Grillowany stek z rostbefu z ananasowo sojowym sosem

Do ulubionych
872
872
Do ulubionych
Grillowany stek z rostbefu z ananasowo sojowym sosem
2024-02-06Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Grillowany stek z rostbefu z ananasowo sojowym sosem

Sprawdź przepis na pyszne, marmurkowe steki z rostbefu Black Angus USA, które przygotujesz w kilka minut. Ich smak podkreślisz oryginalną słodko-słoną marynatą sojowo-ananasową. Podaj je z chrupiącą kolorową sałatką ze świeżych warzyw z ananasem i czerwoną papryką. Pomysł na szybkie, proste, zdrowe i bardzo smaczne danie na każdą okazję.

Sos

  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Składniki

Sałatka

  • sałata
  • oliwa z oliwek
  • czerwona papryka
  • świeży ananas
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania

  • Przygotuj kolorową sałatkę ze świeżych warzyw w małej misce. Pokrój sałatę, paprykę i ananasa. Skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzej grilla. Nie ma znaczenia czy gazowego czy węglowego. Czas przygotowania będzie podobny w obu przypadkach. Połóż swoje steki z rostbefu na ruszcie i grilluj je z zamkniętą pokrywą. Obracaj od czasu do czasu. Jeśli chcesz uzyskać precyzyjny poziom wysmażenia korzystaj z termometru do mięsa. Wbij sondę termometru w środek w najgrubszym miejscu steka. Sprawdzaj pomiary temperatury. Poziomy wysmażenia i odpowiadające im temperatury znajdziesz w naszym artykule "Idealny poziom wysmażenia steka wołowego". Stek będzie gotowy w przeciągu kilku minut. Oczywiście wszystko zależy od jego grubości.
  • W międzyczasie umieść składniki sosu w niewielkim rondelku, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż do jego zagęszczenia. Podczas ostatnich 5 minut smaruj obie strony steków częścią przygotowanego sosu. Po zgrillowaniu steki odstaw do odpoczynku na 3-4 minuty. Możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby nie wystygły. Po odpoczynku pokrój je na plastry, ułóż na talerzu, polej pozostałym sosem i dopraw solą i pieprzem. Podawaj z sałatą, świeżą bagietką lub ryżem.

Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.

Typ dania: outdoor grill, obiad, lunch, kolacja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się