- Kraj pochodzenia: Kanada
Egzotyczna sałatka z kangurem i cytrynowym dressingiem
Egzotyczna sałatka z kangurem i cytrynowym dressingiem
Nie musisz jechać do Australii, żeby przeżyć tą kulinarną przygodę. Doskonała propozycja na zimowe miesiące żeby przywołać wspomnienie wakacji. Również latem sprawdzi się znakomicie. Idealna propozycja na grilla. Zdrowa, chuda, lekka i bardzo smaczna.
Składniki
- 250 g stek z kangura
- 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
- 30 g czerwonej cebuli
- 1 dojrzałe mango
- świeża mięta
- świeża kolendra
- sól, pieprz biały
Dressing cytrynowy
- 250 g sosu sojowego
- 250 g sosu rybnego
- 2 sztuki papryczki z chili
- 2 cytryny
- 3 limonki
- 2 łyżki miodu
- 50 g oliwy z oliwek
- olej roślinny
Sposób przygotowania
-
Przygotuj dressing. W małej szklanej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki: sos sojowy, rybny, drobno posiekaną papryczkę chili, sok z cytryny, sok z limonki i dwie łyżki miodu oraz oliwę z oliwek. Pokrój ładnie na cienkie paski cebulę oraz świeże mango.
-
Wyjmij mięso z lodówki na około pół godziny przed przygotowaniem. Rozgrzej patelnię z grubym dnem lub grilla. Kangur ma bardzo chude mięso. Będzie dobrze jeśli nasmarujesz je odrobiną oleju z każdej strony przed przygotowaniem. Stek z kangura zgrilluj/usmaż krótko. Dosłownie kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być wysmażone w małym stopniu. Przy tak chudym mięsie łatwo je przesuszyć. Po usmażeniu odstaw na chwilkę żeby stek odpoczął. Pokrój mięso ukośnie w cienkie płatki i dopraw solą i białym pieprzem.
- Ułóż na talerzu, dodaj mango i cebulę. Polej dressingiem i zamieszaj. Wykończ świeżą kolendrą, miętą i orzechami.