Ten przepis to pełnia smaków umami. Sprawdź jak przygotować soczyste steki z antrykotu podawane z grzybami w aksamitnym balsamicznym sosie octowym.
Składniki
- 2 steki wołowe z antrykotu o grubości ok. 2,5cm (około 230g każdy)
- 1 opakowanie (ok. 230g) grzybów cremini lub pieczarek, przeciętych na pół
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 180 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe masła
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Dużą nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu do wysokiej temperatury. Umieścić steki wołowe z antrykotu na patelni; smażyć od 12 do 15 minut, aby uzyskać poziom wysmażenia średnio krwiste (62°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdjąć steki z patelni; utrzymywać w cieple. Doprawić solą i pieprzem, według uznania.
- Dodać grzyby i tymianek na tę samą patelnię; gotować i mieszać od 3 do 5 minut lub do miękkości. Zdjąć grzyby; odstawić na bok. Dodać ocet balsamiczny; podgrzać do średnio-wysokiej temperatury. Gotować i mieszać od 7 do 10 minut lub do momentu, aż brązowe kawałki na patelni rozpuszczą się, a sos zredukuje się do 60 ml. Wymieszać z masłem, grzybami i 1/4 łyżeczki soli. Gotować i mieszać do momentu zagotowania.
- Steki doprawić solą i pieprzem, według uznania. Steki podawać z sosem obok steków (w małej sosjerce).
Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska