Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami
Delikatny, krwisty stek z egzotycznego mięsa. Dodaj to tego maślany smak i aromat grzybów wykończony ostrością chili. Otrzymasz nieoczywiste kulinarne połączenie na wyjątkową kolację.
Składniki
- 100 g steka z kangura
- 100 g kapusty włoskiej
- 50 g masła
- 50 ml wody
- 20 g grzybów (np.: kurki, pieczarki)
- zielona pietruszka
- musztarda angielska
- emulsja z chili
- sól, pieprz biały
- młode ziemniaki
Składniki emulsji z chili
- 200 g sosu chili
- 50 g octu ryżowego
- 1 ostra papryczka (np. meksykańska)
- 2 limonki
- woda przegotowana
- cebula, dymka
Sposób przygotowania
- Przygotuj na grillu lub w piekarniku ostrą paprykę. Następnie wstaw do piekarnika młode ziemniaczki żeby się piekły w czasie, kiedy będziesz przygotowywać resztę dania.
- Przygotuj emulsję z chili. Połącz w misce wszystkie składniki, dodaj sok z limonki i odrobinę startej skórki z limonki. Wszystko razem zmiksuj.
- Podsmaż i podduś na maśle grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masło połącz z wodą, posól i zagotuj. Sparz w wywarze kapustę włoską i zieloną pietruszkę. Odcedź i ułóż na środku talerza.
- Zgrilluj lub usmaż na domowej patelni grillowej stek z kangura do poziomu wysmażenia rare, ewentualnie medium rare. Po grillowaniu odłóż żeby odpoczął.
- Następnie ułóż pieczone ziemniaczki i oprzyj o nie stek z kangura, skrojony w ukośne centymetrowe plastry. Udekoruj emulsją z chili, musztardą i grzybami.
Typ dania: kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia australijska