- Kraj pochodzenia: Kanada
Skirt Steak z sosem Salsa Verde
Tym razem świetny przepis na Skirt steak z sosem Salsa Verde autorstwa Marka Pietryga, który jest laureatem konkursu “Show me how you do it” ogłoszonego na naszym fanpage BBQ.PL. Skirt steak jest pyszny i poprzerastany, pochodzi jednak z podbrzusza tuszy wołowej, z miejsca, które wykonuje sporo pracy motorycznej. Oznacza to, że może nie być tak kruchy jak polędwica ;). Jednaj jeśli jest z wołowiny sezonowanej, wysokiej jakości z pewnością będzie soczysty i delikatny. Smak mięsa z tego przepisu podkreśli orzeźwiająca salsa, która jest doskonała do tego typu steków. Z kwaśnymi smakami salsy doskonałą harmonię stworzą słodkie nuty duszonej marchewki i kukurydzy przełamane ostrością papryczki. W towarzystwie tak dobranych dodatków pełna smakowitość wołowiny charakterystyczna dla tego steka będzie jeszcze bardziej wyeksponowana.
Skirt steak jest do kupienia w naszym sklepie.
Panu Markowi bardzo dziękujemy za udział w konkursie i współtworzenie z nami bazy wiedzy dla pasjonatów grillowania. Gratulujemy wygranej!
Zapraszamy też do zakładki wołowina gdzie znajdują się inne pyszne inspiracje jak przygotować steka.
Skirt Steak z sosem Salsa Verde
Użyty sprzęt
-
Zwykła patelnia z nieprzywierającą powłoką
Składniki
- 300 g jakościowej wołowiny w formie steka (np.: Skirt Steak)
- sól, pieprz do przyprawienia mięsa
- czosnek granulowany do przyprawienia mięsa
Marynata
- 1 pomarańcza wyciśnij sok
- 1 limona
- ½ białej cebuli wyciśnij sok
Salsa Verde
- ½ białej cebuli
- 1 łyżka octu winnego
- garść natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz do smaku
Kukurydza
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ małej papryczki pepperoni
- 1 mała zielona cebulka
- 50 g sera (wybierz swój ulubiony)
- 50 ml burbonu
Duszona marchewka
- 3 marchewki
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek (można użyć swojej ulubionej aromatyzowanej)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku
Sposób przygotowania
-
Przygotowujemy mięso na desce, odkrawamy ewentualny nadmiar tłuszczu, następnie delikatnie nacinamy jego powierzchnię co około 2cm i pod kątem 90°tworząc „szachownicę". Następnie przyprawiamy mięso solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym dokładnie z obydwu stron i odstawiamy na bok, a bierzemy się za przygotowanie marynaty.
-
Do wspólnego naczynia wyciskamy sok z pomarańczy i limonki oraz dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Marynatę dokładnie mieszamy, wkładamy do niej naszego steka i całego polewamy oraz obkładamy cebulą. Odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na nie dłużej niż 2 godziny. Możemy oczywiście skrócić czas marynowania, jeżeli zajdzie taka potrzeba.
-
Następnie przygotowujemy naszą salsę, zaczynając od wrzucenia do blendera połowy cebuli, rozkrojonej na mniejsze kawałki. Do tego dodajemy sporą garść pietruszki – to ona będzie bazą naszego sosu. Dodajemy również rozgnieciony ząbek czosnku, płatki chili oraz resztę płynnych składników. Możemy skosztować sosu i według uznania dodać pieprzu i soli.
-
Przed usmażeniem naszego steka musimy przygotować marchewki, które kroimy w drobne talarki. Następnie wrzucamy je na patelnię, dodajemy 2 łyżki oliwy i szklankę wody. Całość gotujemy pod przykryciem, aż marchewki zmiękną. Po odparowaniu wody dodajemy jeszcze łyżkę oliwy, bułkę tartą oraz przyprawy i lekko marchewki podpiekamy.
-
Aby usmażyć nasze mięso musimy jeszcze wymieszać sok z limonki z sosem sojowym, tworząc sos którym będziemy smarować steka w trakcie smażenia. Rozgrzewamy dobrze patelnię, a mięso wyciągamy z marynaty i odkładamy na chwilę, aby straciło nadmiar płynu. Kiedy jest już gotowe kładziemy je na patelnię i smażymy około 2 minuty z każdej strony. Następnie smażymy kolejne 2 minuty co około 30 sekund obracając i smarując naszym sosem z limonki i sosu sojowego. Zdejmujemy mięso z patelni i czekamy około 6 – 8 minut.
-
W czasie kiedy nasze mięso odpoczywa przygotujmy jeszcze kukurydzę. Odsączamy ją i wrzucamy do rondelka i dodajemy oliwy. Po nagrzaniu wlewamy Burbon i podpalamy, aby pozbyć się aromatu alkoholu.
-
Następnie kroimy papryczkę pepperoni i zieloną cebulkę w cienkie plasterki i całość lekko podsmażamy. Na koniec drobno trzemy na wierzch ser i na chwilę przykrywamy, aby mógł się roztopić.
-
Na koniec cienko kroimy mięso i polewamy przygotowanym Salsa Verde.
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.