Wołowina w sosie ostrygowym

Do ulubionych
13
13
Do ulubionych
Wołowina w sosie ostrygowym
2024-08-08Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Smażenie

Wołowina w sosie ostrygowym

Świeże chrupiące warzywa, pyszna smażona wołowina i aromatyczny sos ostrygowy. Przepis na szybki i pożywny lunch w stylu azjatyckim. Danie to przygotujesz bez większego problemu. Jeśli lubisz kuchnię tajską lub wietnamską to z pewnością przypadnie Ci do gustu. Oczywiście tutaj ważne jest mięso wysokiej jakości żeby było kruche i delikatne. Dlatego polecamy naszą wołowinę gulaszową z młodych, marmurkowych jałówek lub delikatną wołowinę na gulasz z wołowiny ekologicznej.

Składniki

  • Delikatna wołowina na gulasz wołowy – 600 g

  • Gęsty sos ostrygowy – 2 łyżki stołowe

  • Sos sojowy ciemny – 1 łyżka stołowa

  • Jasny sos sojowy – 1 łyżka stołowa

  • Kruszony czarny pieprz – 1 płaska stołowa łyżka

  • Papryka świeża czerwona – 1/2szt.

  • Papryka świeża zielona – 1/2 szt.

  • Cebula – 2 szt. średniej wielkości

  • Esencjonalny bulion wołowy – 400 ml

  • Olej do smażenia

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka do herbaty

  • Szczypior z cebuli dymki

Sposób przygotowania

  • Przepis jest dziecinnie prosty i przygotowanie tego dania zajmie Ci bardzo mało czasu. Na początku przygotuj sobie wszystkie składniki dania. Umyj papryki i potnij w podłużne trójkąty (o boku ok. 3 cm). Cebulę obierz i potnij w piórka. Mięso potnij w cienkie paski o grubości ok. 0,5 cm.
  • Rozgrzej olej na patelni. Następnie podsmaż mięso na głębokim tłuszczu. Podsmażaj mięso partiami. Teraz czas podsmażyć warzywa. Podsmaż cebulę z papryką i kruszonym pieprzem na bardzo nagrzanym tłuszczu. Następnie dodaj sosy, zalej bulionem i zagotuj. Na koniec dodaj mięso. Całość trzeba zagęścić mąką ziemniaczaną.
  • Podawaj z ryżem jaśminowym, udekoruj świeżo pokrojonym szczypiorem z dymki.
Typ dania: lunch, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia azjatycka
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się