na dużą zawartość mioglobiny (białka). Mioglobina bierze udział w magazynowaniu tlenu w tkankach mięśniowych i łatwo ulega zmianom pod wpływem zmiany temperatury. Jeżeli więc wołowina po kilku dniach w lodówce bądź w zamrażalniku zmieni kolor, nie należy się tym martwić. Kiedy jednak nasze mięso nabierze nieprzyjemnego zapachu, wtedy raczej na pewno oznacza to, że jest ono zepsute i należy się go szybko pozbyć.

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Burger wołowy

Polski burger z certyfikatem jakości QMP 190g

Indeks katalogowy: Woł000299

Pyszne polskie burgery naszej produkcji. W skład burgerów wchodzi najwyższej jakości mięso wołowe 100%. Burgery mają optymalną zawartość tłuszczu co sprawia, że są wyjątkowo soczyste po usmażeniu.

  • Cena PLN za 1 kg: 29,63
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Waga opakowania [kg]: 0,19
5,63 zł -5% 5,35 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

  • Cena PLN za 1 kg: 73,13
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Waga opakowania [kg]: 0,45
Od
17,37 zł brutto
do
31,26 zł brutto

Polski stek z rostbefu z młodego bydła ras mięsnych to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy smak mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 1 kg: 74,2
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,4
Od
17,62 zł brutto
do
28,20 zł brutto

Najwyższej jakości burgery wołowe wytwarzane z soczystego wołowego antrykotu sezonowanego. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki pakowane w vacum - waga hamburgerów to ok. 250g. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

  • Cena PLN za 1 kg: 91,36
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,25
22,84 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Najwyższej jakości burgery wołowe wytwarzane z soczystego wołowego antrykotu sezonowanego ze szlachetnej rasy Angus. Kruche i jednocześnie soczyste. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

  • Cena PLN za 1 kg: 0
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,25
23,55 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Najwyższej jakości burgery wołowe wytwarzane z sezonowanej wołowiny ekologicznej. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki pakowane w vacum - waga hamburgerów to ok. 250g. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

  • Cena PLN za 1 kg: 100,64
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Urugwaj
  • Waga opakowania [kg]: 0,25
25,16 zł -5% 23,90 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Jeśli szukasz steka, który ma świetną relację ceny do jakości mięsa, to brazylijski stek z rostbefu będzie idealnym rozwiązaniem.

  • Cena PLN za 1 kg: 104,07
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Brazylia
  • Waga opakowania [kg]: 0,25
26,02 zł -5% 24,72 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Najwyższej jakości burgery wołowe wytwarzane z soczystego wołowego antrykotu sezonowanego szlachetnej rasy Wagyu. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki - waga hamburgerów to ok. 250g.

  • Cena PLN za 1 kg: 0
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Australia
  • Waga opakowania [kg]: 0,25
34,07 zł -5% 32,37 zł brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Medaliony z ligawy BLACK ANGUS USA

w klasie USDA CHOICE pakowane po 2 szt.

Indeks katalogowy: Woł0003061

Ciekawa propozycja na steka. Amerykańska wołowina jest tak delikatna, że nawet z ligawy można przygotować pysznego steka. W opisie zamieściliśmy linki do przepisów. Zaskocz znajomych takim stekiem.

  • Cena PLN za 1 kg: 117,36
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,3
35,21 zł brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Argentyński stek z rostbefu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierz dzisiaj znakomitego steka z rostbefu z najlepszej argentyńskiej wołowiny *Argentine Quality Beef. Przekonaj się sam dlaczego smakosze wołowiny uwielbiają mięso z tego kraju.

  • Cena PLN za 1 kg: 151,28
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Waga opakowania [kg]: 0,4
Od
35,93 zł brutto
do
57,48 zł brutto

Ten stek jest bardzo podobny jeśli chodzi o strukturę do bawety lub flank steak'a. Bardzo prosty w przygotowaniu. Bardzo soczysty dzięki wysokiemu marmurkowi.

  • Cena PLN za 1 kg: 121,83
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
  • Waga opakowania [kg]: 0,3
36,55 zł brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Polski marmurkowy stek z antrykotu

Wyselekcjonowany pod kątem wysokiego marmuru

Zdaniem wielu miłośników wołowiny najlepszy na steki. Spróbuj polskiego, znakomitego steka z antrykotu od najlepszych polskich hodowców, wyselekcjonowanego specjalnie dla Ciebie.

  • Cena PLN za 1 kg: 137,66
  • Obsługa daty ważności w WMS: Czesciowa
  • Obsługa wyróżnika WMS: Tak
  • Kraj pochodzenia: Polska
  • Waga opakowania [kg]: 0,45
Od
39,24 zł brutto
do
58,85 zł brutto
Sprawdź stan połączenia z internetem