Gulasz jagnięcy z kardamonem

2021-05-19Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Duszenie
Do ulubionych
1303
1303
Do ulubionych
Gulasz jagnięcy z kardamonem
2021-05-19Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Duszenie

Gulasz jagnięcy z kardamonem

Wypróbuj przepis na niezwykle aromatyczny gulasz jagnięcy z kardamonem, koprem włoskim i kminkiem. Rozgrzewający, zdrowy i prosty w przygotowaniu.

Składniki

  • Gulasz jagnięcy
  • 5 ml/1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • Łyżeczka kminku
  • Łyżeczka zmiażdżonych nasion kardamonu
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 850 ml gorącego bulionu jagnięcego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • Duża garść grubo posiekanych liści mięty
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • Do przybrania kilka posiekanych liści mięty

Użyty sprzęt

  • rondel lub duża nieprzywierająca patelnia

Sposób przygotowania

  • Wsyp zioła na osuszoną patelnię i praż je przez 1-2 minuty, aż uwolnią się olejki zapachowe. Przesyp mieszankę do moździerza i rozgnieć zioła na proszek. Możesz również położyć zioła na czystą ściereczkę do naczyń i zgnieść je wałkiem do ciasta.
  • Umieść jagnięcinę lub baraninę w dużej misce i przypraw solą i pieprzem. Dosyp zioła.
    Rozgrzej olej w dużym rondlu/na patelni i przyrumień mięso podsmażając je partiami. Następnie ułóż w rondlu/na patelni całe mięso i dodaj bulion, krojone pomidory i miętę. Doprowadź potrawę do wrzenia, przykryj i duś przez 2-2,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Dodaj soczewicę, przykryj potrawę i duś przez kolejne 25-30 minut.
  • Przybierz liśćmi mięty i podawaj z dużą ilością chrupiącego pieczywa na ciepło.
Typ dania: lunch, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia orientalna
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się