Comber jagnięcy w miodowej glazurze

2022-05-16Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
1612
1612
Do ulubionych
Comber jagnięcy w miodowej glazurze
2022-05-16Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Comber jagnięcy w miodowej glazurze

Comber jagnięcy w miodowej glazurze podawany z sosem sojowym, musztardą i miętą to wyśmienite połączenie smaków słodkich i słonych. Zamów najwyższej jakości comber w naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL i przygotuj na wyjątkową okazję. 

Składniki

  • Comber jagnięcy
  • 3 łyżki klarownego miodu
  • 4 łyżeczki delikatnego sosu sojowego
  • 1 łyżka angielskiej musztardy
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty

Sos

  • 25 g masła
  • 1 obrana i drobno posiekana mała cebula
  • Obrana i pokrojona w kosteczkę mała marchewka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki do sosu
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 200 ml gorącego bulionu wołowego
  • 2 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). W małej misce wymieszaj miód, sos sojowy, musztardę i miętę.
  • Ułóż comber na desce do krojenia (okrywą tłuszczową do góry) i lekko natnij. Przypraw i posmaruj z obu stron marynatą z miodem i przyprawami. Ułóż comber na wyłożonej folią blasze do pieczenia.
    Umieść w piekarniku i piecz przez 25-30 minut. Mięso będzie średnio wysmażone. Jeśli będzie się piekło zbyt szybko, przykryj je folią aluminiową.
  • W międzyczasie przygotuj sos: rozpuść masło na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podsmażaj cebulę i marchewki na średnim ogniu przez 10 minut, aż się przyrumienią. Dodaj mąkę i duś przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Wlej wino i bulion. Zwiększ płomień i doprowadź sos do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, często mieszając. Dodaj rozmaryn, przypraw, przykryj i odstaw sos.
  • Rozetnij comber jagnięcy na kotleciki i podawaj z zieloną fasolką, sosem i delikatnym puree z ziemniaków lub ciepłą bagietką.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczny obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się