- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek flat iron z sosem romesco
Steki flat iron to jeden z bardzo dobrych pomysłów by raz na jakiś czas odejść od klasyki takiej jak stek z rostbefu czy stek z antrykotu. Ten fantastyczny element jest jednym z mięśni łopatki (jest po polędwicy drugim najbardziej kruchym i delikatnym mięśniem w tuszy!!!) i wykonuje mało pracy motorycznej. Dzięki małej pracy stek ten jest bardzo, bardzo miękki. Jest także pięknie poprzerastany tłuszczem co nadaje mu soczystości.
Jego włókna rozmieszczone są horyzontalnie tak jak w przypadku skirt steaka, świecy wołowej czy flank steaka. Niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo jest idealny dla ludzi, którzy muszą uzupełnić ten składnik odżywczy.
Spróbuj naszej orzeźwiającej propozycji jak przygotować steka flat iron w hiszpańskim stylu z orzeźwiającym sosem romesco.
Więcej ciekawych przepisów i artykułów wyszukasz w naszej bazie >> baza przepisów
Stek flat iron z sosem romesco
Użyty sprzęt
-
Nieprzywierająca patelnia z grubym dnem najlepiej grillowa
-
Szczypce do mięsa
-
Ostry nóż
Składniki
- 4 steki steki flat iron ok 230g każdy
- 3 3 duże czerwone papryki pokrojone wzdłuż na ćwiartki
- 2 łyżki przygotowany pieczony czosnek
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin
- sól
- 1 filiżanka pomidorków koktajlowych
- ½ filiżanki świeżej kolendry
- ½ filiżanki prażonych orzeszków pinii
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
- 1 łyżka świeżo startej skórki pomarańczy
- ½ łyżeczki soli
- Świeże gałązki kolendry, plasterki pomarańczy i orzeszki pinii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
-
Pokrój na desce element flat iron na mniejsze steki po ok 230g każdy. Następnie pokrój na ćwiartki trzy duże czerwone papryki. Ułóż je na folii aluminiowej skórką do góry. Następnie ułóż na ruszcie piekarnika. Ruszt umieść w piekarniku ok. 7-10cm od źródła ciepła. Piecz od 12 do 15 minut aż skórka zacznie się lekko przypalać. Następnie wyjmij z piekarnika i nakryj od góry kolejną warstwą folii aluminiowej tak, by papryki były szczelnie przykryte. Odstaw je na ok 5 minut.
-
W międzyczasie wymieszać w małej misce składniki suchej marynaty czyli czosnek i pieprz. Tą mieszanką posyp steki, a następnie wgnieć ją równomiernie na całej powierzchni mięsa. Przygotuj sos: Wyjmij papryki z folii aluminiowej i obierz ze skórki. Wrzuć do je do blendera, dodaj dwie łyżki oliwy, jedną łyżkę czosnku, szczyptę soli. Dodaj pomidory, kolendrę, orzeszki pinii, sok pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Nakryj pokrywką i blenduj aż do pełnego rozdrobnienia (aż uzyska konsystencję puree) .
-
Rozgrzej jedną łyżkę oleju na patelni nieprzywierającej z grubym dnem lub grillową na średnim ogniu aż będzie gorący. Umieść steki na patelni i smaż od 11 minut dla poziomu wysmażenia medium rare do 14 dla medium, przewracając od czasu do czasu. Po usmażeniu odłóż na talerze żeby steki odpoczęły. Dopraw solą gruboziarnistą.
-
Polej steki łyżką przygotowanego sosu romesco. Pozostały sos podawaj oddzielnie na przykład w sosjerce lub misce obok. W razie potrzeby udekoruj gałązkami kolendry, plasterkami pomarańczy, orzeszkami pinii lub świeżymi pomidorkami koktajlowymi.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.