Egzotyczna sałatka ze strusiem i makaronem sojowym
Lekka i zdrowa sałatka egzotyczna z niezwykle zdrowym, chudym mięsem strusia. Bardzo pożywna, a jednocześnie pełna intensywnego smaku azjatyckich przypraw i warzyw. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.
Składniki
- 50 g steka ze strusia
- 100 g kapusty pekińskiej
- 30 g marchewki pociętej na cienkie plasterki
- 30 g papryczki chili
- 50 g makaronu sojowego
- limonka
- dymka
- chili w płatkach
- 20 g sosu z cukru brązowego i octu winnego
- 1/2 czosnku
- 50 ml oleju sezamowego
- pieprz, sól, chili płatki
Marynata
- 50 g cukru brązowego
- 50 ml herbaty czarnej liściastej
- 30 ml soku z limonki
- 30 g cynamonu
- 30 ml sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Zaparz czarną herbatę i poczekaj aż wystygnie. Przygotuj marynatę mieszając wszystkie składniki. Następnie pokrój stek ze strusia na drobne kawałki i włóż do marynaty. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Ugotuj makaron sojowy. Zgrilluj czosnek, papryczkę chili i ćwiartkę limonki (na grillu lub usmaż na patelni grillowej z odrobiną oleju sezamowego). Następnie pokrój papryczkę drobno, czosnek na cienkie płatki. Pokrój na desce dymkę i marchewkę na bardzo cienkie plasterki.
- Jeśli masz patelnię wok do grilla lub domową super (jeśli nie duża patelnia też będzie ok). Rozgrzej na niej porządnie olej sezamowy i usmaż kawałki mięsa. Możesz doprawić chili w płatkach w zależności od tego jaki poziom ostrości dania chcesz uzyskać. Wystarczy bardzo krótkie smażenie. To delikatne mięso i trzeba uważać żeby przy zbyt długiej obróbce nie przesuszyło się i nie zrobiło twarde.
- Przygotuj talerz, dodaj makaron, marchewkę i mięso. Wykończyć górę sosem z octu winnego i brązowego cukru, skrop sokiem z limonki, udekoruj dymką (ewentualnie kolendrą jeśli lubisz), grillowaną papryczką chili i czosnkiem.
Typ dania: codzienny obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia azjatycka