- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Teres Major flambirowany whisky w sosie śmietanowo-grzybowym
Teres Major flambirowany whisky w sosie śmietanowo-grzybowym
Teres major to jeden z naszych ulubionych steków. Teksturą, kruchością, smakowitością i kształtem przypomina mini polędwicę. Niezwykle prosty w przygotowaniu. Sprawdź przepis jednego z najlepszych grill masterów w Polsce Julka Karewicza. Gorąco polecamy!
Użyty sprzęt
- patelnia z grubym dnem (najlepiej żeliwna)
Składniki
- Stek Teres major
- Łyżka masła klarowanego lub łoju wołowego
- Szalotka
- 4 brunatne pieczarki
- Pół szklanki whisky
- Pół szklanki śmietanki 36%
- 2 gałązki tymianku
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane. Pokrój Teres major na medaliony ok 2 cm grubości. Smaż na maśle z dwóch stron - do zrumienienia.
- Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka szalotkę. Dodaj whisky i podpal. Uważaj na płomienie, łatwo spalić sobie nimi brwi i rzęsy lub osmalić okap. Chyba, że smażysz na patelni na grillu wtedy LUZ, ale i tak uważaj na brwi, włosy i wąsy ;).
- Gdy płomień zgaśnie dodaj śmietankę. Redukuj śmietankę przez kolejne 3-5 min.
Na koniec dodaj listki tymianku, sól i pieprz do smaku. - Podawaj z puree z ziemniaków lub z zielonego groszku.