Tri tip podany na bagietce z chimichurri
Pyszna kanapka idealna na lunch. Chrupiące pieczywo, orzeźwiająca salsa i genialny, marmurkowy tri tip. To musi być doskonałe połączenie. Niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Salsa Chimichurri
- Pęczek natki pietruszki
- 3 gałązki oregano
- 2 ząbki czosnku
- Mała szalotka
- Mała papryczka chilli
- Pół łyżeczki suszonego chilli
- Pół szklanki oliwy
- 3 łyżki rozowego octu winnego
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania salsy chimichurri. Oderwij listki od natki i oregano a następnie posiekaj je. Posiekaj czosnek i szalotkę. Wymieszaj natkę, oregano, czosnek, szalotkę, płatki chilli ocet i oliwę. Przypraw solą i pieprzem. Używaj po 15 minutach maceracji.
- Ułóż mięso bezpośrednio nad żarem i grilluj po 45 sekund z każdej strony. Przełóż mięso do strefy pośredniej (poza żar) i zapiekaj mięso pod pokrywą grilla. Stek będzie wypieczony na medium gdy temperatura w mięsie wyniesie 54-56 C. Wypocznij mięso przez 5 min po zgrillowaniu, a następnie pokrój je w plastry. Ułóż mięso na grillowanej bagietce posmarowanej masłem, posól i popieprz i dopraw salsą chimichurri.
Typ dania: lunch, obiad, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia europejska