Flank Steak, inaczej baweta wołowa, podana w tacos z salsą pico de gallo
Jeśli jesteś fanem kuchni meksykańskiej to pokochasz to danie. Klasyka gatunku. Tacos, świeże warzywa, orzeźwiająca salsa, pikanteria i jeden z najlepszych steków: flank steak pełen mięsnego aromatu. To połączenie musi się udać.
Marynata do steka
- 1 garść siekanej kolendry
- Łyżeczka kuminu
- Łyżeczka cukru brązowego
- Łyżeczka soli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Tarta skórka z limonki
- Sok z limonki
- 2 łyżki sosu worcester sauce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Salsa Pico de Gallo
- Drobno posiekana biała cebula
- 1 średnia papryczka jalapeño lub serrano, bez pestek, drobno posiekana
- Sok z dwóch limonek
- Świeżo mielona sól
- 4 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę
- 6 łyżek drobno posiekanej kolendry
Tacos
- Baweta wołowa (flank steak)
- Salsa pico de gallo
- pokrojona w łódeczki papryka żółta i czerwona
- Kukurydziana tortilla
- Limonka pokrojona w ćwiartki
- Kolendra
- Papryczka jalapeño
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania marynaty do steka. Wszystkie składniki wymieszaj a następnie zamarynuj w nich stek z łaty.
- Ułóż na rozpalonym grillu stek i grilluj mięso bezpośrednio nad żarem obracając je średnio co 15 sekund na drugą stronę. Stek będzie gotowy gdy jego temperatura wewnętrzna wynosi 52-54° C. Odpocznij mięso przez 5-7 minut a następnie pokrój je w cienkie paski w poprzek włókien.
- Przygotuj salsę Pico de Gallo. Wszystkie elementy zamieszaj i odstaw na ok 15 minut przed serwisem.
- Przygotuj tacosy. Kukurydziane tortillę lekko umocz w sokach z grillowanej wołowiny a następnie ułóż placki na rozgrzanej płycie żeliwnej. Zapiekaj placek po ok 30 sekund z każdej strony. Na placku ułóż plastry steka i salsę. Podawaj z limonką.
Typ dania: outdoor grill, lunch, codzienny obiad
Typ kuchni: kuchnia meksykańska, kuchnia amerykańska