Flank steak z grillowanymi warzywami

Do ulubionych
5544
5544
Do ulubionych
Flank steak z grillowanymi warzywami
2021-04-26Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, BBQ, Smażenie

Flank steak to wyjątkowo delikatny i soczysty kawałek mięsa pomimo, iż nie jest mocno poprzerastany marmurkiem. Nie jest on tak popularny jak rostbef czy antrykot ponieważ jeśli nie pochodzi od bydła bardzo wysokiej jakości może być trochę za twardy. Jednak jeśli wybierzemy tego steka wysokiej jakości, od młodego bydła ras mięsnych takich jak Black Angus, sezonowanego, możemy być pewni, że zakochamy się w tym smaku. Będzie kruchy i rozpływający się w ustach. Ten stek wymaga marynowania żeby go trochę stenderyzować, najlepiej marynatą z dodatkiem kwaśnego soku (limonka, cytryna, sok z ananasa).

Flank steak jest płaski, o horyzontalnie ustawionych włóknach. Ciepło rozchodzi się na boki podczas przyrządzania. Oznacza to, że pomimo, że jest dosyć cienki wymaga odpowiedniej ilości czasu. Trzeba jednak bardzo uważać żeby go nie “przeciągnąć”. Poziom wysmażenia madium – medium rare będzie idealny. 

Tego steka możecie zamówić w naszym sklepie BBQ.PL.

flank steak na desce

Flank steak z grillowanymi warzywami

Pyszny, prosty i szybki przepis na flank steak'a z grilla. Orzeźwiająca marynata plus pyszne warzywa z grilla idealnie podkreślą delikatny smak tego znakomitego steka.
Porcja dla 2 osoby
Czas gotowania 1 hr

Użyty sprzęt

  • worki do marynowania lub szklane naczynie do marynowania
  • blender
  • sylikonowy pędzelek
  • taca do grillowania warzyw
  • Szczypce do mięsa
  • Ostry nóż

Składniki

  • 400 g flank steak
  • 1 duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 bakłażan
  • 6 młodych ziemniaków
  • ½ filiżanki oliwy extra virgin
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • ½ łyżki soli
  • łyżeczki pieprzu
  • 4 ząbki czosnku

Mokra marynata

  • 1 filiżanka oleju roślinnego
  • ½ filiżanki sosu sojowego
  • 1 natka świeżej pietruszki
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • ¼ filiżanki soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Łączymy w blenderze wszystkie składniki: olej, sos sojowy, pietruszkę, czosnek, cukier brązowy, pieprz, zioła prowansalskie i sok z cytryny. Następnie blendujemy do uzyskania dobrze wymieszanej marynaty.
  • Steka umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy marynatą. Ewentualnie jeśli mamy specjalne worki do marynowania można w nim umieścić steka i zalać marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny. W połowie marynowania możemy obrócić steka w naczyniu.
    marynowanie
  • W tym czasie przygotowujemy ulubione warzywa do grillowania. To może być cukinia, bakłażan, czosnek, młode ziemniaki, cebula. Kroimy je w talarki ok 1,5 cm grubości lub w łódeczki.
    Na ok 45 minut przed końcem marynowania rozgrzewamy grilla. Umieszczamy na rozgrzanym grillu warzywa w naczyniu do grillowania warzyw. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, świeżym tymiankiem lub innymi ulubionymi świeżymi ziołami wg uznania. I grillujemy od czasu do czasu przewracając.
    Wyjmujemy steka z marynaty i oczyszczamy go z jej nadmiaru np. ręcznikiem papierowym. Umieszczamy steka na grillu. Grillujemy ok 4 min. z każdej strony do poziomu wysmażenia medium-rare. Po 5 min do poziomu medium.
    flank steak na grillu
  • Po usmażeniu odkładamy steka na kilka minut żeby odpoczął. Następnie kroimy go w cienkie slajsy pod kątem 45° oczywiście w poprzek włókien.
    Nakładamy na talerze i podajemy z przygotowanymi grillowanymi warzywami.
    Mięso warto na koniec doprawić jeszcze solą gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem wg uznania.
    gotowy stek pocięty na desce

Notatki

Porada szefa kuchni: trzeba dobrze kontrolować steka żeby go nie przeciągnąć. Jest cienka granica między idealnym poziomem wysmażenia, a trochę za bardzo wysmażonym. Najlepiej bacznie obserwować mięso, sprawdzając sprężystość naciskając jego powierzchnię zwłaszcza jeśli robimy tego steka po raz pierwszy.
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Amerykańska
Słowo kluczowe: BBQ, Do smażenia, Flank steak, Na grilla, USA, Wołowina, Wołowina marmurkowa

Czy udało Ci się przyrządzić to danie?

Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się