Polska sezonowana wołowina

Polska wołowina cieszy się opinią mięsa doskonałej jakości. Właśnie dlatego bardzo chętnie sięgają po nią osoby, którym zależy na jakości spożywanego mięsa. Korzystając z oferty, którą przygotował nasz sklep mięsny, można zaopatrzyć się w pyszne steki z antrykotu oraz rostbefu, pochodzące z młodego bydła oraz sezonowane przez 21 dni.

Steki z antrykotu

Są cenione ze względu na swoją delikatność, soczystość oraz pełnię smaku. Pochodzą z przedniej części grzbietu. Dzięki temu, że są to mięśnie, które nie wykonują znacznej pracy motorycznej, mięso jest delikatne i kruche.

Steki z rostbefu

Ten rodzaj mięsa znalazł szeroką grupę entuzjastów dzięki swojej niepowtarzalnej fakturze, pełni smaku oraz aromatu wołowego mięsa. Pochodzi z mięsa znajdującego się w przestrzeni między kością biodrową a łopatką. Stanowi część mięśnia najdłuższego grzbietu oraz mięśnia skośnego w części brzusznej.

NA CZYM POLEGA SEZONOWANIE

To proces dojrzewania, podczas którego następuje kruszenie. Sezonowana wołowina otrzymuje czas niezbędny, aby enzymy zawarte w mięśniach mogły przeprowadzić naturalne procesy chemiczne skutkujące rozluźnieniem struktury mięsa. Trwa on do 28 doby po uboju. Po tym okresie wołowina już nie będzie bardziej krucha.

Jednak w zależności od wybranej techniki sezonowania na sucho czy na mokro nabywa ona dodatkowych, różnych nut aromatycznych, zmienia się także zwartość komórek mięśnia.

Sezonowanie wołowiny na sucho polega na przechowywaniu tuszy w niskiej temperaturze i ustalonej wilgotności bez opakowania. Ważne jest także odpowiednie natężenie światła. Podczas tego procesu wołowina traci dużo wilgotności, przez co struktura mięsa staje się bardziej zwarta, a intensywność smaku mięsa zwiększa się. Przy bardzo długim sezonowaniu na sucho pojawiają się nawet delikatnie „orzechowe” nuty smakowe podobne do aromatów serów pleśniowych. Do takiego dojrzewania najlepiej nadają się bardzo tłuste, stare krowy.

Jeśli chodzi o dojrzewanie wołowiny na mokro tutaj mamy do czynienia z sezonowaniem elementów w warunkach beztlenowych. Są one zapakowane próżniowo w vacuum i w takich warunkach następuje proces kruszenia mięsa. Polską wołowinę, którą znajdziesz w naszym sklepie sezonujemy na mokro. Jest to dobra technika sezonowania dla mięsa z młodego bydła. Tak dojrzewająca wołowina będzie idealnie krucha, jędrna i soczysta zachowując naturalną strukturę mięśnia i świeży, pełny smak wołowiny.

Na mokro czy na sucho najważniejsze, żeby wołowina była sezonowana. Od tego zależy, czy mięso będzie kruche i rozpływające się w ustach. Ta cecha bezsprzecznie wpływa na to czy mamy satysfakcję z jedzenia wołowiny!

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (2)
Polska sezonowana wołowina
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Polski stek z rostbefu z młodego bydła ras mięsnych to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy smak mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 7,42
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
od
4,70 USD brutto
do
7,52 USD brutto

Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 11,49
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,45
od
7,28 USD brutto
do
13,10 USD brutto