- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA PRIME
Filtrowanie
Stek z rostbefu
- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
- Klasa jakości: Black Angus USDA CHOICE
- Kraj pochodzenia: Argentyna
- Klasa jakości: Argentine Quality Beef
- Kraj pochodzenia: Hiszpania
- Klasa jakości: BIO
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Japonia
- Klasa jakości: Wagyu A5 BMS 8-9
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Urugwaj
- Kraj pochodzenia: Japonia
- Klasa jakości: Wagyu A4 BMS 6-7
- Kraj pochodzenia: Polska
- Kraj pochodzenia: Japonia
- Klasa jakości: Wagyu A5+ BMS 10-12
- Kraj pochodzenia: Brazylia
- Kraj pochodzenia: Polska
Fantastyczny pomysł na obiad
Znajdziemy go we wszystkich najbardziej renomowanych restauracjach serwujących wołowinę. Stek z rostbefu można przyrządzić jednak w bardzo prosty sposób we własnym domu. Nie wymaga on dodatkowego marynowania przed poddaniem obróbce termicznej. Doskonale czuje się w towarzystwie wyłącznie soli i pieprzu. Jeśli mamy dobrej jakości mięso, takie jak np. oferowane w naszym sklepie to już 95% sukcesu kulinarnego pozostałe 5% zostaje na zabieg lewa-prawa na patelni grillowej i genialny obiad gotowy. Wiele propozycji jak przyrządzić znajdziecie w naszej zakładce Kulinarne Inspiracje.
Jakie są inne nazwy steka z rostbefu
Stek z rostbefu znany jest na całym świecie pod kilkoma podstawowymi nazwami. W steak housach spotkamy się najczęściej z nazwami takimi jak: strip steak, new york steak lub club steak. Mniej popularne nazwy to: Kansas City strip steak, contré filet, strip loin steak, hotel steak, ambassador steak.
Z jakiej części wołowej pochodzi stek z rostbefu
Rostbef rozciąga się od kości biodrowej do łopatki. Jest częścią mięśnia najdłuższego grzbietu i górnej części mięśnia skośnego brzucha. To właśnie z tego miejsca wycinamy ukochane przez stekożerców steki z rostbefu. Podobnie jak antrykot mięsień rostbefu wykonuje niewielką pracę (grupa mięśni niemotorycznych), dlatego tkanka mięsna jest dosyć krucha i delikatna przez strukturę przerośniętą marmurkiem, drobnowłóknistą. Pomimo, że nie cechuje się on aż tak wysoką zawartością tłuszczyku śródmięśniowego co mięso z antrykotu wołowego, jest to wciąż element o wysokiej marmurkowości.
Skąd wzięła się nazwa New York Steak
W 1820 w Nawym Jorku została otwarta na dolnym Manhattanie restauracja Delmonico's Restaurant, której flagowym daniem był stek z charakterystycznym paskiem. Dzisiaj do końca nie wiadomo czy faktycznie był to stek z rostbefu, a na domiar wszystkiego liczne restauracje naśladowały nowojorską restaurację używając innych elementów czasem antrykotu, czasem krzyżowej. Tak czy inaczej ze względu na historyczne miejsce, w którym potrawa ta była serwowana, zaczęto nazywać steki z rostbefu New York Steak. Jakkolwiek faktyczny element, z którego wycinany był stek w kultowej restauracji może być dyskusyjny, na pewno nie podlega dyskusji to, że steka New York przyrządzimy niezwykle łatwo i szybko, a smak będzie powalający dzięki aromatycznej, maślanej konsystencji uzyskanej podczas smażenia.
Jakie ma walory zdrowotne
Wołowina generalnie jest bardzo zdrowa i niezwykle ważna dla zrównoważonej diety człowieka. Więc zarówno stek z rostbefu jak z stek antrykotu będzie fantastycznym źródłem witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Można tutaj jednak pokusić się o pytanie, który kawałek jest zdrowszy. Po poddaniu analizie tych dwóch kawałków mięsa o jednakowej wadze wykryto, iż New York Steak ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie dostarcza więcej białka niż stek z antrykotu.