Kanapka z koftami wołowymi nadziewanymi kozim serem
Kanapka z koftami wołowymi nadziewanymi kozim serem
Kto był chodź raz na Bałkanach ten z pewnością rozkochał się w tamtejszej kuchni. Oprócz zapierających dech w piersi widoków, muzyki na żywo i zabawy do białego rana wiele osób pokochało ten region właśnie za niesamowite kulinaria. Poznaj nasz przepis na kofty wołowe w nieco spolszczonej/restauracyjnej wersji. Ten smak powinien odświeżyć Twoje wspomnienia z wyprawy na Bałkany, a jeśli jeszcze tam nie byłeś może zachęci Cię do podróży. Jak zwykle podstawą jest wysokiej jakości mięso wołowe. Polecamy mieloną wołowinę Black Angus z Argentyny z naszego sklepu i życzymy smacznego :).
Użyty sprzęt
-
Wołowina mielona – 400g
-
Ser kozi twardy – 150g
-
Tymianek
-
Cebula czerwona – 350g
-
Ocet balsamiczny – 100ml
-
Cukier – 80g
-
Wino czerwone – 150ml
-
Ciabatta lub Focaccia – 4 szt.
-
Papryka czerwona – 1 szt.
-
Ogórek zielony – 0,5 szt.
-
Rzodkiewki – 6 szt.
-
Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
-
Mix sałat – 120 g
Sposób przygotowania
-
Weź wysokiej jakości wołowe mięso mielone mięso, takie jak oferowane w naszym sklepie mięso Black Angus z Argentyny. Po rozmrożeniu dopraw je świeżym tymiankiem i pieprzem, ewentualnie możesz lekko posolić (pamiętaj, że ser kozi jest dosyć słony więc uważaj z solą żeby nie przesadzić).
-
Po doprawieniu podziel mięso na równe porcje – około 50 g. Uformuj je w kształt kulki, które później będzie trzeba spłaszczyć. Połóż na środku kawek sera koziego (opcjonalnie inny, który lubisz). Następnie sklej mięso jak pieroga i uformuj wałeczek, który należy spłaszczyć.
-
Gotowe mięso odstaw do lodówki. Pokrój cebulę w piórka, skarmelizuj ją z cukrem, a następnie podlej winem oraz octem balsamicznym. Duś na wolnym ogniu, do momentu kiedy płyny odparują i powstanie konsystencja konfitury.
-
Mięso ugrilluj lub usmaż w małej ilości tłuszczu na patelni. Ułóż na pieczywie sałatę, warzywa oraz kofty wołowe i podaj z konfiturą cebulową.