Comber jagnięcy w miodowej glazurze podawany z sosem sojowym, musztardą i miętą to wyśmienite połączenie smaków słodkich i słonych. Zamów najwyższej jakości comber w naszym sklepie mięsnym online BBQ.PL i przygotuj na wyjątkową okazję.
Składniki
- Comber jagnięcy
- 3 łyżki klarownego miodu
- 4 łyżeczki delikatnego sosu sojowego
- 1 łyżka angielskiej musztardy
- 1 łyżka świeżej, posiekanej mięty
Sos
- 25 g masła
- 1 obrana i drobno posiekana mała cebula
- Obrana i pokrojona w kosteczkę mała marchewka
- 2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki do sosu
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 200 ml gorącego bulionu wołowego
- 2 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). W małej misce wymieszaj miód, sos sojowy, musztardę i miętę.
- Ułóż comber na desce do krojenia (okrywą tłuszczową do góry) i lekko natnij. Przypraw i posmaruj z obu stron marynatą z miodem i przyprawami. Ułóż comber na wyłożonej folią blasze do pieczenia.
Umieść w piekarniku i piecz przez 25-30 minut. Mięso będzie średnio wysmażone. Jeśli będzie się piekło zbyt szybko, przykryj je folią aluminiową.
- W międzyczasie przygotuj sos: rozpuść masło na dużej patelni z nieprzywierającym dnem i podsmażaj cebulę i marchewki na średnim ogniu przez 10 minut, aż się przyrumienią. Dodaj mąkę i duś przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Wlej wino i bulion. Zwiększ płomień i doprowadź sos do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj przez 10 minut, aż sos zgęstnieje, często mieszając. Dodaj rozmaryn, przypraw, przykryj i odstaw sos.
- Rozetnij comber jagnięcy na kotleciki i podawaj z zieloną fasolką, sosem i delikatnym puree z ziemniaków lub ciepłą bagietką.
Typ dania: wyjątkowa okazja, świąteczny obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia angielska