Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami

Do ulubionych
678
678
Do ulubionych
Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami
2022-12-29Kategoria: Przepisy i artykuły, Mięsa egzotyczne, Grillowanie, Smażenie

Stek z kangura z emulsją z chili i grzybami

Delikatny, krwisty stek z egzotycznego mięsa. Dodaj to tego maślany smak i aromat grzybów wykończony ostrością chili. Otrzymasz nieoczywiste kulinarne połączenie na wyjątkową kolację. 

Składniki

  • 100 g steka z kangura
  • 100 g kapusty włoskiej
  • 50 g masła
  • 50 ml wody
  • 20 g grzybów (np.: kurki, pieczarki)
  • zielona pietruszka
  • musztarda angielska
  • emulsja z chili
  • sól, pieprz biały
  • młode ziemniaki

Składniki emulsji z chili

  • 200 g sosu chili
  • 50 g octu ryżowego
  • 1 ostra papryczka (np. meksykańska)
  • 2 limonki
  • woda przegotowana
  • cebula, dymka

Sposób przygotowania

  • Przygotuj na grillu lub w piekarniku ostrą paprykę. Następnie wstaw do piekarnika młode ziemniaczki żeby się piekły w czasie, kiedy będziesz przygotowywać resztę dania.
  • Przygotuj emulsję z chili. Połącz w misce wszystkie składniki, dodaj sok z limonki i odrobinę startej skórki z limonki. Wszystko razem zmiksuj.
  • Podsmaż i podduś na maśle grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Masło połącz z wodą, posól i zagotuj. Sparz w wywarze kapustę włoską i zieloną pietruszkę. Odcedź i ułóż na środku talerza.
  • Zgrilluj lub usmaż na domowej patelni grillowej stek z kangura do poziomu wysmażenia rare, ewentualnie medium rare. Po grillowaniu odłóż żeby odpoczął.
  • Następnie ułóż pieczone ziemniaczki i oprzyj o nie stek z kangura, skrojony w ukośne centymetrowe plastry. Udekoruj emulsją z chili, musztardą i grzybami.
Typ dania: kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia australijska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się