- Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Grillowany stek z rostbefu z ananasowo sojowym sosem
Grillowany stek z rostbefu z ananasowo sojowym sosem
Sprawdź przepis na pyszne, marmurkowe steki z rostbefu Black Angus USA, które przygotujesz w kilka minut. Ich smak podkreślisz oryginalną słodko-słoną marynatą sojowo-ananasową. Podaj je z chrupiącą kolorową sałatką ze świeżych warzyw z ananasem i czerwoną papryką. Pomysł na szybkie, proste, zdrowe i bardzo smaczne danie na każdą okazję.
Sos
- 1/4 szklanki soku ananasowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Składniki
- 2 steki z rostbefu USA Black Angus
- pieprz i sól
Sałatka
- sałata
- oliwa z oliwek
- czerwona papryka
- świeży ananas
- sok z cytryny
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
- Przygotuj kolorową sałatkę ze świeżych warzyw w małej misce. Pokrój sałatę, paprykę i ananasa. Skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej grilla. Nie ma znaczenia czy gazowego czy węglowego. Czas przygotowania będzie podobny w obu przypadkach. Połóż swoje steki z rostbefu na ruszcie i grilluj je z zamkniętą pokrywą. Obracaj od czasu do czasu. Jeśli chcesz uzyskać precyzyjny poziom wysmażenia korzystaj z termometru do mięsa. Wbij sondę termometru w środek w najgrubszym miejscu steka. Sprawdzaj pomiary temperatury. Poziomy wysmażenia i odpowiadające im temperatury znajdziesz w naszym artykule "Idealny poziom wysmażenia steka wołowego". Stek będzie gotowy w przeciągu kilku minut. Oczywiście wszystko zależy od jego grubości.
- W międzyczasie umieść składniki sosu w niewielkim rondelku, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż do jego zagęszczenia. Podczas ostatnich 5 minut smaruj obie strony steków częścią przygotowanego sosu. Po zgrillowaniu steki odstaw do odpoczynku na 3-4 minuty. Możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby nie wystygły. Po odpoczynku pokrój je na plastry, ułóż na talerzu, polej pozostałym sosem i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sałatą, świeżą bagietką lub ryżem.
Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.