Najbardziej szlachetna, najbardziej pożądana, najdelikatniejsza – polędwica wołowa. Jeśli chodzi o wołowinę zdecydowanie najbardziej popularny element stekowy w Polsce. My jednak na steki rekomendujemy antrykot lub rostbef. Polędwicę naszym zdaniem najlepiej podać w formie spektakularnej, soczystej pieczeni. W tym przepisie skupiliśmy się na klasyce gatunku czyli Beef Wellington. Najwyższej jakości polędwicę kupisz w naszym sklepie BBQ.PL.
Polędwica Beef Wellington
Użyty sprzęt
-
Ostry nóż
-
Szczypce do mięsa
-
Patelnia z grubym dnem
-
łopatka do mięsa
-
sylikonowy pędzelek
-
Robot kuchenny
-
Piekarnik
Składniki
- 600 g polędwicy wołowej
- 600 g brązowych pieczarek
- 4 łyżki musztardy angielskiej
- 1 opakowanie szynki Prosciutto
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
-
Polędwicę oczyszczamy, solimy, pieprzymy. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju intensywnie jednak nie za długo obsmażamy mięso z każdej strony. Po zdjęciu z patelni smarujemy całość musztardą i odstawiamy do ostygnięcia.
-
Umyte i osuszone pieczarki solimy, pieprzymy i rozdrabniamy w robocie kuchennym na gładką masę a następnie smażymy na patelni do momentu odparowania wody.
-
Na folii spożywczej rozkłądamy plastry szynki i pokrywamy je równomiernie masą pieczarkową. W centralnej części umieszczamy polędwicę i ściśle zawijamy. Odstawiamy do lodowki na minimum 1 godzinę.
-
Schłodzoną polędwicę zawijamy w ciasto francuskie a następnie ponownie w folię spozywczą i odstawiamy na 5 minut do lodówki.
-
Po wyjęciu z lodówki ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem, Można wyciąć wzór w drugim cieście francuskim i nałożyć na już posmarowane ciasto po czym również posmarować żółtkiem. Całość sypiemy gruboziarnistą solą.
-
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na około 10 minut do odpoczęcia przed podaniem.
Video
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.