Stek z antrykotu (Rib-eye)

Stek z antrykotu (rib-eye) doceniany jest przez koneserów wołowiny za pełnię smaku, którą daje bogaty śródmięśniowy przerost tłuszczowy zwany popularnie „marmurkiem”. Zapewnia on fantastyczną soczystość po poddaniu go obróbce termicznej. Smak i kruchość mięsa sprawiają, że steki te są bezsprzecznie daniem numer jeden w steakhousach na całym świecie. Rozpoznajemy go po charakterystycznym białym oku tłuszczu umieszczonym w centralnej części, lekko z boku.

Z JAKIEGO ELEMENTU TUSZY POCHODZI

Stek z antrykotu wołowego, inaczej Rib eye steak pochodzi z przedniej części grzbietu, mięśnia longissimus dorsi (po łacinie najdłuższego). Element ten przebiega po obu stronach kręgosłupa okalając od zewnątrz „klatkę” z żeber. Ma to bardzo duże znaczenie, ponieważ usytuowane tam mięśnie grzbietowe nie wykonują prawie pracy motorycznej w trakcie ruchu zwierzęcia. Dzięki temu należą one do grupy mięśni najbardziej kruchych i delikatnych w tuszy.

JAK INACZEJ GO NAZYWAMY?

Jako jeden z najlepszych steków doczekał się wielu nazw i tak najczęściej spotkamy go pod nazwą Ribeye steak, ale występuje także pod nazwami takimi jak Delmonico Steak, Spencer steak, Schotch steak, Prime steak, Saragota steak i Beauty stek. W restauracjach we francuskim stylu, może być również nazywany L'Entrecôte lub Entrecôte.

JAKIE SĄ RODZAJE?

Występuje także w kilku wariantach. Najbardziej popularnym jest po prostu stek bez kości. Innym wariantem jest stek z krótką kością żebrową, który nazywamy najczęściej Cowboy steak lub Cote de boeuf.  Stek z długą kością żebrową to natomiast Tomahowk. Jedno jest pewne, w każdej z tych odsłon steki z antrykotu będą smakowały znakomicie jeśli mięso jest wysokiej jakości.

DLACZEGO JEST TAK DELIKATNY I SMACZNY?

Bez kości lub z kością są uważane za najlepsze mięso na steki. Zawdzięczają to głównie swojej obfitej marmurkowości, a wiadome jest, że im wyższa marmurkowość tym wyższa jakość naszego. Charakterystyczny, mięsisty smak rzeczywiście pochodzi z tłuszczu. Oczywiście ogromne znaczenie ma także to, że antrykot należy do grupy mięśni niemotorycznych. Aby był doskonały musi dodatkowo pochodzić od młodego bydła odpowiednich ras mięsnych, karmionych naturalnymi paszami, hodowanych bezstresowo. Mięso po uboju musi być odpowiednio długo sezonowane. W naszym sklepie prowadzimy selekcję wołowiny tak aby spełniała wszystkie kryteria gwarantujące perfekcyjną jakość i satysfakcję kulinarną naszych Klientów.

CZY RIBEYE Z KOŚCIĄ JEST LEPSZY NIŻ BEZ KOŚCI?

Prawda jest taka, że jest to wyłącznie kwestia preferencji. Ponieważ w obu przypadkach chodzi przede wszystkim o najwyższą jakość mięsa element występowania kości lub nie będzie już tylko dodatkiem.  Oczywiście wielu smakoszy jest w stanie prowadzić wielogodzinne dyskusje na ten temat twierdząc, iż mięso przy kości jest smaczniejsze i ma w sobie więcej aromatu. Kryje to w sobie trochę prawdy, jednak przy mięsie naprawdę wysokiej jakości obie opcje są jak najbardziej korzystnym wyborem, a kość może tylko wzbogacić kulinarną paletę smaków.       

JAK NAJLEPIEJ GO PRZYGOTOWAĆ?

Istnieje niezliczona liczba sposobów na przyrządzenie steków z antrykotu wołowego. Nadaje się on wręcz idealnie do smażenia i grillowania. W naszej zakładce Kulinarne inspiracje znajdują się liczne przepisy, ale także informacje odnośnie sposobów uzyskiwania preferowanego poziomu wysmażenia, wskazówki dotyczące marynowania i inne praktyczne porady. Naszym zdaniem dobrej jakości będzie najlepszy bez marynowania (tylko sól i pieprz) oraz w wydaniu wysmażenia medium lub medium rare.

JAKIE WINA NAJLEPIEJ DO NIEGO DOBIERAĆ?

Zazwyczaj bardzo marmurkowe steki, takie jak steki z antrykotu najlepiej komponują się z pełnymi, bardzo wyrazistymi w smaku winami, takimi jak na przykład Cabernet Sauyvignon. Dla tych, którzy nie przepadają jednak za tak intensywnymi winami polecamy lżejsze wino Zinfandel, Malbec z Chile lub Argentyny czy Pinot Noir. Jak zawsze wszystko zależy od naszego indywidualnego gustu.

 

Cena

Etykiety

Pokaż wyniki (11)
Stek z antrykotu (Rib-eye)
Widok:
Dostępność:
Na stronie:
Sortuj po:

Polska wołowina jest doskonała o czym wiadomo nie od dziś. Delikatny, polski stek z antrykotu z młodego bydła oferowany w naszym sklepie, jest tego niezaprzeczalnym dowodem.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 10,94
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,45
od
6,31 USD brutto
do
11,36 USD brutto

Stek z antrykotu BIO 150g - hiszpańska wołowina

Stek z antrykotu z certyfikatem rolnictwa ekologicznego - produkt mrożony.

Indeks katalogowy: Woł000486

Pyszny antrykot w wersji BIO! Spróbuj już dziś Twojego ulubionego steka pochodzącego z wołowiny z hodowli ekologicznej w Pirenejach!

  • Cena PLN za 100 g:
    • 20,52
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,15
7,10 USD brutto
Końcówka asortymentu
Realizacja standardowa

Polski marmurkowy stek z antrykotu

Wyselekcjonowany pod kątem wysokiego marmuru

Zdaniem wielu miłośników wołowiny najlepszy na steki. Spróbuj polskiego, znakomitego steka z antrykotu od najlepszych polskich hodowców, wyselekcjonowanego specjalnie dla Ciebie.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 13,11
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,3
od
9,07 USD brutto
do
13,60 USD brutto

Argentyński stek z antrykotu Angus

*Argentine Quality Beef grass fed

Wybierając argentyński stek z antrykotu grass fed Argentine Quality Beef jesteś o krok od tego, by przeżyć niesamowitą kulinarną przygodę.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 18,94
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,25
od
10,92 USD brutto
do
16,61 USD brutto

Amerykański stek z antrykotu Black Angus ma zachwycający smak i marmur. Najczęściej wybierany element stekowy przez pasjonatów wołowiny. Dołącz do grona fanów tego fenomenalnego steka już dziś!

od
20,44 USD brutto
do
34,06 USD brutto

Australijski stek z antrykotu

300g *AACo’s Premium Beef Products

Indeks katalogowy: Woł000282

Epicki smak australijskiego antrykotu wyprodukowanego przez jednego z najlepszych producentów wołowiny na świecie AACo’s Premium Beef Products z pewnością Cię zachwyci. Masz ochotę na wyjątkowy kawałek mięsa. Zamów teraz!

  • Cena PLN za 100 g:
    • 30,57
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,3
21,15 USD brutto
Dostępne
Realizacja do 2 dni

Amerykański stek z antrykotu w klasie PRIME, to dosłownie rozkosz dla podniebienia. Dzięki perfekcyjnemu marmurowi dosłownie rozpływa się w ustach. Dołącz do wyznawców boga wśród steków.

od
23,65 USD brutto
do
37,45 USD brutto

Wyjątkowo marmurkowy najwyższej jakości antrykot idealny na grilla czy shabu shabu.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 54,89
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,55
od
36,07 USD brutto
do
69,61 USD brutto

Nasze steki z antrykotu japońskiego Wagyu pochodzą z pięknej prefektury na północny zachód od Tokio zwanej Gunma.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 106,38
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,35
od
85,85 USD brutto
do
122,65 USD brutto

Stek z antrykotu japońskiego Wagyu klasa A5 MBS 8

Bydło hodowane zgodnie z tradycją w regionie Gunma.

Nie ma bardziej ekskluzywnej wołowiny niż oryginalne japońskie Wagyu. Spróbuj jak smakuje stek z antrykotu czystej krwi Wagyu w klasie A5.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 110,77
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,6
od
102,17 USD brutto
do
204,33 USD brutto

Japońskie Wagyu stek z antrykotu klasa A5+ MBS 10

Steki z antrykotu czystej krwi Wagyu hodowanego w regionie Gunma

Przeżyj unikalne doświadczenie gastronomiczne, którego dostarczy Ci oryginalna japońska wołowina Wagyu w klasie jakości A5+.

  • Cena PLN za 100 g:
    • 165,37
  • Kraj pochodzenia:
  • Waga opakowania [kg]:
    • 0,56
od
152,53 USD brutto
do
381,32 USD brutto