Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Do ulubionych
2180
2180
Do ulubionych
Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
3rok temu Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Jeśli lubicie kuchnię włoską to ten przepis powinien wam przypaść do gustu. Flank steak z marmurkowej, sezonowanej wołowiny autorstwa Konrada Wanio kolejnego laureata konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Flank steak to chyba jeden z naszych ulubionych steków. Tym bardziej dziękujemy za propozycję przepisu. Delikatne gnocchi i kremowy sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką kulinarnie przenoszą nas od razu do słonecznej Toskanii. Włoskie smaki i aromaty to zawsze dobry pomysł. W połączeniu z kruchym, soczystym stekiem muszą być petardą!

Flank steak jest do kupienia w naszym sklepie.

Panu Konradowi również bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!

Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.

Flank steak z gnocchi w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Składniki

  • 1 flank steak
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • rozmaryn
  • masło
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie gnocchi

Sos

  • 150 g pancetty
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • 4 łyżki pesto paprykowego
  • 40 g tartego sera dojrzewającego twardego
  • 20 g tartej mozzarelli
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  • Zaczynamy od wyciągnięcia steka z lodówki minimum na godzinę przed przygotowaniem, aby nabrał temperatury pokojowej. W tym czasie przygotowujemy nasz dodatek. Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Na dużą patelnię wylewamy suszone pomidory wraz z zawartą w środku oliwą. Dodajemy posiekany czosnek i pancettę, wszystko razem delikatnie podsmażamy.
  • Dodajemy ugotowane gnocchi, pesto, mozzarellę oraz ser dojrzewający, podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się serów.
  • Wlewamy śmietanę i dobrze mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pietruszkę.
  • Stek dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy z każdej strony.
  • Na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, tymianek i rozmaryn.
  • Używamy metody reverse sear (odwróconego smażenia) dlatego najpierw smażymy stek na niskiej temperaturze, do osiągnięcia pożądanego przez nas stopnia wysmażenia, najlepiej posiłkować się termometrem. Ja celując w stopień wysmażenia medium (60-65 °C w najgrubszym miejscu) smażę steka do temperatury ok 55 °C, gdyż późniejszy searing jeszcze ją podniesie.
  • Po osiągnięciu pożądanej temperatury wyciągamy steka na deskę do krojenia aby odpoczął, nasze masło z przyprawami przelewamy do małej miski i wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Nagrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury i obsmażamy stek z każdej strony aż nabierze ładnego koloru. Po czym znów dajemy mu odpocząć.
  • Teraz już tylko kroimy, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, polewamy naszym masłem, serwujemy z gnocchi i gotowe. 
Typ dania: Danie Główne
Typ kuchni: Włoska
Słowo kluczowe: black angus, Flank steak, grillowanie, Steki, Wołowina marmurkowa

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.
Ostatnie komentarze
Polecane artykuły

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.