- Kraj pochodzenia: Kanada
Mistrzostwa Polski Grilla i BBQ Ogrodzieniec 2024
Mistrzostwa Polski Grilla i BBQ Ogrodzieniec 2024
To najlepsza grillowa impreza w Polsce. Przed nami kolejna edycja i tym razem będzie jeszcze ciekawsza merytorycznie dla wszystkich, którzy pasjonują się światem grillowania i techniki BBQ. Oprócz samego konkursu odbędzie się jeszcze więcej pokazów live cooking, szkoleń i warsztatów. Serdecznie zapraszamy do udziału w tym epickim wydarzeniu osoby, które chciałyby wystartować w konkursie i zdobyć cenne nagrody, jak również wszystkich zainteresowanych tematyką grillowania w najszerszym tego słowa znaczeniu.
Miejsce imprezy to tradycyjnie Zamek Ogrodzieniec w samym sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na najbardziej rozpoznawalnym Zamku na szlaku orlich gniazd. Zamek to miejsce, w którym odbywa się wiele eventów, wydarzeń kulturalnych, koncertów i festiwali. Ogromny teren oraz otoczenie ruin zamku nadaje niesamowity klimat. W sam raz żeby zorganizować outdoorowy event grillowy na najwyższym poziomie.
Termin imprezy to 25-26 maja!
Stoisko BBQ.PL
Zapraszamy serdecznie do odwiedzenia naszego stoiska BBQ.PL. Mamy nadzieję, że już wkrótce spotkamy się na żywo, żeby porozmawiać między innymi o najlepszych stekach, burgerach, żebrach wołowych i mostkach wołowych, a także technikach ich przyrządzania. Postaramy się, by stoisko było dobrze widoczne, jednak najłatwiej będzie podążać po prostu za cudownym aromatem grillowanych steków. Będzie duuużo grillowania. Przez całe dwa dni imprezy będzie można kupić surowe steki i burgery najwyższej jakości na wynos lub zamówić grillowanego steka przez naszego grill mastera i zjeść go na miejscu.
Na naszym stoisku zespół BBQ.PL, który na co dzień działa w świecie wirtualnym, aby dostarczać najlepsze mięso na grilla w Polsce, będzie do dyspozycji na żywo, żeby odpowiedzieć na wszystkie nurtujące pytania ;). Zorganizujemy tam także warsztat z techniki BBQ z pitmasterem z Teksasu Jay'em Mc Carthy, który przyjechał specjalnie na nasze zaproszenie.
Cenne nagrody do zdobycia
Program jest wypełniony po brzegi atrakcjami. Ciekawymi merytorycznie pokazami, warsztatami i szkoleniami. Jednak najważniejszym punktem programu jest sam konkurs grillowania i bbq. Każdy może wziąć w nim udział. Jest to konkurs dla miłośników grillowania, pasjonatów. Żeby wziąć w nim udział nie musisz być zawodowcem. Przede wszystkim w sztuce BBQ i grillowaniu chodzi o FUN! Czyli świetną zabawę w dobrym towarzystwie. A jeśli do tego jeszcze można zdobyć bardzo cenne nagrody to mamy już komplet.
Termin nadsyłania zgłoszeń chętnych do uczestnictwa w konkursie to 21 kwietnia. W Konkursie może wziąć udział jedna osoba lub drużyna składająca się maksymalnie z czterech osób. Osobą odpowiedzialną za organizację konkursu i przyjmowanie zgłoszeń jest Andrzej Gibas tel. 698664478 email eurotech@nagrillu.pl. Wszystkim zainteresowanym udzieli szczegółowych informacji odnośnie konkursu.
Na zwycięzców czekają:
a) Za zajęcie pierwszego miejsca – 15 000 zł
b) Za zajęcie drugiego miejsca – 5 000 zł
c) Za zajęcie trzeciego miejsca – 1 000 zł
Wyzwanie konkursowe
Zadanie konkursowe pozwoli się wykazać zarówno w grillowaniu jak i technice BBQ.
Pierwsze zadanie to przygotowanie żeber wołowych z amerykańskiej wołowiny od BBQ.PL w formie dowolnej na wędzarni elektrycznej marki Borniak.
Drugie zadania to przygotowanie steka z rostbefu z amerykańskiej wołowiny od BBQ.PL w formie dowolnej na grillu gazowym marki Napoleon.
Bogaty program merytoryczny
O wysoki poziom merytoryczny imprezy zadbają topowi szefowie kuchni i grillmasterzy. Wśród nich:
Łukasz Szymon Gamoń
Znany w regionie kucharz Szef kuchni Rybniczanin z krwi i kości . Swoje doświadczenie zdobywane od 25 lat w restauracjach Górnego Śląska i Pod Beskidzka . Pasjonat kulinarny , propagujący kuchnie śląska jak i nowoczesną oraz swoją autorską. Która została doceniona przez żółty przewodnik Gault&Millau oraz Poland 100 best Restaurant. Wyróżniony jako pierwszy Szef kuchni Regionu Rybnickiego od lat utrzymuje się w G&M. Prowadził swój autorski program kulinarny w TV Gamoń w Kuchni który cieszył się uznaniem . Lubi pracę z młodzieżą w szkoła oraz prowadzi warsztaty dla najmłodszych. Aktualnie Szef kuchni i Creative Chef w hotelach Diament.
Kamil Tłuczek
Szef kuchni reprezentujący Grand Hotel Boutique w Rzeszowie triumfował w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or Poland 2023, zdobywając uznanie jury. Jako jedyny przedstawiciel Polski wziął udział globalnym finale w Trondheim. Ten rzeszowski szef kuchni, z 17-letnim doświadczeniem, od najmłodszych lat rozwijał swoją pasję kulinarną, inspirując się zarówno rodzinną kuchnią, jak i dorobkiem mistrzów takich jak Paul Bocuse i Gordon Ramsay. Jego kuchnia charakteryzuje się tradycjonalizmem, z naciskiem na polskie i regionalne smaki, ale czerpie również inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej.
Julian Karewicz
Od 2001 roku związany z gastronomią i projektami około kulinarnymi. W trakcie swojej drogi zawodowej, wbrew potocznym schematom rozwoju, przysposobił umiejętność pracy na wielu stanowiskach. Jako szef baru w lokalu Solec 44 wypracował styl “slow bar” promując miksologię opartą o sezonowe produkty z lokalnym rodowodem. Serwując “dzikie koktajle” bazował na własnych zbiorach jadalnych, dziko rosnących ziół i owoców.
Jako szef kuchni wyspecjalizował się w tworzeniu potraw w żywym ogniu, pracując najpierw jako grillmaster , a następnie jako animator w Studiu Kulinarnym Comfort Food w Hali Koszyki. Kompilacja specjalizacji którymi się parał, liczne sukcesy i wysokie kompetencje w tych dziedzinach pozwoliły zyskać uznanie w branży w rezultacie czego zasiadał w kapitułach sędziowskich kilkudziesięciu konkursów barmańskich, winiarskich i kulinarnych.
Gwiazdy BBQ tegorocznych mistrzostw
Swoje pokazy oraz warsztaty poprowadzą także międzynarodowe "gwiazdy" świata BBQ. Podzielą się z pasjonatami swoim know how bo w tym sporcie nie ma żadnych gwiazd. Każdy uczy się od każdego. Liczy się dobra współpraca, wymiana doświadczeń, spędzanie czasu w dobrym towarzystwie i wzajemna życzliwość. Dlatego kochamy grillować :)
Jay Mc Carthy
Urodzony w Nowym Jorku, wychowany na Jamajce, wykształcony w Teksasie na Texas A&M – ten wielokulturowy kuchenny magik zdobył uznanie za swój innowacyjny styl, a także nagrody za swoje liczne restauracje. Nazwany najlepszym szefem kuchni w mieście Alamo, został również wyróżniony prestiżową nagrodą Critic's Choice na Texas Hill Country Food and Wine Festival w Austin.
Podobnie jak Julia Child i Jacques Pepin, McCarthy został uznany za Certyfikowanego Profesjonalistę Kulinarnego (CCP) przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Profesjonalistów Kulinarnych. Jest to rzadkie wyróżnienie, oparte na rygorystycznym egzaminie, który potwierdza wszechstronną wiedzę z zakresu sztuki kulinarnej i nauk o żywieniu.
McCarthy podróżował po świecie, odwiedzając wiele krajów, dzieląc się wiedzą jako konsultant dla Texas Beef Council, Nebraska Beef Council oraz USMEF.
W sobotę w godzinach 12:30-13:30 Jay ze sceny głównej poprowadzi pierwszy, otwierający imprezę Grill i BBQ live cooking – podstawowe techniki grillowania steka wołowego. Zaprezentuje grillowanie dwóch żelaznych klasyków: stek z antrykotu bez kości tzw. ribeye steak i dla porównania stek z kością, król grilla T-bone. Podczas prezentacji poruszone zostaną różne kwestie związane z prawidłową techniką grillowania, sprawdzaniem poziomu wysmażenia, temperaturą na grillu, długością grillowania, sekrety marynowania itp.
W godzinach 15:00-16:00 serdecznie zapraszamy na stoisko BBQ.PL. Na naszym stoisku Jay poprowadzi zamknięty warsztat z przygotowania mostka wołowego techniką BBQ rodem z Teksasu. Warsztat będzie całkowicie bezpłatny. To niezwykła okazja nauczyć się technik od prawdziwego króla amerykańskiego brisketu. Na pewno zdradzi wiele swoich sztuczek. Warsztat będzie przeprowadzony dla 15 osób, które pierwsze się do nas zgłoszą, że chciałyby w nim wziąć udział. Zapraszamy zainteresowane osoby o wysłanie maila na adres sklep@bbq.pl z informacją, że chcielibyście wziąć udział w tym specjalnym pokazie szkoleniowym.
Robertas Svetlauskas
Niezwykle ceniony w Europie pitmaster. Zdobywca 1-go miejsca podczas jednych z najbardziej prestiżowych zawodów w Europie: WEST – Winter Extreme South Tyrol BBQ Contest w konkurencji SCA Steak. Przede wszystkim pasjonat i zapaleniec. Doskonale znany na Litwie jako prowadzący programów kulinarnych. Skarbnica wiedzy na temat grillowania oraz technik BBQ.
Oprócz konkursu głównego czeka mnóstwo innych atrakcji
Podczas imprezy odbędą się liczne degustacje, szkolenia, warsztaty, pokazy kulinarne i konkursy dla widzów. Chodzi o przyjemne spędzenie wspólnego czasu. Zapraszamy pasjonatów sztuki grillowania z całej Polski i ich rodziny. Poniżej znajduje się szczegółowy program imprezy.
Szczegółowy program
Sobota 25 maja 2024r. 11:00-19:30
11:00 Odprawa techniczna dla drużyn startujących w Mistrzostwach
12:00 Scena główna: rozpoczęcie imprezy, krótki „view z poprzedniego roku”, czyli z serii jak się bawiliśmy w roku 2023
12:30-13:30 Scena główna: Grill i BBQ live cooking – pitmaster Jay McCarthy z Teksasu
13:30 Stoisko Napoleon Polska: Degustacja karkówki z grilla
13:30-14:00 Scena główna: przedstawienie drużyn do konkursu głównego
14:00-15:00 Scena główna: Grill i BBQ live cooking – pitmaster Robertas Svetlauskas zdobywca 1-go miejsca podczas zawodów WEST – Winter Extreme South Tyrol BBQ Contest w konkurencji SCA Steak
15:00 -16:00 Scena główna: Koncert
W godzinach 15:00-16:00 serdecznie zapraszamy na stoisko BBQ.PL. Na naszym stoisku Jay poprowadzi zamknięty warsztat z przygotowania mostka wołowego techniką BBQ rodem z Teksasu.
15:00 Stoisko Kamado Bono: Degustacja Pulled pork BBQ z grilla ceramicznego Kamado Bono
16:00-17:00 Scena główna: Live cooking – szef kuchni Kamil Tłuczek, zwycięzca prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or Poland 2023
17:00 Wydawanie boxów konkursowych dla drużyn startujących w M.P.
17:30-18:30 Konkurs dla rodzin z nagrodami
18:30 Ogłoszenie wyników konkursu rodzinnego
19:00 Degustacja kiełbasy z grilla wszystkie stoiska (Napoleon, Komado Bono, Pekpol, Borniak Polska)
19:30 Zakończenie I dnia mistrzostw
Niedziela 26.05.2024r.10:00-19:00
10:00 Scena główna rozpoczęcie imprezy
10:30-11:30 Warsztaty dla rodzin pod sceną z Mistrzami Polski Grilla i BBQ (każdy zawodnik otrzyma certyfikat)
11:30 Stanowisko Napoleon: degustacja żurku
12:00 -13:00 Scena główna: Grill i BBQ live cooking – grillmaster Julian Karewicz
13:00-14:00 Scena główna: Koncert zespołu country
13:00 Stanowisko Borniak Polska: Degustacja żeberek wieprzowych ze Smokera BBQ
13:00 Stanowisko Napoleon Polska: Degustacja ziemniaki z grilla z sosem curry
14:00 Mistrzostwa Polski w grillowaniu – start konkursu głównego
15:30-16:30 Scena główna: live cooking – szef kuchni Łukasz Gamoń
16:30 Warsztaty pizzy / podpłomyki stanowiska grillowe pod sceną
17:00- 17:30 Scena główna: Ogłoszenie wyników konkursu i rozdanie nagród w konkursie mistrzowskim
17:30-18:30 Scena główna: Koncert zespołu country
17:30 Degustacja kiełbasy z grilla wszystkie stanowiska (Napoleon Polska, Broniak Polska, Komando Bono, Pekpol)
18:30-19:00 Podziękowania dla publiczności i zakończenie imprezy
Kolejny raz jesteśmy współorganizatorem :)
Tender Meat sp. z o.o. właściciel internetowego sklepu mięsnego www.bbq.pl. Polska rodzinna firma. Sprawdzony dystrybutor mięs premium dla restauracji i delikatesów działający na polskim rynku już od 30 lat. Oferuje wołowinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób premium, a nawet mięsa egzotyczne z całego świata. Zdecydowanie jednak główną specjalizacją firmy jest wołowina, królowa grilla. Zarówno importowana jak również selekcjonowana polska, od najlepszych hodowców. Flagowym produktem jest najwyższej jakości marmurkowa, sezonowana wołowina z USA. To właśnie ta wołowina będzie przedmiotem walki o tytuł mistrza grillowania.