Polędwica wołowa w ziołach

2022-07-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie
Do ulubionych
12154
12154
Do ulubionych
Polędwica wołowa w ziołach
2022-07-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Pieczenie

Polędwica wołowa w ziołach

Przygotuj pyszną pieczeń wołową z polędwicy, w aromatycznej, ziołowej marynacie. Podaj ją klasycznie z ziemniakami pieczonymi i grillowanymi szparagami.

Składniki

  • polędwica wołowa
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych liści oregano

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozprowadź marynatę po powierzchni polędwicy.
  • Umieść pieczeń na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się pośrodku najgrubszej części elementu. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Piecz w piekarniku w temperaturze 220°C przez 45 do 55 minut – aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare.
  • Wyjmij pieczeń z piekarnika, gdy termometr do mięsa zarejestruje 57°C – medium rare. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia, przykryj luźno z folią aluminiową. Odstaw na 15 do 20 minut.
  • Pieczeń pokrój w grube plastry i dopraw solą według uznania. Serwuj z pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi zielonymi szparagami.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się