Grillowany tri tip espresso

Do ulubionych
2009
2009
Do ulubionych
Grillowany tri tip espresso
2021-02-10Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek tri tip jest pyszny, marmurkowy i aromatyczny i pochodzi z elementu zwanego krzyżową. Krzyżowa to mięsień wołowy udźca, znajdujący się na samej jego górze i składający się jeszcze z kliku innych, mniejszych mięśni doskonałych na steki. Jednym z naszych ulubionych jest właśnie tri tip, trójkątna końcówka krzyżowej wyjątkowo smakowita i aromatyczna. Sprawdź naszą propozycję na tego steka w nieco zaskakującym wydaniu. Oto przepis na grillowanego steka tri tip espresso. Ten smak na pewno pokochają stekożercy i miłośnicy kawy w jednym.

Stek tri tip do wykonania tego przepisu możesz zamówić w naszym sklepie internetowym.

pokrojony stek tri tip

Grillowany stek tri tip espresso

Marynata z kawy brzmi oryginalnie. No cóż dodaj do tego oryginalnego steka tri tip i zgotuj sobie zupełnie nowe doznanie kulinarne. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni sprawdź nasz przepis.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 35 mins

Użyty sprzęt

  • Patelnia grillowa z grubym dnem
  • Szczypce do mięsa
  • Moździerz kuchenny
  • Ostry nóż
  • Szklane naczynie z pokrywką

Składniki

Dodatki

  • pokrojony szczypior
  • 2 cytryny pokrojone w łódeczki
  • opcjonalnie świeżo starta skórka cytryny

Marynata Espresso

  • 2 łyżki dobrze zmielonych ziaren kawy
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka chili

Sposób przygotowania

  • Wyjmij 4 steki z lodówki i ułóż obok siebie na desce. Następnie przygotuj marynatę. W małej misce lub moździerzu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki: mielone ziarna kawy, czosnek, cukier brązowy i chili.
  • Gotową, suchą marynatą posyp steki a następnie wciśnij ją w ich powierzchnię (po obu stronach). Nie będziesz potrzebował reszty marynaty i możesz wyrzucić to co zostało. Umieść steki w szklanym naczyniu, przykryj i schowaj do lodówki na godzinę, aby mięso się zamarynowało.
  • Rozgrzej patelnię grillową i smaż na niej steki przez 10 do 14 minut od czasu do czasu przewracając.
    grillowanie steka
  • Zdejmij steki z patelni i poczekaj aż odpoczną kilka minut. Następnie potnij je w cienkie plastry. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Mogą być pieczone ziemniaczki, szparagi lub inne sezonowe świeże warzywa. Możesz posypać szczypiorem z dymki lub startą skórką cytryny. Dopraw solą do smaku.
    stek na talerzu

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 250kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: Dietetyczne, USA, Wołowina, Wołowina marmurkowa, Wołowina sezonowana

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się