Carpaccio wołowe w oliwie z serem sezonowanym i smażonymi borowikami

Do ulubionych
2032
2032
Do ulubionych
Carpaccio wołowe w oliwie z serem sezonowanym i smażonymi borowikami
2024-03-09Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Wołowina

Carpaccio wołowe w oliwie z serem sezonowanym i smażonymi borowikami

Carpaccio to bardzo proste i szybkie danie. Typowo carpaccio jest klasycznym daniem kuchni włoskiej. Tutaj jednak mamy pewne oryginalne modyfikacje, kilka ciekawych akcentów charakterystycznych raczej dla kuchni polskiej i jednocześnie nadających daniu jeszcze bardziej ekskluzywny wymiar. A to za sprawą oryginalnych dodatków czyli świeżych borowików oraz dojrzewającego sera bursztyn zamiast parmezanu.

Składniki

  • Carpaccio wołowe

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 300 ml

  • Cytryna Czosnek – 2 ząbki

  • Sól morska gruboziarnista

  • Pieprz kruszony

  • Ser sezonowany Bursztyn – 60 g

  • Sałaty do dekoracji (liście młodej sałaty mix)

  • Borowiki całe – 150 g

  • Świeży tymianek

  • Grzyby suszone – 4 szt.

  • Ocet winny

  • Musztarda dijon - 1 łyżka

Sposób przygotowania

  • To bardzo szybkie i proste danie. Właściwie Twoim zadaniem jest wyłącznie przygotowanie marynaty i ładne ułożenie dania na talerzu. W małej, szklanej misce wymieszaj z oliwą wyciśnięty czosnek i drobno posiekany tymianek. 
  • Wyjmij gotowe carpaccio z opakowania. Cieniutkie płatki zanurz kolejno w przygotowanej marynacie i odstaw na 4 godziny do zamarynowania. Z grzybów suszonych ugotuj esencjonalny wywar. Po przestudzeniu zemulguj wywar grzybowy z łyżką musztardy, oliwą i sokiem cytrynowym, a także dopraw do smaku. Całe borowiki pokrój na połówki i przysmaż na patelni na ostrym ogniu.
  • Ułóż na dużym talerzu liście młodej sałaty do dekoracji. Mięso ułóż na środku, skrop dobrej jakości octem winnym, dopraw grubo kruszonym czarnym pieprzem oraz gruboziarnistą solą morską. Całość skrop dresingiem grzybowym i dodaj usmażone połówki borowików oraz płatki sera sezonowanego Bursztyn.
Typ dania: przystawka, przekąska
Typ kuchni: kuchnia europejska, kuchnia włoska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.
Oglądane
26,36 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
  • Klasa jakości: BIO
Gulasz wołowy BIO z hiszpańskiej wołowiny to sposób na bardzo zdrowe i odżywcze dnie. Hiszpańska wołowina z certyfikatem europejskiego rolnictwa ekologicznego to gwarancja mięsa najwyższej jakości, bez antybiotyków...
611,73 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
  • Klasa jakości: Argentine Quality Beef
Prawdziwy klasyk dla koneserów mięsa i jeden z najbardziej cenionych elementów stekowych. Rostbef z argentyńskiej wołowiny Angus pozyskany został od bydła wypasanego na rozległych pastwiskach Pampy. Ten w 100%...
90,09 zł
  • Kraj pochodzenia: Argentyna
Burgery Angus argentyński spakowane są w eleganckie pudełko po 4 sztuki 200g. Każdy prawdziwy miłośnik wołowiny będzie delektował się doskonałym smakiem tych burgerów. Marmurkowość charakterystyczna dla rasy Angus...
288,02 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Polska
Nasz polski stek Cowboy sucho dojrzewający bez zawahania możemy porównać do tych serwowanych w najlepszych stekhouse'ach w Nowym Jorku. Po prostu, nie ma lepszego steka. Delikatna, jedwabista tekstura i maślany, pełny...
31,29 zł
  • Kraj pochodzenia: Hiszpania
Biały mini kogucik to drób premium hodowany w tradycyjnym, hiszpańskim stylu. Znany również pod nazwą "coqulet" zachwyca swoim delikatnym smakiem i fantastycznym aromatem mięsa. Koguciki od naszego hiszpańskiego...
42,63 zł
Waga opakowania
  • Kraj pochodzenia: Francja
Białe mini koguciki zachwycają niezwykłą smakowitością i zwartą strukturą mięsa, dzięki której każdy kęs sprawia niebywałą przyjemność. Nie bez powodu Francuzi kochają swoje „poussin”. Mini koguciki to definicja smaku...

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się