Skirt Steak z sosem Salsa Verde

Do ulubionych
2213
2213
Do ulubionych
Skirt Steak z sosem Salsa Verde
2021-12-17Kategoria: Przepisy i artykuły, Rodzaje mięsa, Techniki kulinarne, Wołowina, Grillowanie, Smażenie, Steki alternatywne

Tym razem świetny przepis na Skirt steak z sosem Salsa Verde autorstwa Marka Pietryga, który jest laureatem konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Skirt steak jest pyszny i poprzerastany, pochodzi jednak z podbrzusza tuszy wołowej, z miejsca, które wykonuje sporo pracy motorycznej. Oznacza to, że może nie być tak kruchy jak polędwica ;). Jednaj jeśli jest z wołowiny sezonowanej, wysokiej jakości z pewnością będzie soczysty i delikatny. Smak mięsa z tego przepisu podkreśli orzeźwiająca salsa, która jest doskonała do tego typu steków. Z kwaśnymi smakami salsy doskonałą harmonię stworzą słodkie nuty duszonej marchewki i kukurydzy przełamane ostrością papryczki. W towarzystwie tak dobranych dodatków pełna smakowitość wołowiny charakterystyczna dla tego steka będzie jeszcze bardziej wyeksponowana.

Skirt steak jest do kupienia w naszym sklepie.

Panu Markowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!

Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.

Skirt Steak z sosem Salsa Verde

Porcja dla 2 osoby
Czas przygotowania 2 hrs
Czas gotowania 4 mins

Użyty sprzęt

  • Zwykła patelnia z nieprzywierającą powłoką

Składniki

  • 300 g jakościowej wołowiny w formie steka (np.: Skirt Steak)
  • sól, pieprz do przyprawienia mięsa
  • czosnek granulowany do przyprawienia mięsa

Marynata

  • 1 pomarańcza wyciśnij sok
  • 1 limona
  • ½ białej cebuli wyciśnij sok

Salsa Verde

  • ½ białej cebuli
  • 1 łyżka octu winnego
  • garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz do smaku

Kukurydza

  • 100 g kukurydzy konserwowej                                
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej papryczki pepperoni
  • 1 mała zielona cebulka
  • 50 g sera (wybierz swój ulubiony)
  • 50 ml burbonu

Duszona marchewka

  • 3 marchewki                                                             
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (można użyć swojej ulubionej aromatyzowanej)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku

Sposób przygotowania

  • Przygotowujemy mięso na desce, odkrawamy ewentualny nadmiar tłuszczu, następnie delikatnie nacinamy jego powierzchnię co około 2cm i pod kątem 90°tworząc „szachownicę". Następnie przyprawiamy mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym dokładnie z obydwu stron i odstawiamy na bok, a bierzemy się za przygotowanie marynaty.
  • Do wspólnego naczynia wyciskamy sok z pomarańczy i limonki oraz dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Marynatę dokładnie mieszamy, wkładamy do niej naszego steka i całego polewamy oraz obkładamy cebulą. Odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na nie dłużej niż 2 godziny. Możemy oczywiście skrócić czas marynowania, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
  • Następnie przygotowujemy naszą salsę, zaczynając od wrzucenia do blendera połowy cebuli, rozkrojonej na mniejsze kawałki. Do tego dodajemy sporą garść pietruszki – to ona będzie bazą naszego sosu. Dodajemy również rozgnieciony ząbek czosnku, płatki chili oraz resztę płynnych składników. Możemy skosztować sosu i według uznania dodać pieprzu i soli.
  • Przed usmażeniem naszego steka musimy przygotować marchewki, które kroimy w drobne talarki. Następnie wrzucamy je na patelnię, dodajemy 2 łyżki oliwy i szklankę wody. Całość gotujemy pod przykryciem, aż marchewki zmiękną. Po odparowaniu wody dodajemy jeszcze łyżkę oliwy, bułkę tartą oraz przyprawy i lekko marchewki podpiekamy.
  • Aby usmażyć nasze mięso musimy jeszcze wymieszać sok z limonki z sosem sojowym, tworząc sos którym będziemy smarować steka w trakcie smażenia.
    Rozgrzewamy dobrze patelnię, a mięso wyciągamy z marynaty i odkładamy na chwilę, aby straciło nadmiar płynu. Kiedy jest już gotowe kładziemy je na patelnię i smażymy około 2 minuty z każdej strony. Następnie smażymy kolejne 2 minuty co około 30 sekund obracając i smarując naszym sosem z limonki i sosu sojowego. Zdejmujemy mięso z patelni i czekamy około 6 – 8 minut.
  • W czasie kiedy nasze mięso odpoczywa przygotujmy jeszcze kukurydzę. Odsączamy ją i wrzucamy do rondelka i dodajemy oliwy. Po nagrzaniu wlewamy Burbon i podpalamy, aby pozbyć się aromatu alkoholu.
  • Następnie kroimy papryczkę pepperoni i zieloną cebulkę w cienkie plasterki i całość lekko podsmażamy. Na koniec drobno trzemy na wierzch ser i na chwilę przykrywamy, aby mógł się roztopić.
  • Na koniec cienko kroimy mięso i polewamy przygotowanym Salsa Verde.
    skirt steak z zieloną salsą
Typ dania: Danie Główne
Słowo kluczowe: Do smażenia, grillowanie, Na grilla, Skirt Steak, Steki, Wołowina marmurkowa

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się