Steki picanha z patelni z dzikimi grzybami

Do ulubionych
2095
2095
Do ulubionych
Steki picanha z patelni z dzikimi grzybami
2021-03-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Grillowanie pośrednie, BBQ, Smażenie

Picanha to ukochany w Ameryce Południowej kawałek mięsa z jednego z mięśni udźca wołowego, z krzyżowej. Żeby być bardziej precyzyjnym jest to okrywa krzyżowej. Mięsień sam w sobie nie jest bardzo poprzerastany tłuszczem ale charakteryzuje go warstwa ok 1,5 cm tłuszczu na powierzchni. Podczas przygotowania tłuszcz ten wytapia się nadając epickiej soczystości stekom.  To jest bardzo prosty przepis na niesamowicie pyszne, kruche steki pełne mięsnego aromatu. Jeśli nie próbowałeś natychmiast napraw swój błąd ;). Perfekcyjne steki wołowe sauté plus dzikie grzyby robią robotę.

Pyszną okrywę krzyżowej zwanej z hiszpańskiego Picanha możesz zamówić w całości w naszym sklepie i pokroić go łatwo na piękne, równe steki.

4 surowe steki na desce

Steki picanha z patelni z dzikimi grzybami

Zleży Ci na niebanalnym, pełnym smaku, ale jednocześnie kruchości mięsa? W takim razie picanha jest naturalnym wyborem.
Porcja dla 4 osoby
Czas gotowania 30 mins

Użyty sprzęt

  • Patelnia z grubym dnem
  • Ostry nóż
  • Szczypce do mięsa

Składniki

  • 4 steki picanha steki cięte na ok 2,5cm od 400g do 450g każdy
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 szklanki dzikie grzyby cremini, ostrygowe, shiitake, enoki lub smardze
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Weź element wołowy picanha i potnij na steki w poprzek włókien. Rozgrzej na średnim ogniu olej na dużej, nieprzywierającej patelni z grubym dnem. Wrzuć na patelnię grzyby i jeden ząbek posiekanego czosnku. Smaż mieszając do czasu aż grzyby zbrązowieją i staną się miękkie (2 do 4 minut). Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia z boku utrzymując w cieple (możesz przykryć naczynie folią aluminiową).
  • Wymieszaj tymianek i pozostały czosnek, wciśnij mieszankę równomiernie w powierzchnię steków picanha. Umieść steki na tej samej rozgrzanej patelni i smaż na średnim ogniu. Smaż 8 do 11 minut, aby osiągnąć poziom wysmażenia od medium rare do medium. Przewracaj od czasu do czasu. Po usmażeniu przenieś na talerz żeby odpoczęły.
  • Po odpoczynku przez kilka minut steki są gotowe do pokrojenia na cienkie "slajsy". Dopraw je solą i pieprzem według własnych preferencji. Na wierzchu ułóż przygotowane wcześniej grzyby.
    stek na talerzu i kieliszek wina

Video

Notatki

Wskazówka szefa kuchni: Pamiętaj aby dobrze rozgrzać patelnię, podczas smażenia będziesz słyszał charakterystyczne skwierczenie, przewracaj steka na drugą stronę wtedy kiedy przestaje skwierczeć.
Źródło: https://www.beefitswhatsfordinner.com/
Kalorii: 200kcal
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: Na grilla, Picanha, Steki, USA, Wołowina

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się