Polędwica wołowa w ziołach
Przygotuj pyszną pieczeń wołową z polędwicy, w aromatycznej, ziołowej marynacie. Podaj ją klasycznie z ziemniakami pieczonymi i grillowanymi szparagami.
Składniki
- polędwica wołowa
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści bazylii
- 1 łyżeczka suszonych liści oregano
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Połącz ze sobą wszystkie przyprawy i równomiernie rozprowadź marynatę po powierzchni polędwicy.
- Umieść pieczeń na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się pośrodku najgrubszej części elementu. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Piecz w piekarniku w temperaturze 220°C przez 45 do 55 minut – aby uzyskać poziom wysmażenia medium rare.
- Wyjmij pieczeń z piekarnika, gdy termometr do mięsa zarejestruje 57°C – medium rare. Przenieś pieczeń na deskę do krojenia, przykryj luźno z folią aluminiową. Odstaw na 15 do 20 minut.
- Pieczeń pokrój w grube plastry i dopraw solą według uznania. Serwuj z pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi zielonymi szparagami.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska