Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami

Do ulubionych
790
790
Do ulubionych
Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami
2022-12-29Kategoria: Przepisy i artykuły, Mięsa egzotyczne, Grillowanie, Smażenie

Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami

Delikatny, krwisty stek z egzotycznego mięsa. Dodaj to tego maślany smak i aromat grzybów wykończony ostrością chili. Otrzymasz nieoczywiste kulinarne połączenie na wyjątkową kolację. 

Składniki

  • 100 g steka z kangura
  • 100 g kapusty włoskiej
  • 50 g masła
  • 50 ml wody
  • 20 g grzybów (np.: kurki, pieczarki)
  • zielona pietruszka
  • musztarda angielska
  • emulsja z chili
  • sól, pieprz biały
  • młode ziemniaki

Składniki emulsji z chili

  • 200 g sosu chili
  • 50 g octu ryżowego
  • 1 ostra papryczka (np. meksykańska)
  • 2 limonki
  • woda przegotowana
  • cebula, dymka

Sposób przygotowania

  • Przygotuj na grillu lub w piekarniku ostrą paprykę. Następnie wstaw do piekarnika młode ziemniaczki żeby się piekły w czasie, kiedy będziesz przygotowywać resztę dania.
  • Przygotuj emulsję z chili. Połącz w misce wszystkie składniki, dodaj sok z limonki i odrobinę startej skórki z limonki. Wszystko razem zmiksuj.
  • Podsmaż i podduś na maśle grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Masło połącz z wodą, posól i zagotuj. Sparz w wywarze kapustę włoską i zieloną pietruszkę. Odcedź i ułóż na środku talerza.
  • Zgrilluj lub usmaż na domowej patelni grillowej stek z kangura do poziomu wysmażenia rare, ewentualnie medium rare. Po grillowaniu odłóż żeby odpoczął.
  • Następnie ułóż pieczone ziemniaczki i oprzyj o nie stek z kangura, skrojony w ukośne centymetrowe plastry. Udekoruj emulsją z chili, musztardą i grzybami.
Typ dania: kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia australijska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.
Oglądane

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się