Comber jagnięcy w ziołowej otoczce

2022-07-18Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1369
1369
Do ulubionych
Comber jagnięcy w ziołowej otoczce
2022-07-18Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Comber jagnięcy w ziołowej otoczce

Poznaj nasz przepis na comber jagnięcy w ziołowej otoczce, w sosie z wina marsala i czerwonej porzeczki. Idealna propozycja na wykwintny obiad w doborowym towarzystwie. Zamów najwyższej jakości jagnięcinę w naszym sklepie mięsnym on-line i ciesz się tym znakomitym smakiem.

Ziołowa otoczka

  • 6 łyżek świeżej, posiekanej natki z pietruszki, szczypiorku lub liści tymianku
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g okruszków świeżego chleba
  • Starta skórka z cytryny
  • 1-2 łyżeczki angielskiej musztardy

Składniki

Sos z czerwonej porzeczki z marsalą

  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka wina marsala lub jasnej sherry
  • 250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego
  • 2-3 łyżeczki galaretki z czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180-190°C. Przygotuj ziołową otoczkę: włóż wszystkie składniki z wyjątkiem musztardy do blendera lub miksera i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Połóż comber na desce do krojenia okrywą tłuzczową skierowaną do góry i posmaruj powierzchnię musztardą, by ziołowa otoczka lepiej trzymała się mięsa. Wklep w mięso obfitą ilość ziołowej mieszanki.
  • Przełóż jagnięcinę do średniej wielkości formy do pieczenia i podsmażaj przez wskazany czas. Przykryj folią aluminiową, jeśli pieczenie następuje zbyt szybko.
  • Aby przygotować sos, rozpuść masło na patelni, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj małą trzepaczką lub łyżką. Dodaj marsalę lub sherry, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i zredukuj o połowę. Wlej bulion i galaretkę z czerwonej porzeczki. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż powstanie sos o odpowiednim smaku, w miarę potrzeby dopraw go.
  • Pokrój gotową pieczeń i podawaj po 2-3 kotlety na osobę z młodymi ziemniakami, szparagami lub zieloną fasolką.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczny obiad, ważna kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się