Grillowany tri tip espresso

Do ulubionych
1811
1811
Do ulubionych
Grillowany tri tip espresso
2021-02-10Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek tri tip jest pyszny, marmurkowy i aromatyczny i pochodzi z elementu zwanego krzyżową. Krzyżowa to mięsień wołowy udźca, znajdujący się na samej jego górze i składający się jeszcze z kliku innych, mniejszych mięśni doskonałych na steki. Jednym z naszych ulubionych jest właśnie tri tip, trójkątna końcówka krzyżowej wyjątkowo smakowita i aromatyczna. Sprawdź naszą propozycję na tego steka w nieco zaskakującym wydaniu. Oto przepis na grillowanego steka tri tip espresso. Ten smak na pewno pokochają stekożercy i miłośnicy kawy w jednym.

Stek tri tip do wykonania tego przepisu możesz zamówić w naszym sklepie internetowym.

pokrojony stek tri tip

Grillowany stek tri tip espresso

Marynata z kawy brzmi oryginalnie. No cóż dodaj do tego oryginalnego steka tri tip i zgotuj sobie zupełnie nowe doznanie kulinarne. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni sprawdź nasz przepis.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 35 mins

Użyty sprzęt

  • Patelnia grillowa z grubym dnem
  • Szczypce do mięsa
  • Moździerz kuchenny
  • Ostry nóż
  • Szklane naczynie z pokrywką

Składniki

Dodatki

  • pokrojony szczypior
  • 2 cytryny pokrojone w łódeczki
  • opcjonalnie świeżo starta skórka cytryny

Marynata Espresso

  • 2 łyżki dobrze zmielonych ziaren kawy
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka chili

Sposób przygotowania

  • Wyjmij 4 steki z lodówki i ułóż obok siebie na desce. Następnie przygotuj marynatę. W małej misce lub moździerzu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki: mielone ziarna kawy, czosnek, cukier brązowy i chili.
  • Gotową, suchą marynatą posyp steki a następnie wciśnij ją w ich powierzchnię (po obu stronach). Nie będziesz potrzebował reszty marynaty i możesz wyrzucić to co zostało. Umieść steki w szklanym naczyniu, przykryj i schowaj do lodówki na godzinę, aby mięso się zamarynowało.
  • Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej steki przez 10 do 14 minut od czasu do czasu przewracając.
    grillowanie steka
  • Zdejmij steki z patelni i poczekaj aż odpoczną kilka minut. Następnie potnij je w cienkie plastry. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą być pieczone ziemniaczki, szparagi lub inne sezonowe świeże warzywa. Możesz posypać szczypiorem z dymki lub startą skórką cytryny. Dopraw solą do smaku.
    stek na talerzu

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 250kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: Dietetyczne, USA, Wołowina, Wołowina marmurkowa, Wołowina sezonowana

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się