- Kraj pochodzenia: Kanada
Chilli con carne po meksykańsku
Chilli con carne po meksykańsku
Czasami bierze nas ochota na coś pysznego z kuchni meksykańskiej. Klasyczne danie chilli con carne to idealna propozycja dla miłośników wołowiny i pikantnych smaków rodem z Jukatanu. Przepis jest bardzo prosty. Gwarantuje głębię smaku i aromatu charakterystyczną dla kuchni meksykańskiej. Do tego koniecznie doskonałej jakości wołowina. My polecamy wołowinę mieloną Black Angus z argentyny z naszego sklepu. Niebo w gębie.
Składniki
-
Wołowina mielona – 600g
-
Cebula – 2 średnie sztuki
-
Kolendra mielona – 1 płaska łyżeczka do herbaty
-
Kmin rzymski mielony – 1 płaska łyżeczka do herbaty
-
Kolendra świeża – 1 mała doniczka
-
Esencjonalny bulion wołowy – 300ml
-
Pikantna zielona papryka – 1 szt. średniej wielości
-
Czerwona gotowana fasola – 150g
-
Pomidory „pelati” – 1 mała puszka ok. 400g
-
Sól
Sposób przygotowania
- Wykonanie tego dania jest bardzo proste. Na początku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę na dużej patelni. Następnie partiami zacznij podsmażać mięso mielone.
- Przygotuj garnek. Umieść w nim mięso i cebulę. Dodaj pociętą w drobną kosteczkę pikantną paprykę i mielone przyprawy, całość podlej bulionem, wymieszaj i duś do odparowaniu bulionu. Następnie dodaj dokładnie rozgniecione pomidory z sokiem, kontynuuj duszenie i dopraw solą do smaku. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj fasolę i jeszcze chwilę podduś.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami: tacos, świeża kolendra, orzeźwiająca salsa będą idealnie pasowały.