Stek z antrykotu z sosem grzybowym

2022-03-30Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Smażenie
Do ulubionych
2556
2556
Do ulubionych
Stek z antrykotu z sosem grzybowym
2022-03-30Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Smażenie

Stek z antrykotu z sosem grzybowym

Ten przepis to pełnia smaków umami. Sprawdź jak przygotować soczyste steki z antrykotu podawane z grzybami w aksamitnym balsamicznym sosie octowym.

Składniki

  • 2 steki wołowe z antrykotu o grubości ok. 2,5cm (około 230g każdy)
  • 1 opakowanie (ok. 230g) grzybów cremini lub pieczarek, przeciętych na pół
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 180 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  • Dużą nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu do wysokiej temperatury. Umieścić steki wołowe z antrykotu na patelni; smażyć od 12 do 15 minut, aby uzyskać poziom wysmażenia średnio krwiste (62°C) do średnio wysmażonych (71°C), obracając od czasu do czasu. Zdjąć steki z patelni; utrzymywać w cieple. Doprawić solą i pieprzem, według uznania.
  • Dodać grzyby i tymianek na tę samą patelnię; gotować i mieszać od 3 do 5 minut lub do miękkości. Zdjąć grzyby; odstawić na bok. Dodać ocet balsamiczny; podgrzać do średnio-wysokiej temperatury. Gotować i mieszać od 7 do 10 minut lub do momentu, aż brązowe kawałki na patelni rozpuszczą się, a sos zredukuje się do 60 ml. Wymieszać z masłem, grzybami i 1/4 łyżeczki soli. Gotować i mieszać do momentu zagotowania.
  • Steki doprawić solą i pieprzem, według uznania. Steki podawać z sosem obok steków (w małej sosjerce).
Typ dania: obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się