Poznaj nasz przepis na comber jagnięcy w ziołowej otoczce, w sosie z wina marsala i czerwonej porzeczki. Idealna propozycja na wykwintny obiad w doborowym towarzystwie. Zamów najwyższej jakości jagnięcinę w naszym sklepie mięsnym on-line i ciesz się tym znakomitym smakiem.
Ziołowa otoczka
- 6 łyżek świeżej, posiekanej natki z pietruszki, szczypiorku lub liści tymianku
- 50 g miękkiego masła
- 100 g okruszków świeżego chleba
- Starta skórka z cytryny
- 1-2 łyżeczki angielskiej musztardy
Składniki
Sos z czerwonej porzeczki z marsalą
- 25 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka wina marsala lub jasnej sherry
- 250 ml gorącego bulionu jagnięcego lub drobiowego
- 2-3 łyżeczki galaretki z czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180-190°C. Przygotuj ziołową otoczkę: włóż wszystkie składniki z wyjątkiem musztardy do blendera lub miksera i zmiksuj na jednolitą masę.
- Połóż comber na desce do krojenia okrywą tłuzczową skierowaną do góry i posmaruj powierzchnię musztardą, by ziołowa otoczka lepiej trzymała się mięsa. Wklep w mięso obfitą ilość ziołowej mieszanki.
- Przełóż jagnięcinę do średniej wielkości formy do pieczenia i podsmażaj przez wskazany czas. Przykryj folią aluminiową, jeśli pieczenie następuje zbyt szybko.
- Aby przygotować sos, rozpuść masło na patelni, dosyp mąkę i dokładnie wymieszaj małą trzepaczką lub łyżką. Dodaj marsalę lub sherry, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i zredukuj o połowę. Wlej bulion i galaretkę z czerwonej porzeczki. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż powstanie sos o odpowiednim smaku, w miarę potrzeby dopraw go.
- Pokrój gotową pieczeń i podawaj po 2-3 kotlety na osobę z młodymi ziemniakami, szparagami lub zieloną fasolką.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczny obiad, ważna kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska