Stek z rostbefu (New York)

Stek z rostbefu (New York Steak) to jedyny w swoim rodzaju prawdziwie męski stek. Kruchość mięsa ustępuje być może stekom z antrykotu czy z polędwicy, ale za to struktura mięsa stawia przyjemny opór na zębie jak twierdzą jego fani.  Zresztą kruchość w pełni rekompensuje niepowtarzalny smak i pełnia aromatu wołowego mięsa, która dla stekowych koneserów ma największe znaczenie.

FANTASTYCZNY POMYSŁ NA OBIAD

Znajdziemy go we wszystkich najbardziej renomowanych restauracjach serwujących wołowinę. Stek z rostbefu można przyrządzić jednak w bardzo prosty sposób we własnym domu.  Nie wymaga on dodatkowego marynowania przed poddaniem obróbce termicznej. Doskonale czuje się w towarzystwie wyłącznie soli i pieprzu. Jeśli mamy dobrej jakości mięso, takie jak np. oferowane w naszym sklepie to już 95% sukcesu kulinarnego pozostałe 5% zostaje na zabieg lewa-prawa na patelni grillowej i genialny obiad gotowy. Wiele propozycji jak przyrządzić znajdziecie w naszej zakładce Kulinarne Inspiracje.

JAKIE SĄ INNE NAZWY?

Stek z rostbefu znany jest na całym świecie pod kilkoma podstawowymi nazwami. W steak housach spotkamy się najczęściej z nazwami takimi jak: strip steak, new york steak lub club steak. Mniej popularne nazwy to: Kansas City strip steak, contré filet, strip loin steak, hotel steak, ambassador steak.

Z JAKIEJ CZĘŚCI WOŁOWEJ POCHODZI?

Rostbef rozciąga się od kości biodrowej do łopatki. Jest częścią mięśnia najdłuższego grzbietu i górnej części mięśnia skośnego brzucha. To właśnie z tego miejsca wycinamy ukochane przez stekożerców steki z rostbefu. Podobnie jak antrykot mięsień rostbefu wykonuje niewielką pracę (grupa mięśni niemotorycznych), dlatego tkanka mięsna jest dosyć krucha i delikatna przez strukturę przerośniętą marmurkiem, drobnowłóknistą. Pomimo, że nie cechuje się on aż tak wysoką zawartością tłuszczyku śródmięśniowego co mięso z antrykotu wołowego, jest to wciąż element o wysokiej marmurkowości.

SKĄD WZIĘŁA SIĘ NAZWA NEW YORK STEAK?

W 1820 w Nawym Jorku została otwarta na dolnym Manhattanie restauracja Delmonico's Restaurant, której flagowym daniem był stek z charakterystycznym paskiem. Dzisiaj do końca nie wiadomo czy faktycznie był to stek z rostbefu, a na domiar wszystkiego liczne restauracje naśladowały nowojorską restaurację używając innych elementów czasem antrykotu, czasem krzyżowej. Tak czy inaczej ze względu na historyczne miejsce, w którym potrawa ta była serwowana, zaczęto nazywać steki z rostbefu New York Steak. Jakkolwiek faktyczny element, z którego wycinany był stek w kultowej restauracji może być dyskusyjny, na pewno nie podlega dyskusji to, że steka New York przyrządzimy niezwykle łatwo i szybko, a smak będzie powalający dzięki aromatycznej, maślanej konsystencji uzyskanej podczas smażenia.

CZY JEST ZDROWY?

Wołowina generalnie jest bardzo zdrowa i niezwykle ważna dla zrównoważonej diety człowieka. Więc zarówno stek z rostbefu jak z stek antrykotu będzie fantastycznym źródłem witamin i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Można tutaj jednak pokusić się o pytanie, który kawałek jest zdrowszy. Po poddaniu analizie tych dwóch kawałków mięsa o jednakowej wadze wykryto, iż New York Steak ma mniej kalorii i tłuszczów nasyconych, a jednocześnie dostarcza więcej białka niż stek z antrykotu. Poniższe tabele zawierają informacje, ile kalorii przypada poszczególnej gramaturze.

Ile kalorii przypada na 340 gram steka z rostbefu

Kalorie 811

3394 kJ

Cholesterol

197 mg 66%

Sód

540 mg 23%

Węglowodany

0.5 g %

Błonnik

0.1 g 0%

   

Ile kalorii przypada na 230 gram steka z rostbefu

Kalorie 551

2306 kJ

Cukier

0 g

Białko

49.9 g

Wapń

58 mg

Potas

757 mg

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Polski stek z rostbefu z młodego bydła ras mięsnych to doskonała propozycja dla wszystkich ceniących wyjątkowy smak mięsa wołowego.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 74,2
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
od
4,95 USD brutto
do
7,92 USD brutto

Jeśli szukasz steka, który ma świetną relację ceny do jakości mięsa, to brazylijski stek z rostbefu będzie idealnym rozwiązaniem.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 104,07
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
6,94 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Stek z rostbefu 250g - urugwajska wołowina

Stek z rostbefu z wołowiny grass fed z Urugwaju

Indeks katalogowy: Woł000409

Urugwaj jest coraz istotniejszym miejscem na mapie światowych producentów wołowiny wysokiej jakości. Kraj podkreśla, że od kilku lat hodowla bydła mięsnego pod wołowinę premium jest jednym priorytetów. Tą jakość docenili już konsumenci z licznych krajów.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 137,32
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
9,16 USD brutto
Dostępne
Realizacja standardowa

Argentyński stek z rostbefu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierz dzisiaj znakomitego steka z rostbefu z najlepszej argentyńskiej wołowiny *Argentine Quality Beef. Przekonaj się sam dlaczego smakosze wołowiny uwielbiają mięso z tego kraju.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 151,28
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
od
10,09 USD brutto
do
16,14 USD brutto

Polski marmurkowy stek z rostbefu

Wyselekcjonowany pod kątem wysokiej marmurkowości

Nazywany czasem „prawdziwym męskim stekiem”, selekcjonowany rostbef z najlepszych polskich hodowli charakteryzuje się znakomitym, pełnym smakiem mięsa, który pokochasz! Wypróbuj go już dzisiaj!

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 144,26
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,4
od
11,54 USD brutto
do
15,39 USD brutto

Amerykański stek z rostbefu Black Angus nie bierze jeńców. Jeśli raz go spróbujesz zakochasz się bez pamięci w tym intensywnie mięsnym i jednocześnie tak soczystym smaku.

od
18,82 USD brutto
do
31,37 USD brutto

Amerykański stek z rostbefu w klasie PRIME ma niezrównany marmur i jest to stek dla najbardziej wymagających koneserów wołowiny. Już wkrótce może znaleźć się także na Twoim grillu.

od
20,71 USD brutto
do
31,07 USD brutto

Amerykański stek z rostbefu z kością Black Angus

marmurkowy stek w klasie USDA CHOICE

Stek z rostbefu z kością to perfekcyjna propozycja na grilla. Kość zapewnia dodatkowe podbicie smakowitości, a marmurek Black Angusa fantastyczną soczystość mięsa.

od
22,78 USD brutto
do
25,63 USD brutto

Rozpływający się w ustach, pełen wykwintnego smaku i jedyny w swoim rodzaju stek z rostbefu z oryginalnej japońskiej wołowiny Wagyu. Miłośnicy wołowiny zapnijcie pasy i przeżyjcie kulinarną ekstazę.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 032,75
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,51
140,48 USD brutto
Średnio
Realizacja standardowa