Przepis na pieczeń z polędwicy wołowej w ziołach

2020-12-03

Polędwica wołowa w ziołach

Pieczeń wołowa z polędwicy doprawiona ziołami z pewnością zostanie ulubieńcem całej rodziny.

Składniki:

Proponowane produkty:

Pozostałe składniki:

  • 2 łyżeczki mieszanki pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych liści oregano

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozprowadź po powierzchni polędwicy.
  2. Umieść pieczeń na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się pośrodku najgrubszej części wołowiny. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Piecz w piekarniku 220°C przez 45 do 55 – medium rare.
  3. Wyjmij pieczeń z piekarnika, gdy termometr do mięsa zarejestruje 57°C – medium rare. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia, przykryj luźno z folią aluminiową. Odstaw na 15 do 20 minut.
  4. Pieczeń pokrój w grube plastry i dopraw solą według uznania.

Źródło:beefitswhatsfordinner.com