Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
Jeśli lubicie kuchnię włoską to ten przepis powinien wam przypaść do gustu. Flank steak z marmurkowej, sezonowanej wołowiny autorstwa Konrada Wanio kolejnego laureata konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Flank steak to chyba jeden z naszych ulubionych steków. Tym bardziej dziękujemy za propozycję przepisu. Delikatne gnocchi i kremowy sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką kulinarnie przenoszą nas od razu do słonecznej Toskanii. Włoskie smaki i aromaty to zawsze dobry pomysł. W połączeniu z kruchym, soczystym stekiem muszą być petardą!
Flank steak jest do kupienia w naszym sklepie.
Panu Konradowi również bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!
Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.
Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
Składniki
- 1 flank steak
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- masło
- sól i pieprz
- 1 opakowanie gnocchi
Sos
- 150 g pancetty
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- 4 łyżki pesto paprykowego
- 40 g tartego sera dojrzewającego twardego
- 20 g tartej mozzarelli
- 200 ml śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
-
Zaczynamy od wyciągnięcia steka z lodówki minimum na godzinę przed przygotowaniem, aby nabrał temperatury pokojowej. W tym czasie przygotowujemy nasz dodatek. Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Na dużą patelnię wylewamy suszone pomidory wraz z zawartą w środku oliwą. Dodajemy posiekany czosnek i pancettę, wszystko razem delikatnie podsmażamy.
-
Dodajemy ugotowane gnocchi, pesto, mozzarellę oraz ser dojrzewający, podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się serów.
-
Wlewamy śmietanę i dobrze mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pietruszkę.
-
Stek dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z każdej strony.
-
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, tymianek i rozmaryn.
-
Używamy metody reverse sear (odwróconego smażenia) dlatego najpierw smażymy stek na niskiej temperaturze, do osiągnięcia pożądanego przez nas stopnia wysmażenia, najlepiej posiłkować się termometrem. Ja celując w stopień wysmażenia medium (60-65 °C w najgrubszym miejscu) smażę steka do temperatury ok 55 °C, gdyż późniejszy searing jeszcze ją podniesie.
-
Po osiągnięciu pożądanej temperatury wyciągamy steka na deskę do krojenia aby odpoczął, nasze masło z przyprawami przelewamy do małej miski i wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
-
Nagrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury i obsmażamy stek z każdej strony aż nabierze ładnego koloru. Po czym znów dajemy mu odpocząć.
-
Teraz już tylko kroimy, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, polewamy naszym masłem, serwujemy z gnocchi i gotowe.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.