Pikantne, pieczone ziemniaki, cebula, pomidory i cukinia, doskonale komponują się z delikatnym smakiem pieczeni z polędwicy. Jest to proste w przygotowaniu i pyszne danie!
Składniki
- polędwica wołowa
- 1 duża główka czosnku
- 2 i pół łyżki oliwy z oliwek
- 1,3 kg ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
- 4 małe cebule, przekrojone na pół
- 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 średnie cukinie, pokrojone w plasterki
- 2 łyżeczki suszonej przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki plus 2 łyżki startego parmezanu
- Sól
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Zetnij około 1/4 górnej części z całej główki czosnku, odsłaniając ząbki. Usuń zewnętrzną "papierową" skórkę. Tak przygotowaną umieść na środku kawałka wytrzymałej folii aluminiowej o powierzchni ok 30cm kwadratowych. Skropl ją 1 łyżeczką oleju, a następnie zawiń szczelnie czosnek folią z każdej strony. Pozostałe warzywa umieść w dużej misce i pokryj na całej powierzchni marynatą składającą się z 2 łyżek oleju, 1 łyżeczki przyprawy włoskiej i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Marynatę składającą się z jednej łyżeczki włoskiej przyprawy i 1/2 łyżeczki pieprzu równomiernie rozprowadź na powierzchni mięsa.
- Umieść polędwicę na ruszcie w płytkiej brytfannie. Włóż żaroodporny termometr do mięsa tak, aby końcówka znajdowała się pośrodku najgrubszej części wołowiny. Nie dodawaj wody ani nie przykrywaj. Czosnek, ziemniaki i cebulę ułóż na blasze do pieczenia. Piecz polędwicę w temperaturze 220°C przez 45 do 55 minut – do uzyskania poziomu wypieczenia medium rare. Piecz czosnek, ziemniaki i cebulę przez 30 minut. Po tym czasie dodaj do warzyw pomidory i cukinię. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Wyjmij pieczeń z piekarnika gdy termometr do mięsa zarejestruje 57°C – medium rare. Odstaw na 20 minut. Przykryj folią aluminiową (temperatura w czasie odpoczywania pieczeni wzrośnie w środku o kilka stopni).
- Wyciśnij upieczony czosnek na warzywa, zamieszaj by rownomiernie go rozprowadzić. Posyp całość 1/4 szklanki tartego parmezanu i solą. Pieczeń pokrój i dopraw pozostałymi 2 łyżkami parmezanu oraz solą według uznania. Podawaj z warzywami.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczna pieczeń, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia europejska