- Kraj pochodzenia: Kanada
Steki picanha z patelni z dzikimi grzybami
Picanha to ukochany w Ameryce Południowej kawałek mięsa z jednego z mięśni udźca wołowego, z krzyżowej. Żeby być bardziej precyzyjnym jest to okrywa krzyżowej. Mięsień sam w sobie nie jest bardzo poprzerastany tłuszczem ale charakteryzuje go warstwa ok 1,5 cm tłuszczu na powierzchni. Podczas przygotowania tłuszcz ten wytapia się nadając epickiej soczystości stekom. To jest bardzo prosty przepis na niesamowicie pyszne, kruche steki pełne mięsnego aromatu. Jeśli nie próbowałeś natychmiast napraw swój błąd ;). Perfekcyjne steki wołowe sauté plus dzikie grzyby robią robotę.
Pyszną okrywę krzyżowej zwanej z hiszpańskiego Picanha możesz zamówić w całości w naszym sklepie i pokroić go łatwo na piękne, równe steki.
Steki picanha z patelni z dzikimi grzybami
Użyty sprzęt
-
Patelnia z grubym dnem
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
Składniki
- 4 steki picanha steki cięte na ok 2,5cm od 400g do 450g każdy
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 szklanki dzikie grzyby cremini, ostrygowe, shiitake, enoki lub smardze
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
-
Weź element wołowy picanha i potnij na steki w poprzek włókien. Rozgrzej na średnim ogniu olej na dużej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem. Wrzuć na patelnię grzyby i jeden ząbek posiekanego czosnku. Smaż mieszając do czasu aż grzyby zbrązowieją i staną się miękkie (2 do 4 minut). Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia z boku utrzymując w cieple (możesz przykryć naczynie folią aluminiową).
-
Wymieszaj tymianek i pozostały czosnek, wciśnij mieszankę równomiernie w powierzchnię steków picanha. Umieść steki na tej samej rozgrzanej patelni i smaż na średnim ogniu. Smaż 8 do 11 minut, aby osiągnąć poziom wysmażenia od medium rare do medium. Przewracaj od czasu do czasu. Po usmażeniu przenieś na talerz żeby odpoczęły.
-
Po odpoczynku przez kilka minut steki są gotowe do pokrojenia na cienkie "slajsy". Dopraw je solą i pieprzem według własnych preferencji. Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzyby.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.