Wypróbuj przepis na niezwykle aromatyczny gulasz jagnięcy z kardamonem, koprem włoskim i kminkiem. Rozgrzewający, zdrowy i prosty w przygotowaniu.
Składniki
- Gulasz jagnięcy
- 5 ml/1 łyżka nasion kopru włoskiego
- Łyżeczka kminku
- Łyżeczka zmiażdżonych nasion kardamonu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 850 ml gorącego bulionu jagnięcego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- Duża garść grubo posiekanych liści mięty
- 100 g czerwonej soczewicy
- Do przybrania kilka posiekanych liści mięty
Użyty sprzęt
- rondel lub duża nieprzywierająca patelnia
Sposób przygotowania
- Wsyp zioła na osuszoną patelnię i praż je przez 1-2 minuty, aż uwolnią się olejki zapachowe. Przesyp mieszankę do moździerza i rozgnieć zioła na proszek. Możesz również położyć zioła na czystą ściereczkę do naczyń i zgnieść je wałkiem do ciasta.
- Umieść jagnięcinę lub baraninę w dużej misce i przypraw solą i pieprzem. Dosyp zioła.
Rozgrzej olej w dużym rondlu/na patelni i przyrumień mięso podsmażając je partiami. Następnie ułóż w rondlu/na patelni całe mięso i dodaj bulion, krojone pomidory i miętę. Doprowadź potrawę do wrzenia, przykryj i duś przez 2-2,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Dodaj soczewicę, przykryj potrawę i duś przez kolejne 25-30 minut.
- Przybierz liśćmi mięty i podawaj z dużą ilością chrupiącego pieczywa na ciepło.
Typ dania: lunch, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia orientalna