Wołowina

Wołowina to szlachetny rodzaj mięsa, którego obecność na talerzu zagwarantuje konsumentowi symfonię smaku i aromatu. Ważne, żeby mięso wołowe miało wysoką jakość, która zapewni kruchość i soczystość, a w rezultacie satysfakcję kulinarną.

Soczysta wołowina

WOŁOWINA JAKO SZTUKA MIĘSA

Nie bez przyczyny mówimy sztuka kulinarna. Dobrze przyrządzone danie w oparciu o najwyższej jakości produkty jest rodzajem sztuki „karmiącej” duszę i ciało. Jeśli chodzi o wołowinę cała „sztuka” polega na właściwym procesie produkcji, na końcu którego otrzymujemy mięso najwyższej jakości. Wszystkie steki i elementy z naszej oferty są starannie wyselekcjonowane i porządnie wysezonowane, aby mogły z nich powstawać prawdziwe dzieła sztuki na talerzu!

SZEROKI WYBÓR STEKÓW I ELEMENTÓW PREMIUM

Stałą, wysoką jakość zapewniają nam nasi zaufani dostawcy z wielu zakątków świata m.in. z Polski, Argentyny, Australii, USA czy Ameryki Południowej. Każdy kawałek mięsa z naszego sklepu został starannie wyselekcjonowany i uwierzytelniony przez konkretnego producenta oraz krajowy system jakości (np. USDA CHOICE, AACo’s Premium Beef, QMP). Dostarczane przez nas klasyczne steki z antrykotu, steki z rostbefu czy T-bone będą zawsze pyszne, kruche i soczyste. W naszej ofercie znajdą się także fantastyczne elementy takie jak polędwica czy aromatyczna picanha, mostek czy żebra wołowe. Dla szukających ciekawych rozwiązań i nowych smaków znajdzie się także ciekawa oferta alternatywnych, pełnych mięsnego smaku steków typu tri tip czy skirt steak, które zaskoczą nawet doświadczonych grillmasterów. Amatorzy burgerów również znajdą dla siebie liczne propozycje między innymi burgery ekologiczne z certyfikatem BIO.

JAK POZNAĆ DOBRĄ WOŁOWINĘ?

Mięso wołowe najwyższej jakości wyróżnia się na tle pozostałych swoim krwistoczerwonym kolorem oraz widocznymi przerostami. W wypadku mięsa pakowanego próżniowo wygląda to nieco inaczej. Przez brak tlenu, mięso przybiera kolor ciemnoczerwony, nie należy jednak przejmować się takim obrotem sprawy, ponieważ po otwarciu vacuum wraca ono do swoich naturalnych kolorów.  Przerosty jasne i białe świadczą o świeżości i młodym mięsie, które ma wysoką zawartość delikatnego kolagenu, rozklejającego się podczas obróbki termicznej. Żółte przerosty sygnalizują natomiast o wysokiej zawartości elastyny, która pochodzi z mięsa dużo starszych osobników. Dodatkowo kupując mięso nie bójmy przyjrzeć mu się nieco bardziej. Jego powierzchnia powinna być wilgotna i błyszcząca, a zapach przyjemny i delikatny.

JAKĄ TECHNIKĘ KULINARNĄ WYBRAĆ?

Wołowina jest mięsem wyjątkowym. Dzięki odpowiedniej obróbce daje możliwość tworzenia niezliczonych dań w dowolnej technice. Wystarczy wiedzieć jakie elementy dobrać do danej techniki kulinarnej i sukces gwarantowany. Oczywiście musimy mieć surowiec wysokiej jakości. Z kiepskiego produktu nawet najwspanialszy szef kuchni nie wyczaruje smacznego dania. A przy dobrym mięsie wołowym z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem przedszkolak. Dobry stek nie wymaga marynowania, ani długiej, skomplikowanej obróbki technicznej. Po kilku minutach smażenia będzie smakował perfekcyjnie.

Karkówka – do gotowania, duszenia oraz na gulasz.

Rozbratel – doskonały do gotowania, duszenia, na pieczeń, rumsztyk, bryzol oraz na stek siekany.

Antrykot – najchętniej wybierany na steka, świetnie nadaje się także na pieczeń i do smażenia.

Łopatka – doskonała na gulasz, pieczeń i zrazy oraz do pieczenia, duszenia oraz mielenia na burgery.

Mostek – najczęściej wybierany do duszenia, gotowania, potraw jednogarnkowych, po zmieleniu mięso także świetnie nadaje się na hamburgera.

Szponder – nada się zarówno do gotowania, duszenia, na rosół jak i na gulasz oraz dania jednogarnkowe, ale najlepszy będzie pieczony jako żebra wołowe.

Goleń – doskonała do gotowania, duszenia, rosół i ossobuco, niezwykle bogata w kolagen będzie szczególnie wskazana dla sportowców oraz kobiety dbające o zachowanie jędrnej skóry.

Rostbef – znany przede wszystkim w roli New York steaka perfekcyjnie nadaje się też do pieczenia w całości.

Polędwica – element dobrze znany i lubiany. Doskonała do grillowania, na steki, do pieczenia w całości i na tatara.

Zrazowa górna – świetna do duszenia i pieczenia w całości, pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk i bryzol.

Zrazowa dolna – bardzo dobra do duszenia w całości, gotowania, na rolady i pieczeń.

Skrzydło – poza pieczeniem i smażeniem (befsztyk, bryzol), czy befsztykiem tatarskim nadaje się do szybkiego smażenia techniką stir fry.

Ligawa – doskonała do tatara lub carpaccio

Łata – wyśmienicie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, a po zmieleniu na hamburgery.

Krzyżowa – poza stekami i szybkim smażeniem, świetnie sprawdzi się na pieczeń, do duszenia, na rolady, bryzol lub fondue.    

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wołowina jest bogata w białko i pomaga poprawić masę mięśniową i naszą sylwetkę. Białko jest budulcem używanym przez organizm do naprawy i tworzenia kości, skóry i chrząstek. Wystarczająca ilość białka pomaga nam budować i utrzymywać beztłuszczową masę mięśniową. Spośród wszystkich makroskładników białko jest najbardziej sycące i zaspokające apetyt. Jest także niezwykle bogatym źródłem witamin o czym w szczegółach przeczytasz w naszym artykule na blogu stekopedia.pl o wartościach odżywczych wołowiny.

JAK GRILLOWAĆ?

Marzysz o szybkim i pysznym obiedzie? Grillowanie jest właśnie tym czego potrzebujesz. W szybki i prosty sposób możesz przyrządzić przepyszne danie. Grillowanie polega na przyrządzaniu potraw na ruszcie, nad źródłem ciepła, zwykle na ognisku węglowym lub brykietach ceramicznych ogrzewanych płomieniami gazowymi. Bezpośrednie ciepło szybko przypieka potrawę z zewnątrz tworząc charakterystyczny, prażony, czasem przyjemnie przypalony smak. Najlepsze elementy na grilla to: polędwica, rostbef, antrykot, krzyżowa, rozbratel i łata. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania należy wyjąć mięso z lodówki, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Następnie nagrzejmy porządnie grilla, a w przypadku chudych elementów warto posmarować go np. olejem, aby mięso nie przywierało. Poziom wysmażenia zależy od długości smażenia i grubości plastra. Sprawdź, jak uzyskać idealny poziom wysmażenia steka na blogu stekopedia.pl, a super przepisy znajdziesz w naszej zakładce Kulinarne inspiracje.

DLACZEGO WOŁOWINA CIEMNIEJE?

Jeśli mięso nie wygląda tak samo po przyniesieniu do domu jak na półce sklepowej, np. zmieni kolor podczas leżenia w lodówce, nie oznacza to, że nadaje się ono do wyrzucenia. Wołowina jest mięsem zaliczanym do kategorii mięs czerwonych ze względu na dużą zawartość mioglobiny (białka). Mioglobina bierze udział w magazynowaniu tlenu w tkankach mięśniowych i łatwo ulega zmianom pod wpływem zmiany temperatury. Jeżeli więc wołowina po kilku dniach w lodówce bądź w zamrażalniku zmieni kolor, nie należy się tym martwić. Kiedy jednak nasze mięso nabierze nieprzyjemnego zapachu, wtedy raczej na pewno oznacza to, że jest ono zepsute i należy się go szybko pozbyć.

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (12)
Wołowina
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Burger wołowy

Polski burger z certyfikatem jakości QMP 190g - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000299

Pyszne polskie burgery naszej produkcji. W skład burgerów wchodzi najwyższej jakości mięso wołowe 100%. Burgery mają optymalną zawartość tłuszczu co sprawia, że są wyjątkowo soczyste po usmażeniu.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 42,42
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,19
2,10 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Stek z żeberek z kością BIO 150g - hiszpańska wołowina

Nasze żeberka z kością posiadają europejski certyfikat rolnictwa ekologicznego - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000483

Stek z żeberek jest bardzo smakowity. Wspaniały aromat mięsa uwalnia podczas przygotowania kość, a tłuszczyk na steku doda soczystości i kruchości.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 63
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,15
2,47 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Ossobuco BIO 200g - hiszpańska wołowina

Ossobuco (goleń wołowa) w wydaniu BIO - posiada europejski certyfikat rolnictwa ekologicznego - produkt mrożony.

Indeks katalogowy: Woł000484

Wyśmienite ossobuco obok kości zawiera soczyste mięso smażenia, gotowania bądź duszenia.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 63
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,2
3,29 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Goleń wołowa bez kości

Pręga wołowa z młodego bydła ras mięsnych z certyfikatem jakości QMP

Zachwycająca smakiem, wyśmienita goleń wołowa z polskich pastwisk. Poza walorami smakowymi jest ona bogata w kolagen, który pomaga m.in. kontrolować ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z tłuszczu, oraz odmładza i ujędrnia skórę.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 28,7
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,9
Od
3,75 USD brutto
do
6,74 USD brutto

Burger wołowy BIO 180g - hiszpańska wołowina

Europejski certyfikat rolnictwa ekologicznego - produkt mrożony.

Indeks katalogowy: Woł000485

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 81,67
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,18
3,84 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Stek z rostbefu BIO 170g - hiszpańska wołowina

Pyszny, ekologiczny, certyfikowany stek z rostbefu - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000487

Idealny produkt dla wszystkich, w których domu panuje eko nastawienie do życia

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 105,65
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,17
4,69 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Polski stek z rostbefu z młodego bydła ras mięsnych to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy smak mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 74,2
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
Od
4,84 USD brutto
do
7,75 USD brutto

Stek z antrykotu BIO 150g - hiszpańska wołowina

Stek z antrykotu z europejskim certyfikatem rolniczym - produkt mrożony.

Indeks katalogowy: Woł000486

Pyszny antrykot w wersji BIO! Spróbuj już dziś swojskiego wydania Twojego ulubionego elementu wołowego!

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 126,74
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,15
4,96 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Flat Iron Black Angus USDA CHOICE

Sezonowane steki USA pakowane vacuum po 2 sztuki

Z mięśnia drugiego pod względem kruchości po polędwicy w tuszy. Stek idealnie kruchy, marmurkowy i bogaty w żelazo. UWAGA charakterystyczna błona w jego środku jest bardzo twarda i nie do spożycia.

Od
5,84 USD brutto
do
11,68 USD brutto

Burger wołowy USA

2 sztuki (2x125g) - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Poz000024

Najwyższej jakości burgery wytwarzane są z sezonowanej amerykańskiej wołowiny. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki pakowane w vacum - waga hamburgerów to ok. 250g. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

5,96 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Burgery wołowe Black Angus USA

Pakowane po 2 sztuki 125g. z wołowiny USDA CHOICE - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Poz000032

Doskonałe burgery z wołowiny Black Angus naszej produkcji. Importujemy chłodzone elementy wołowe USA, mielimy, formujemy, zamrażamy i pakujemy. Opracowaliśmy recepturę, która gwarantuje soczystość i wyjątkowy smak naszych burgerów.

6,15 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Najwyższej jakości burgery wytwarzane są z sezonowanej wołowiny ze szlachetnej rasy Angus. Kruche i jednocześnie soczyste. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

6,15 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni