Jak przygotować idealną pieczeń na Święta

2022-11-13Kategoria: Przepisy i artykuły, Pieczenie
Do ulubionych
1804
1804
Do ulubionych
Jak przygotować idealną pieczeń na Święta
2022-11-13Kategoria: Przepisy i artykuły, Pieczenie

Jak przygotować idealną pieczeń na Święta

Święta to szczególny czas, który każdy z nas chce spędzić w towarzystwie swoich najbliższych. Bardzo istotne jest wtedy, by wszystko było perfekcyjne. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować idealną pieczeń, którą ugościsz swoich gości zajrzyj do naszego artykułu. 

Soczysta pieczeń na świątecznym stole

Powoli rozkręca się świąteczna gorączka. Wszyscy myślimy jak prefekcyjnie przystroić swoje domy, jakie prezenty kupić najbliższym oraz jak skomponować idealne menu na święta. Wszystkie te wysiłki po to, aby uświetnić ten szczególny, rodzinny czas. Bardzo istotną rolę, podczas spotkań z bliskimi będzie odgrywało oczywiście jedzenie. Suto zastawiony stół, pełen różnego rodzaju przysmaków to wielkie wyzwanie. Warto uwzględnić w menu jedno danie, które mogłoby być klejnotem koronnym przygotowanej kolacji. Takim daniem z całą pewnością może być soczysta aromatyczna pieczeń. Jeśli będzie odpowiednio przygotowana, z pewnością zachwyci wszystkich gości swoją teksturą, aromatem oraz smakiem. Pozostaje tylko pytanie – na jakie mięso się zdecydować?

Z czego zrobić dobrą pieczeń?

Wszystko zależy oczywiście od naszych upodobań oraz preferencji. Pyszną pieczeń można bowiem zrobić z wielu różnych rodzajów mięsa. Na Święta większość osób wybiera klasycznie wołowinę, jagnięcinę, dziczyznę lub drób premium np. perliczkę Najistotniejszy jest sposób przyrządzenia pieczeni. Musimy go dobrać do danego typu mięsa. Ważne, aby uwzględnić odpowiednią ilość czasu (pieczenie trochę trwa, a później pieczeń musi jeszcze odpocząć). Ważne żeby ten proces odbył się zanim przyjdą głodni goście. Wybierając mięso zastanówmy się czy dany element jest raczej chudy i trzeba zadbać o dodatkowe źródło nawilżenia i smaku w postaci np. jakiegoś dodatkowego "tłuszczyku" typu owinięcie plastrami boczku. Jeśli zawiera odpowiednią ilość tłuszczu wewnątrz wystarczy pomyśleć o odpowiednich ziołach i przyprawach, które podkreślą znakomity smak mięsa. Pieczeń musi być soczysta dlatego trzeba uważać żeby jej nie przesuczyć. Idealna pieczeń soczysta w środku z zewnątrz powinna mieć chrupiącą, ładnie zarumienioną skórkę (warto o to zadbać). Dodatkowo bardzo ważnym elementem jest sos. Pamiętajmy o nim zawsze. Ważny jest także dobry sprzęt. Prządny piekarnik, który trzyma założoną temperaturę czy dobry termometr do mięsa, który precyzyjnie informuje nas o postępach pieczenia. A więc podsumowując bez względu na to jaki rodzaj mięsa wybierzemy, pieczeń będzie zawsze pyszna jeśli weźmiemy pod uwagę wszystkie powyższe aspekty. Dobry przepis i dobre przygotowanie to gwarantowany sukces. W tym wypadku spontan i improwizacja mogą zakończyć się spektakularną porażką.

Jakość mięsa - kwestia najważniejsza

Kwestią fundamentalną będzie oczywiście wybór odpowiedniego mięsa. Jeśli będzie ono niskiej jakości, nie będziemy w stanie wykonać z niego potrawy, która będzie nam smakowała. Właśnie dlatego warto korzystać ze sprawdzonych źródeł, takich jak nasz klep mięsny on-line BBQ.PL. Dostępne są u nas najlepsze mięsa pochodzące od sprawdzonych i cenionych producentów.

Wołowina

To mięso stanowi prawdziwą klasykę, jeśli chodzi o pieczenie. Zależnie od potrzeb, możemy zdecydować się na różne rodzaje mięsa wołowego, uzyskując odmienne efekty. Jej zaletą jest również fakt, że w przypadku wołowiny, bardzo łatwo możemy uzyskać wprost zachwycające efekty. Nie potrzeba wielu przypraw, czy skomplikowanych metod obróbki, kluczem jednak będzie cierpliwość. Elementy wołowe, które pieczemy w całości to spory kawałek mięsa, który z pewnością potrzebuje odpowiedniej ilości czasu. Warto jednak poczekać bo smak, soczystość i aromat pieczonej wołowiny to gratka dla każdego, nawet najbardziej wybrednego smakosza. Na wyjątkową okazję taką jak Święta rekomendujemy przede wszystkim polędwicę wołową, która jest wprost idealna na świąteczny stół. Opcją równie pyszną, a ekonomicznie znacznie bardziej przyjazną może być udziec wołowy i żebra. Dla wprawionych proponujemy antrykot lub rostbef wołowy pieczony w całości. Poniżej propozycje klasycznych przepisów na pieczenie wołowe, które mogą być przydatne podczas kuchennych zmagań:

Polędwica Beef Wellington

Pieczeń z polędwicy wołowej z warzywami korzennymi

Polędwica z borowikami i sosem winnym

Polędwica wołowa w ziołowej marynacie

Polędwica z grillowanymi warzywami

Wolno pieczone żebra wołowe

Jagnięcina

Jagnięcina to mięso z młodych zwierząt, charakteryzujące się delikatnością oraz znakomitym smakiem. W tym celu jednak bardzo istotne jest, by zostało wcześniej odpowiednio zamarynowane. Dzięki temu można wzbogacić zarówno jego smak i zapach. Jagnięcina doskonale czuje się w towarzystwie świeżych ziół. W Polsce nie jest jeszcze bardzo popularna, ale w Anglii czy Irlandii święta bez pysznej, soczystej pieczeni jagnięcej praktycznie nie istnieją. Do wykonania klasycznej pieczeni jagnięcej najlepiej nadaje się comber, udziec lub łopatka. Poniżej kilka przepisów na znakomite dania z jagnięciny, które chcieliśmy Wam zarekomendować:

Udziec jagnięcy w świeżych ziołach

Pieczeń jagnięca w maśle ziołowo-czosnkowym z sosem cydrowym

Udziec jagnięcy w paście domowej roboty z anchois i ze świeżej pietruszki

Pieczeń z udźca jagnięcego z korzennymi warzywami

Bażant lub dzik

Coraz częściej sięgamy do tradycyjnej kuchni polskiej opartej na dziczyźnie. Jest ona fantastyczna, zdrowa i niezwykle smaczna. Jako, że jest ona także przeważnie bardzo chudym mięsem wymaga trochę więcej wprawy.

My serdecznie polecamy jedno z naszych ulubionych mięs czyli pieczeń z bażanta. Chociaż dania z tego ptaka od stuleci pojawiają się na polskich stołach, obecnie mało kto się nimi raczy. Jest to mięso, które obecnie jest raczej rzadko spotykane, a przy tym chude i smaczne, nie bez przyczyny uchodzi za rarytas. Ze względu na to, że mięso tego ptaka ma charakterystyczny zapach i jest twardsze, niż w przypadku mięsa z ptaków domowych, należy je wcześniej marynować przez dłuższy czas w przyprawach oraz ziołach. Pieczeń z tego ptaka można przygotowywać na wiele sposobów. Ale dla nas ten królewski ptak najlepiej komponuje się z kwaskowości i słodyczą pieczonych jabłek.

Kolejny rarytas kuchni polskiej to dzik. Na wyjątkowe święta polecamy przepis na soczysty Pieczony schab z dzika z owocem jałowca.

Wszystkim życzymy z okazji Świąt dużo radości i spokoju, a także SMACZNEGO!

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się