Flank steak to wyjątkowo delikatny i soczysty kawałek mięsa pomimo, iż nie jest mocno poprzerastany marmurkiem. Nie jest on tak popularny jak rostbef czy antrykot ponieważ jeśli nie pochodzi od bydła bardzo wysokiej jakości może być trochę za twardy. Jednak jeśli wybierzemy tego steka wysokiej jakości, od młodego bydła ras mięsnych takich jak Black Angus, sezonowanego, możemy być pewni, że zakochamy się w tym smaku. Będzie kruchy i rozpływający się w ustach. Ten stek wymaga marynowania żeby go trochę stenderyzować, najlepiej marynatą z dodatkiem kwaśnego soku (limonka, cytryna, sok z ananasa).
Flank steak jest płaski, o horyzontalnie ustawionych włóknach. Ciepło rozchodzi się na boki podczas przyrządzania. Oznacza to, że pomimo, że jest dosyć cienki wymaga odpowiedniej ilości czasu. Trzeba jednak bardzo uważać żeby go nie “przeciągnąć”. Poziom wysmażenia madium – medium rare będzie idealny.
Tego steka możecie zamówić w naszym sklepie BBQ.PL.
Flank steak z grillowanymi warzywami
Użyty sprzęt
-
worki do marynowania lub szklane naczynie do marynowania
-
blender
-
sylikonowy pędzelek
-
taca do grillowania warzyw
-
Szczypce do mięsa
-
Ostry nóż
Składniki
- 400 g flank steak
- 1 duża cukinia
- 1 duża cebula
- 1 bakłażan
- 6 młodych ziemniaków
- ½ filiżanki oliwy extra virgin
- 2 gałązki świeżego tymianku
- ½ łyżki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 4 ząbki czosnku
Mokra marynata
- 1 filiżanka oleju roślinnego
- ½ filiżanki sosu sojowego
- 1 natka świeżej pietruszki
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- ¼ filiżanki soku z cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania
-
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Łączymy w blenderze wszystkie składniki: olej, sos sojowy, pietruszkę, czosnek, cukier brązowy, pieprz, zioła prowansalskie i sok z cytryny. Następnie blendujemy do uzyskania dobrze wymieszanej marynaty.
-
Steka umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy marynatą. Ewentualnie jeśli mamy specjalne worki do marynowania można w nim umieścić steka i zalać marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. W połowie marynowania możemy obrócić steka w naczyniu.
-
W tym czasie przygotowujemy ulubione warzywa do grillowania. To może być cukinia, bakłażan, czosnek, młode ziemniaki, cebula. Kroimy je w talarki ok 1,5 cm grubości lub w łódeczki. Na ok 45 minut przed końcem marynowania rozgrzewamy grilla. Umieszczamy na rozgrzanym grillu warzywa w naczyniu do grillowania warzyw. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, świeżym tymiankiem lub innymi ulubionymi świeżymi ziołami wg uznania. I grillujemy od czasu do czasu przewracając. Wyjmujemy steka z marynaty i oczyszczamy go z jej nadmiaru np. ręcznikiem papierowym. Umieszczamy steka na grillu. Grillujemy ok 4 min. z każdej strony do poziomu wysmażenia medium-rare. Po 5 min do poziomu medium.
-
Po usmażeniu odkładamy steka na kilka minut żeby odpoczął. Następnie kroimy go w cienkie slajsy pod kątem 45° oczywiście w poprzek włókien. Nakładamy na talerze i podajemy z przygotowanymi grillowanymi warzywami. Mięso warto na koniec doprawić jeszcze solą gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem wg uznania.
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.