Przepis na pieczeń z polędwicy wołowej w ziołach
2020-12-03Pieczeń wołowa z polędwicy doprawiona ziołami z pewnością zostanie ulubieńcem całej rodziny.
Składniki:
- 1 polędwica wołowa (2kg)
Proponowane produkty:
Pozostałe składniki:
- 2 łyżeczki mieszanki pieprzu
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
- 1 łyżeczka suszonych liści oregano
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozprowadź po powierzchni polędwicy.
- Umieść pieczeń na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się pośrodku najgrubszej części wołowiny. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Piecz w piekarniku 220°C przez 45 do 55 – medium rare.
- Wyjmij pieczeń z piekarnika, gdy termometr do mięsa zarejestruje 57°C – medium rare. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia, przykryj luźno z folią aluminiową. Odstaw na 15 do 20 minut.
- Pieczeń pokrój w grube plastry i dopraw solą według uznania.
Źródło:beefitswhatsfordinner.com