Kanapka z koftami wołowymi nadziewanymi kozim serem

Do ulubionych
11
11
Do ulubionych
Kanapka z koftami wołowymi nadziewanymi kozim serem
2024-09-10Kategoria: Przepisy i artykuły, Techniki kulinarne, Wołowina

Kanapka z koftami wołowymi nadziewanymi kozim serem

Kto był chodź raz na Bałkanach ten z pewnością rozkochał się w tamtejszej kuchni. Oprócz zapierających dech w piersi widoków, muzyki na żywo i zabawy do białego rana wiele osób pokochało ten region właśnie za niesamowite kulinaria. Poznaj nasz przepis na kofty wołowe w nieco spolszczonej/restauracyjnej wersji. Ten smak powinien odświeżyć Twoje wspomnienia z wyprawy na Bałkany, a jeśli jeszcze tam nie byłeś może zachęci Cię do podróży. Jak zwykle podstawą jest wysokiej jakości mięso wołowe. Polecamy mieloną wołowinę Black Angus z Argentyny z naszego sklepu i życzymy smacznego :).

Użyty sprzęt

  • Wołowina mielona – 400g

  • Ser kozi twardy – 150g

  • Tymianek

  • Cebula czerwona – 350g

  • Ocet balsamiczny – 100ml

  • Cukier – 80g

  • Wino czerwone – 150ml

  • Ciabatta lub Focaccia – 4 szt.

  • Papryka czerwona – 1 szt.

  • Ogórek zielony – 0,5 szt.

  • Rzodkiewki – 6 szt.

  • Pomidorki koktajlowe – 8 szt.

  • Mix sałat – 120 g

Sposób przygotowania

  • Weź wysokiej jakości wołowe mięso mielone mięso, takie jak oferowane w naszym sklepie mięso Black Angus z Argentyny. Po rozmrożeniu dopraw je świeżym tymiankiem i pieprzem, ewentualnie możesz lekko posolić (pamiętaj, że ser kozi jest dosyć słony więc uważaj z solą żeby nie przesadzić).

  • Po doprawieniu podziel mięso na równe porcje – około 50 g. Uformuj je w kształt kulki, które później będzie trzeba spłaszczyć. Połóż na środku kawek sera koziego (opcjonalnie inny, który lubisz). Następnie sklej mięso jak pieroga i uformuj wałeczek, który należy spłaszczyć.

  • Gotowe mięso odstaw do lodówki. Pokrój cebulę w piórka, skarmelizuj ją z cukrem, a następnie podlej winem oraz octem balsamicznym. Duś na wolnym ogniu, do momentu kiedy płyny odparują i powstanie konsystencja konfitury.

  • Mięso ugrilluj lub usmaż w małej ilości tłuszczu na patelni. Ułóż na pieczywie sałatę, warzywa oraz kofty wołowe i podaj z konfiturą cebulową.

Typ dania: lunch, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia bałkańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.
Oglądane

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się