Wołowina

Wołowina to szlachetny rodzaj mięsa, którego obecność na talerzu zagwarantuje konsumentowi symfonię smaku i aromatu. Ważne, żeby mięso wołowe miało wysoką jakość, która zapewni kruchość i soczystość, a w rezultacie satysfakcję kulinarną.

Soczysta wołowina

WOŁOWINA JAKO SZTUKA MIĘSA

Nie bez przyczyny mówimy sztuka kulinarna. Dobrze przyrządzone danie w oparciu o najwyższej jakości produkty jest rodzajem sztuki „karmiącej” duszę i ciało. Jeśli chodzi o wołowinę cała „sztuka” polega na właściwym procesie produkcji, na końcu którego otrzymujemy mięso najwyższej jakości. Wszystkie steki i elementy z naszej oferty są starannie wyselekcjonowane i porządnie wysezonowane, aby mogły z nich powstawać prawdziwe dzieła sztuki na talerzu!

SZEROKI WYBÓR STEKÓW I ELEMENTÓW PREMIUM

Stałą, wysoką jakość zapewniają nam nasi zaufani dostawcy z wielu zakątków świata m.in. z Polski, Argentyny, Australii, USA czy Ameryki Południowej. Każdy kawałek mięsa z naszego sklepu został starannie wyselekcjonowany i uwierzytelniony przez konkretnego producenta oraz krajowy system jakości (np. USDA CHOICE, AACo’s Premium Beef, QMP). Dostarczane przez nas klasyczne steki z antrykotu, steki z rostbefu czy T-bone będą zawsze pyszne, kruche i soczyste. W naszej ofercie znajdą się także fantastyczne elementy takie jak polędwica czy aromatyczna picanha, mostek czy żebra wołowe. Dla szukających ciekawych rozwiązań i nowych smaków znajdzie się także ciekawa oferta alternatywnych, pełnych mięsnego smaku steków typu tri tip czy skirt steak, które zaskoczą nawet doświadczonych grillmasterów. Amatorzy burgerów również znajdą dla siebie liczne propozycje między innymi burgery ekologiczne z certyfikatem BIO.

JAK POZNAĆ DOBRĄ WOŁOWINĘ?

Mięso wołowe najwyższej jakości wyróżnia się na tle pozostałych swoim krwistoczerwonym kolorem oraz widocznymi przerostami. W wypadku mięsa pakowanego próżniowo wygląda to nieco inaczej. Przez brak tlenu, mięso przybiera kolor ciemnoczerwony, nie należy jednak przejmować się takim obrotem sprawy, ponieważ po otwarciu vacuum wraca ono do swoich naturalnych kolorów.  Przerosty jasne i białe świadczą o świeżości i młodym mięsie, które ma wysoką zawartość delikatnego kolagenu, rozklejającego się podczas obróbki termicznej. Żółte przerosty sygnalizują natomiast o wysokiej zawartości elastyny, która pochodzi z mięsa dużo starszych osobników. Dodatkowo kupując mięso nie bójmy przyjrzeć mu się nieco bardziej. Jego powierzchnia powinna być wilgotna i błyszcząca, a zapach przyjemny i delikatny.

JAKĄ TECHNIKĘ KULINARNĄ WYBRAĆ?

Wołowina jest mięsem wyjątkowym. Dzięki odpowiedniej obróbce daje możliwość tworzenia niezliczonych dań w dowolnej technice. Wystarczy wiedzieć jakie elementy dobrać do danej techniki kulinarnej i sukces gwarantowany. Oczywiście musimy mieć surowiec wysokiej jakości. Z kiepskiego produktu nawet najwspanialszy szef kuchni nie wyczaruje smacznego dania. A przy dobrym mięsie wołowym z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem przedszkolak. Dobry stek nie wymaga marynowania, ani długiej, skomplikowanej obróbki technicznej. Po kilku minutach smażenia będzie smakował perfekcyjnie.

Karkówka – do gotowania, duszenia oraz na gulasz.

Rozbratel – doskonały do gotowania, duszenia, na pieczeń, rumsztyk, bryzol oraz na stek siekany.

Antrykot – najchętniej wybierany na steka, świetnie nadaje się także na pieczeń i do smażenia.

Łopatka – doskonała na gulasz, pieczeń i zrazy oraz do pieczenia, duszenia oraz mielenia na burgery.

Mostek – najczęściej wybierany do duszenia, gotowania, potraw jednogarnkowych, po zmieleniu mięso także świetnie nadaje się na hamburgera.

Szponder – nada się zarówno do gotowania, duszenia, na rosół jak i na gulasz oraz dania jednogarnkowe, ale najlepszy będzie pieczony jako żebra wołowe.

Goleń – doskonała do gotowania, duszenia, rosół i ossobuco, niezwykle bogata w kolagen będzie szczególnie wskazana dla sportowców oraz kobiety dbające o zachowanie jędrnej skóry.

Rostbef – znany przede wszystkim w roli New York steaka perfekcyjnie nadaje się też do pieczenia w całości.

Polędwica – element dobrze znany i lubiany. Doskonała do grillowania, na steki, do pieczenia w całości i na tatara.

Zrazowa górna – świetna do duszenia i pieczenia w całości, pieczeń, zrazy, befsztyk tatarski, rumsztyk i bryzol.

Zrazowa dolna – bardzo dobra do duszenia w całości, gotowania, na rolady i pieczeń.

Skrzydło – poza pieczeniem i smażeniem (befsztyk, bryzol), czy befsztykiem tatarskim nadaje się do szybkiego smażenia techniką stir fry.

Ligawa – doskonała do tatara lub carpaccio

Łata – wyśmienicie nadaje się na wywar, sztukę mięsa, a po zmieleniu na hamburgery.

Krzyżowa – poza stekami i szybkim smażeniem, świetnie sprawdzi się na pieczeń, do duszenia, na rolady, bryzol lub fondue.    

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wołowina jest bogata w białko i pomaga poprawić masę mięśniową i naszą sylwetkę. Białko jest budulcem używanym przez organizm do naprawy i tworzenia kości, skóry i chrząstek. Wystarczająca ilość białka pomaga nam budować i utrzymywać beztłuszczową masę mięśniową. Spośród wszystkich makroskładników białko jest najbardziej sycące i zaspokające apetyt. Jest także niezwykle bogatym źródłem witamin o czym w szczegółach przeczytasz w naszym artykule na blogu stekopedia.pl o wartościach odżywczych wołowiny.

JAK GRILLOWAĆ?

Marzysz o szybkim i pysznym obiedzie? Grillowanie jest właśnie tym czego potrzebujesz. W szybki i prosty sposób możesz przyrządzić przepyszne danie. Grillowanie polega na przyrządzaniu potraw na ruszcie, nad źródłem ciepła, zwykle na ognisku węglowym lub brykietach ceramicznych ogrzewanych płomieniami gazowymi. Bezpośrednie ciepło szybko przypieka potrawę z zewnątrz tworząc charakterystyczny, prażony, czasem przyjemnie przypalony smak. Najlepsze elementy na grilla to: polędwica, rostbef, antrykot, krzyżowa, rozbratel i łata. 30 minut przed rozpoczęciem grillowania należy wyjąć mięso z lodówki, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Następnie nagrzejmy porządnie grilla, a w przypadku chudych elementów warto posmarować go np. olejem, aby mięso nie przywierało. Poziom wysmażenia zależy od długości smażenia i grubości plastra. Sprawdź, jak uzyskać idealny poziom wysmażenia steka na blogu stekopedia.pl, a super przepisy znajdziesz w naszej zakładce Kulinarne inspiracje.

DLACZEGO WOŁOWINA CIEMNIEJE?

Jeśli mięso nie wygląda tak samo po przyniesieniu do domu jak na półce sklepowej, np. zmieni kolor podczas leżenia w lodówce, nie oznacza to, że nadaje się ono do wyrzucenia. Wołowina jest mięsem zaliczanym do kategorii mięs czerwonych ze względu na dużą zawartość mioglobiny (białka). Mioglobina bierze udział w magazynowaniu tlenu w tkankach mięśniowych i łatwo ulega zmianom pod wpływem zmiany temperatury. Jeżeli więc wołowina po kilku dniach w lodówce bądź w zamrażalniku zmieni kolor, nie należy się tym martwić. Kiedy jednak nasze mięso nabierze nieprzyjemnego zapachu, wtedy raczej na pewno oznacza to, że jest ono zepsute i należy się go szybko pozbyć.

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Burger wołowy

Polski burger z certyfikatem jakości QMP 190g

Indeks katalogowy: Woł000299

Pyszne polskie burgery naszej produkcji. W skład burgerów wchodzi najwyższej jakości mięso wołowe 100%. Burgery mają optymalną zawartość tłuszczu co sprawia, że są wyjątkowo soczyste po usmażeniu.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 42,42
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,19
2,15 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Polski stek z rostbefu z młodego bydła ras mięsnych to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy smak mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 74,2
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
od
4,95 USD brutto
do
7,92 USD brutto

Flat Iron Black Angus USDA CHOICE

Sezonowane steki USA pakowane vacuum po 2 sztuki

Z mięśnia drugiego pod względem kruchości po polędwicy w tuszy. Stek idealnie kruchy, marmurkowy i bogaty w żelazo. UWAGA charakterystyczna błona w jego środku jest bardzo twarda i nie do spożycia.

od
5,97 USD brutto
do
11,93 USD brutto

Najwyższej jakości burgery wytwarzane są z sezonowanej amerykańskiej wołowiny. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki pakowane w vacum - waga hamburgerów to ok. 250g. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

6,09 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Najwyższej jakości burgery wytwarzane są z sezonowanej wołowiny ze szlachetnej rasy Angus. Kruche i jednocześnie soczyste. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

6,28 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Najwyższej jakości burgery wołowe wytwarzane z sezonowanej wołowiny ekologicznej. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki pakowane w vacum - waga hamburgerów to ok. 250g. Idealne na grilla oraz do smażenia na patelni.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 100,64
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
6,71 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Jeśli szukasz steka, który ma świetną relację ceny do jakości mięsa, to brazylijski stek z rostbefu będzie idealnym rozwiązaniem.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 104,07
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
6,94 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Ciekawa propozycja na steka. Amerykańska wołowina jest tak delikatna, że nawet z ligawy można przygotować pysznego steka. W opisie zamieściliśmy linki do przepisów. Zaskocz znajomych takim stekiem.

9,39 USD -20% 7,51 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 114,92
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,45
od
7,66 USD brutto
do
13,79 USD brutto

Najwyższej jakości burgery wołowe wytwarzane z soczystego wołowego antrykotu sezonowanego szlachetnej rasy Wagyu. Kruche i jednocześnie soczyste. Burgery są sprzedawane po 2 sztuki - waga hamburgerów to ok. 250g.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 136,28
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
9,09 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Stek z rostbefu 250g - urugwajska wołowina

Stek z rostbefu z wołowiny grass fed z Urugwaju

Indeks katalogowy: Woł000409

Urugwaj jest coraz istotniejszym miejscem na mapie światowych producentów wołowiny wysokiej jakości. Kraj podkreśla, że od kilku lat hodowla bydła mięsnego pod wołowinę premium jest jednym priorytetów. Tą jakość docenili już konsumenci z licznych krajów.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 137,32
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
9,16 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Argentyński stek z rostbefu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierz dzisiaj znakomitego steka z rostbefu z najlepszej argentyńskiej wołowiny *Argentine Quality Beef. Przekonaj się sam dlaczego smakosze wołowiny uwielbiają mięso z tego kraju.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 151,28
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
od
10,09 USD brutto
do
16,14 USD brutto