Stek z antrykotu (Rib-eye)

Stek z antrykotu (rib-eye) doceniany jest przez koneserów wołowiny za pełnię smaku, którą daje bogaty śródmięśniowy przerost tłuszczowy zwany popularnie „marmurkiem”. Zapewnia on fantastyczną soczystość po poddaniu go obróbce termicznej. Smak i kruchość mięsa sprawiają, że steki te są bezsprzecznie daniem numer jeden w steakhousach na całym świecie. Rozpoznajemy go po charakterystycznym białym oku tłuszczu umieszczonym w centralnej części, lekko z boku.

Z JAKIEGO ELEMENTU TUSZY POCHODZI

Stek z antrykotu wołowego, inaczej Rib eye steak pochodzi z przedniej części grzbietu, mięśnia longissimus dorsi (po łacinie najdłuższego). Element ten przebiega po obu stronach kręgosłupa okalając od zewnątrz „klatkę” z żeber. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ usytuowane tam mięśnie grzbietowe nie wykonują prawie pracy motorycznej w trakcie ruchu zwierzęcia. Dzięki temu należą one do grupy mięśni najbardziej kruchych i delikatnych w tuszy.

JAK INACZEJ GO NAZYWAMY?

Jako jeden z najlepszych steków doczekał się wielu nazw i tak najczęściej spotkamy go pod nazwą Ribeye steak, ale występuje także pod nazwami takimi jak Delmonico Steak, Spencer steak, Schotch steak, Prime steak, Saragota steak i Beauty stek. W restauracjach we francuskim stylu, może być również nazywany L'Entrecôte lub Entrecôte.

JAKIE SĄ RODZAJE?

Występuje także w kilku wariantach. Najbardziej popularnym jest po prostu stek bez kości. Innym wariantem jest stek z krótką kością żebrową, który nazywamy najczęściej Cowboy steak lub Cote de boeuf.  Stek z długą kością żebrową to natomiast Tomahowk. Jedno jest pewne, w każdej z tych odsłon steki z antrykotu będą smakowały znakomicie jeśli mięso jest wysokiej jakości.

DLACZEGO JEST TAK DELIKATNY I SMACZNY?

Bez kości lub z kością są uważane za najlepsze mięso na steki. Zawdzięczają to głównie swojej obfitej marmurkowości, a wiadome jest, że im wyższa marmurkowość tym wyższa jakość naszego. Charakterystyczny, mięsisty smak rzeczywiście pochodzi z tłuszczu. Oczywiście ogromne znaczenie ma także to, że antrykot należy do grupy mięśni niemotorycznych. Aby był doskonały musi dodatkowo pochodzić od młodego bydła odpowiednich ras mięsnych, karmionych naturalnymi paszami, hodowanych bezstresowo. Mięso po uboju musi być odpowiednio długo sezonowane. W naszym sklepie prowadzimy selekcję wołowiny tak aby spełniała wszystkie kryteria gwarantujące perfekcyjną jakość i satysfakcję kulinarną naszych Klientów.

CZY RIBEYE Z KOŚCIĄ JEST LEPSZY NIŻ BEZ KOŚCI?

Prawda jest taka, że jest to wyłącznie kwestia preferencji. Ponieważ w obu przypadkach chodzi przede wszystkim o najwyższą jakość mięsa element występowania kości lub nie będzie już tylko dodatkiem.  Oczywiście wielu smakoszy jest w stanie prowadzić wielogodzinne dyskusje na ten temat twierdząc, iż mięso przy kości jest smaczniejsze i ma w sobie więcej aromatu. Kryje to w sobie trochę prawdy, jednak przy mięsie naprawdę wysokiej jakości obie opcje są jak najbardziej korzystnym wyborem, a kość może tylko wzbogacić kulinarną paletę smaków.       

JAK NAJLEPIEJ GO PRZYGOTOWAĆ?

Istnieje niezliczona liczba sposobów na przyrządzenie steków z antrykotu wołowego. Nadaje się on wręcz idealnie do smażenia i grillowania. W naszej zakładce Kulinarne inspiracje znajdują się liczne przepisy, ale także informacje odnośnie sposobów uzyskiwania preferowanego poziomu wysmażenia, wskazówki dotyczące marynowania i inne praktyczne porady. Naszym zdaniem dobrej jakości będzie najlepszy bez marynowania (tylko sól i pieprz) oraz w wydaniu wysmażenia medium lub medium rare.

JAKIE WINA NAJLEPIEJ DO NIEGO DOBIERAĆ?

Zazwyczaj bardzo marmurkowe steki, takie jak steki z antrykotu najlepiej komponują się z pełnymi, bardzo wyrazistymi w smaku winami, takimi jak na przykład Cabernet Sauyvignon. Dla tych, którzy nie przepadają jednak za tak intensywnymi winami polecamy lżejsze wino Zinfandel, Malbec z Chile lub Argentyny czy Pinot Noir. Jak zawsze wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (12)
Stek z antrykotu (Rib-eye)
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 114,92
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,45
od
7,11 USD brutto
do
12,79 USD brutto

Polski marmurkowy stek z antrykotu

Wyselekcjonowany pod kątem wysokiego marmuru

Zdaniem wielu miłośników wołowiny najlepszy na steki. Spróbuj polskiego, znakomitego steka z antrykotu od najlepszych polskich hodowców, wyselekcjonowanego specjalnie dla Ciebie.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 137,66
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,45
od
10,21 USD brutto
do
15,32 USD brutto

Argentyński stek z antrykotu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierając argentyński stek z antrykotu grass fed Argentine Quality Beef jesteś o krok od tego, by przeżyć niesamowitą kulinarną przygodę.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 170,25
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
od
10,53 USD brutto
do
16,84 USD brutto

Amerykański stek z antrykotu Black Angus ma zachwycający smak i marmur. Najczęściej wybierany element stekowy przez pasjonatów wołowiny. Dołącz do grona fanów tego fenomenalnego steka już dziś!

od
19,21 USD brutto
do
32,01 USD brutto

Stek z antrykotu Cowboy - polska wołowina

cote de bouf bardzo marmurkowy stek z krótką kością 750g

Indeks katalogowy: Woł000435

Stek z antrykotu Cowboy z selekcjonowanej pod kątem marmurkowości polskiej wołowiny to doskonała propozycja na grilla. Ten stek nazywany jest także popularnie cote de bouf.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 114,95
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,75
22,44 USD -5% 21,32 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Amerykański stek z antrykotu w klasie PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Dzięki perfekcyjnemu marmurowi dosłownie rozpływa się w ustach. Dołącz do wyznawców boga wśród steków.

od
23,36 USD brutto
do
38,94 USD brutto

Australijski stek z antrykotu Wagyu

Klasa jakości MSA 6+

Wyjątkowo marmurkowy najwyższej jakości antrykot idealny na grilla czy shabu shabu.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 576,36
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,55
od
42,77 USD brutto
do
78,40 USD brutto

Stek z antrykotu Tomahawk - australijska wołowina

Stek z antrykotu z długą kością 1000g - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000414

O tym, że antrykot jest znakomity na grilla wie każdy amator steków, ale prawdziwym królem jest Tomahawk, który dzięki dodatkowej kości żebrowej nadaje stekowi dodatkowego mięsnego, głębokiego aromatu. Ta porcja jest idealna dla prawdziwego faceta.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 235,2
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 1
61,23 USD -5% 58,17 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Stek Tomahawk USDA CHOICE - wołowina USA

Stek z antrykotu 1300g z długą kością żebrową - produkt mrożony

Indeks katalogowy: Woł000413

Tomahawk to idealna propozycja na grilla. Pełny smaku i aromatu stek dostarczy niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Dodatkowo dzięki długiej kości żebrowej wygląda spektakularnie i z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.

103,55 USD brutto
Brak
Realizacja standardowa

Stek z antrykotu japońskiego Wagyu klasa jakości A5

Bydło hodowane zgodnie z tradycją w regionie Gunma.

Nie ma bardziej ekskluzywnej wołowiny niż oryginalne japońskie Wagyu. Spróbuj jak smakuje stek z antrykotu czystej krwi Wagyu w klasie A5.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 163,09
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,7
od
115,06 USD brutto
do
230,14 USD brutto

Japońskie Wagyu stek z antrykotu 550g A4-

Doskonały stek z antrykotu z japońskiego Wagyu - produkt chłodzony

Indeks katalogowy: Woł000444

Genialny smak mięsa wołowego, po usmażeniu bądź zgrillowaniu na długo pozostanie w twojej pamięci. Doznanie dla prawdziwego konesera.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 057,51
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,55
151,43 USD -5% 143,86 USD brutto
Końcówka asortymentu
Realizacja standardowa

Japońskie Wagyu stek z antrykotu A5+

Steki z antrykotu czystej krwi Wagyu hodowanego w regionie Gunma

Przeżyj unikalne doświadczenie gastronomiczne, którego dostarczy Ci oryginalna japońska wołowina Wagyu w klasie jakości A5+.

  • Cena PLN za 1 kg:
    • 1 736,42
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,69
od
206,15 USD brutto
do
429,47 USD brutto