- Kraj pochodzenia: Kanada
Carpaccio wołowe w oliwie z serem sezonowanym i smażonymi borowikami
Carpaccio wołowe w oliwie z serem sezonowanym i smażonymi borowikami
Carpaccio to bardzo proste i szybkie danie. Typowo carpaccio jest klasycznym daniem kuchni włoskiej. Tutaj jednak mamy pewne oryginalne modyfikacje, kilka ciekawych akcentów charakterystycznych raczej dla kuchni polskiej i jednocześnie nadających daniu jeszcze bardziej ekskluzywny wymiar. A to za sprawą oryginalnych dodatków czyli świeżych borowików oraz dojrzewającego sera bursztyn zamiast parmezanu.
Składniki
-
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 300 ml
-
Cytryna Czosnek – 2 ząbki
-
Sól morska gruboziarnista
-
Pieprz kruszony
-
Ser sezonowany Bursztyn – 60 g
-
Sałaty do dekoracji (liście młodej sałaty mix)
-
Borowiki całe – 150 g
-
Świeży tymianek
-
Grzyby suszone – 4 szt.
-
Ocet winny
- Musztarda dijon - 1 łyżka
Sposób przygotowania
- To bardzo szybkie i proste danie. Właściwie Twoim zadaniem jest wyłącznie przygotowanie marynaty i ładne ułożenie dania na talerzu. W małej, szklanej misce wymieszaj z oliwą wyciśnięty czosnek i drobno posiekany tymianek.
- Wyjmij gotowe carpaccio z opakowania. Cieniutkie płatki zanurz kolejno w przygotowanej marynacie i odstaw na 4 godziny do zamarynowania. Z grzybów suszonych ugotuj esencjonalny wywar. Po przestudzeniu zemulguj wywar grzybowy z łyżką musztardy, oliwą i sokiem cytrynowym, a także dopraw do smaku. Całe borowiki pokrój na połówki i przysmaż na patelni na ostrym ogniu.
- Ułóż na dużym talerzu liście młodej sałaty do dekoracji. Mięso ułóż na środku, skrop dobrej jakości octem winnym, dopraw grubo kruszonym czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską. Całość skrop dresingiem grzybowym i dodaj usmażone połówki borowików oraz płatki sera sezonowanego Bursztyn.