Flank Steak podany w tacos z salsą pico de gallo

2023-09-16Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Steki alternatywne
Do ulubionych
804
804
Do ulubionych
Flank Steak podany w tacos z salsą pico de gallo
2023-09-16Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Steki alternatywne

Flank Steak, inaczej baweta wołowa, podana w tacos z salsą pico de gallo

Jeśli jesteś fanem kuchni meksykańskiej to pokochasz to danie. Klasyka gatunku. Tacos, świeże warzywa, orzeźwiająca salsa, pikanteria i jeden z najlepszych steków: flank steak pełen mięsnego aromatu. To połączenie musi się udać.

Marynata do steka

  • 1 garść siekanej kolendry
  • Łyżeczka kuminu
  • Łyżeczka cukru brązowego
  • Łyżeczka soli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • Tarta skórka z limonki
  • Sok z limonki
  • 2 łyżki sosu worcester sauce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Salsa Pico de Gallo

  • Drobno posiekana biała cebula
  • 1 średnia papryczka jalapeño lub serrano, bez pestek, drobno posiekana
  • Sok z dwóch limonek
  • Świeżo mielona sól
  • 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
  • 6 łyżek drobno posiekanej kolendry

Tacos

  • Baweta wołowa (flank steak)
  • Salsa pico de gallo
  • pokrojona w łódeczki papryka żółta i czerwona
  • Kukurydziana tortilla
  • Limonka pokrojona w ćwiartki
  • Kolendra
  • Papryczka jalapeño

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania marynaty do steka. Wszystkie składniki wymieszaj a następnie zamarynuj w nich stek z łaty.
  • Ułóż na rozpalonym grillu stek i grilluj mięso bezpośrednio nad żarem obracając je średnio co 15 sekund na drugą stronę. Stek będzie gotowy gdy jego temperatura wewnętrzna wynosi 52-54° C. Odpocznij mięso przez 5-7 minut a następnie pokrój je w cienkie paski w poprzek włókien. 
  • Przygotuj salsę Pico de Gallo. Wszystkie elementy zamieszaj i odstaw na ok 15 minut przed serwisem.
  • Przygotuj tacosy. Kukurydziane tortillę lekko umocz w sokach z grillowanej wołowiny a następnie ułóż placki na rozgrzanej płycie żeliwnej.  Zapiekaj placek po ok 30 sekund z każdej strony. Na placku ułóż plastry steka i salsę. Podawaj z limonką. 
Typ dania: outdoor grill, lunch, codzienny obiad
Typ kuchni: kuchnia meksykańska, kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się