Teres Major flambirowany whisky w sosie śmietanowo-grzybowym

2023-08-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Smażenie
Do ulubionych
1649
1649
Do ulubionych
Teres Major flambirowany whisky w sosie śmietanowo-grzybowym
2023-08-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Smażenie

Teres Major flambirowany whisky w sosie śmietanowo-grzybowym

Teres major to jeden z naszych ulubionych steków. Teksturą, kruchością, smakowitością i kształtem przypomina mini polędwicę. Niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdź przepis jednego z najlepszych grill masterów w Polsce Julka Karewicza. Gorąco polecamy!

Teres major przygotowany na patelni

Użyty sprzęt

  • patelnia z grubym dnem (najlepiej żeliwna)

Składniki

  • Stek Teres major
  • Łyżka masła klarowanego lub łoju wołowego
  • Szalotka
  • 4 brunatne pieczarki
  • Pół szklanki whisky
  • Pół szklanki śmietanki 36%
  • 2 gałązki tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  • Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane. Pokrój Teres major na medaliony ok 2 cm grubości. Smaż na maśle z dwóch stron - do zrumienienia.steki na patelni
  • Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj whisky i podpal. Uważaj na płomienie, łatwo spalić sobie nimi brwi i rzęsy lub osmalić okap. Chyba, że smażysz na patelni na grillu wtedy LUZ, ale i tak uważaj na brwi, włosy i wąsy ;).
  • Gdy płomień zgaśnie dodaj śmietankę. Redukuj śmietankę przez kolejne 3-5 min.
    Na koniec dodaj listki tymianku, sól i pieprz do smaku.
  • Podawaj z puree z ziemniaków lub z zielonego groszku.
Typ dania: obiad, lunch
Typ kuchni: kuchnia europejska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się