- Kraj pochodzenia: Kanada
Wołowina w sosie ostrygowym
Wołowina w sosie ostrygowym
Świeże chrupiące warzywa, pyszna smażona wołowina i aromatyczny sos ostrygowy. Przepis na szybki i pożywny lunch w stylu azjatyckim. Danie to przygotujesz bez większego problemu. Jeśli lubisz kuchnię tajską lub wietnamską to z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oczywiście tutaj ważne jest mięso wysokiej jakości żeby było kruche i delikatne. Dlatego polecamy naszą wołowinę gulaszową z młodych, marmurkowych jałówek lub delikatną wołowinę na gulasz z wołowiny ekologicznej.
Składniki
-
Delikatna wołowina na gulasz wołowy – 600 g
-
Gęsty sos ostrygowy – 2 łyżki stołowe
-
Sos sojowy ciemny – 1 łyżka stołowa
-
Jasny sos sojowy – 1 łyżka stołowa
-
Kruszony czarny pieprz – 1 płaska stołowa łyżka
-
Papryka świeża czerwona – 1/2szt.
-
Papryka świeża zielona – 1/2 szt.
-
Cebula – 2 szt. średniej wielkości
-
Esencjonalny bulion wołowy – 400 ml
-
Olej do smażenia
-
Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka do herbaty
- Szczypior z cebuli dymki
Sposób przygotowania
- Przepis jest dziecinnie prosty i przygotowanie tego dania zajmie Ci bardzo mało czasu. Na początku przygotuj sobie wszystkie składniki dania. Umyj papryki i potnij w podłużne trójkąty (o boku ok. 3 cm). Cebulę obierz i potnij w piórka. Mięso potnij w cienkie paski o grubości ok. 0,5 cm.
- Rozgrzej olej na patelni. Następnie podsmaż mięso na głębokim tłuszczu. Podsmażaj mięso partiami. Teraz czas podsmażyć warzywa. Podsmaż cebulę z papryką i kruszonym pieprzem na bardzo nagrzanym tłuszczu. Następnie dodaj sosy, zalej bulionem i zagotuj. Na koniec dodaj mięso. Całość trzeba zagęścić mąką ziemniaczaną.
- Podawaj z ryżem jaśminowym, udekoruj świeżo pokrojonym szczypiorem z dymki.