Grillowany stek Cowboy z pomidorami z zapiekanym parmezanem

Do ulubionych
158
158
Do ulubionych
Grillowany stek Cowboy z pomidorami z zapiekanym parmezanem
2024-10-27Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Grillowanie pośrednie, Smażenie, Pieczenie, Smażenie z pieczeniem

Grillowany stek Cowboy z pomidorami z zapiekanym parmezanem

To wyjątkowe danie. Klasyczna, amerykańska kuchnia w najlepszym wydaniu. Stek Cowboy, alternatywnie Tomahawk czy Cote de boeuf podany z zapiekanymi i podsmażanymi warzywami to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Całe danie wymaga trochę wysiłku i czasu, ale z pewnością są one warte efektu końcowego. Oczywiście podstawą jest mięso wysokiej jakości. My polecamy steki z amerykańskiej wołowiny Black Angus z naszego sklepu.

Składniki

  • 1 stek cowboy (4-5cm wysokości)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 średnie pomidory, przekrojone na pół i wydrążone
  • 1 szklanka startego sera parmezan
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cukinie, przekrojone na pół wzdłuż, a następnie pokrojone w poprzek na plasterki
  • 2 średnie żółte cukinie, przekrojone na pół wzdłuż, a następnie pokrojone w poprzek na plasterki
  • 1 średnia cebula szalotka, pokrojona w plastry
  • 4 łyżki włoskiego masła ziołowego (przepis poniżej)
  • 2 łyżeczki oleju paprykowego (przepis poniżej)

Masło ziołowe

  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 łyżka posiekanej cebuli szalotki
  • 4 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka bourbonu
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drobno posiekanego świeżego oregano
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Oliwa paprykowa

  • 1-1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 szklanki pokrojonej, pikantnej papryki

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dopraw stek Cowboy solą i pieprzem według uznania. Umieść stek na ruszcie nad rozgrzanym grillem. Grilluj, odkryty, przez 4 minuty z każdej strony. Umieść stek na żaroodpornej patelni, nieprzywierającej. Włóż termometr do mięsa, tak aby czubek znajdował się w środku najgrubszego fragmentu mięsa, nie opierając się na tłuszczu ani nie dotykając kości. Piecz w piekarniku przez 30 do 50 minut.
    Porada kucharza: Możesz zastąpić stek Cowboy stekiem Tomahawk lub Cote de boeuf.
  • Umieść pomidory na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową. Wymieszaj parmezan, czosnek i 1 łyżkę bazylii w małej miseczce. Nałóż na każdego pomidora 2 łyżki przygotowanej mieszanki. Włóż pomidory do piekarnika nagrzanego do 180°C poniżej steku na 15 minut przed zakończeniem pieczenia mięsa.
  • Rozpuść masło na dużej patelni nieprzywierającej na średnim ogniu. Dodaj plastry cukinii, żółtej cukinii i plastry szalotki. Podsmaż je przez 8 do 10 minut, aż będą miękkie i zaczną się lekko rumienić. Mieszaj od czasu do czasu. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pozostałą 1 łyżkę bazylii. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania i wymieszaj. Trzymaj w miarę możliwości w cieple.
  • Wyjmij stek z piekarnika, gdy termometr do mięsa wskaże Twój ulubiony poziom wysmażenia. Przełóż stek na deskę do krojenia; lekko przykryj folią aluminiową. Pozwól mu odpocząć przez 10 minut ( w tak grubym kawałku mięsa w czasie odpoczynku temperatura wzrośnie w mięsie o kilka stopni). 
  • Zwiększ temperaturę piekarnika. Przypiecz pomidory przez 4 minuty, aż ser zacznie się rumienić.
  • Podawaj stek z cukinią i pieczonymi pomidorami. Udekoruj masłem ziołowym i skrop olejem paprykowym według uznania.
  • Masło ziołowe: Umieść wszystkie składniki w naczyniu robota kuchennego. Przykryj. Zblenduj ...włączając i wyłączając, aż składniki się połączą. Korzystając z papieru pergaminowego, uformuj masło w kształt walca, rolując je tam i z powrotem. Następnie owiń w folię aluminiową i schładzaj w lodówce przez 30 minut aż stwardnieje. Porada kucharza: Aby uformować masło w różne kształty, wypełnij masłem foremki sylikonowe przed schłodzeniem, a następnie odstaw do lodówki. Masło można przygotować z wyprzedzeniem, owinąć lub przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  • Oliwa paprykowa: Umieść oliwę i paprykę w małym rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 do 45 minut. Przecedź przez drobne sitko. Pozostaw na 24 godziny żeby się "przegryzła". Przechowuj pod przykryciem w lodówce do momentu użycia.

Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.

Typ dania: obiad, lunch, kolacja, outdoorgrill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się