Chilli con carne po meksykańsku

Do ulubionych
73
73
Do ulubionych
Chilli con carne po meksykańsku
2024-08-29Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie, Duszenie

Chilli con carne po meksykańsku

Czasami bierze nas ochota na coś pysznego z kuchni meksykańskiej. Klasyczne danie chilli con carne to idealna propozycja dla miłośników wołowiny i pikantnych smaków rodem z Jukatanu. Przepis jest bardzo prosty. Gwarantuje głębię smaku i aromatu charakterystyczną dla kuchni meksykańskiej. Do tego koniecznie doskonałej jakości wołowina. My polecamy wołowinę mieloną Black Angus z argentyny z naszego sklepu. Niebo w gębie.

Składniki

  • Wołowina mielona – 600g

  • Cebula – 2 średnie sztuki

  • Kolendra mielona – 1 płaska łyżeczka do herbaty

  • Kmin rzymski mielony – 1 płaska łyżeczka do herbaty

  • Kolendra świeża – 1 mała doniczka

  • Esencjonalny bulion wołowy – 300ml

  • Pikantna zielona papryka – 1 szt. średniej wielości

  • Czerwona gotowana fasola – 150g

  • Pomidory „pelati” – 1 mała puszka ok. 400g

  • Sól

Sposób przygotowania

  • Wykonanie tego dania jest bardzo proste. Na początku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę na dużej patelni. Następnie partiami zacznij podsmażać mięso mielone.
  • Przygotuj garnek. Umieść w nim mięso i cebulę. Dodaj pociętą w drobną kosteczkę pikantną paprykę i mielone przyprawy, całość podlej bulionem, wymieszaj i duś do odparowaniu bulionu. Następnie dodaj dokładnie rozgniecione pomidory z sokiem, kontynuuj duszenie i dopraw solą do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj fasolę i jeszcze chwilę podduś.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami: tacos, świeża kolendra, orzeźwiająca salsa będą idealnie pasowały.
Typ dania: obiad, kolacja, lunch
Typ kuchni: kuchnia meksykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się