- Kraj pochodzenia: Kanada
Grillowany stek Cowboy z pomidorami z zapiekanym parmezanem
Grillowany stek Cowboy z pomidorami z zapiekanym parmezanem
To wyjątkowe danie. Klasyczna, amerykańska kuchnia w najlepszym wydaniu. Stek Cowboy, alternatywnie Tomahawk czy Cote de boeuf podany z zapiekanymi i podsmażanymi warzywami to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Całe danie wymaga trochę wysiłku i czasu, ale z pewnością są one warte efektu końcowego. Oczywiście podstawą jest mięso wysokiej jakości. My polecamy steki z amerykańskiej wołowiny Black Angus z naszego sklepu.
Składniki
- 1 stek cowboy (4-5cm wysokości)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 4 średnie pomidory, przekrojone na pół i wydrążone
- 1 szklanka startego sera parmezan
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki masła
- 2 średnie cukinie, przekrojone na pół wzdłuż, a następnie pokrojone w poprzek na plasterki
- 2 średnie żółte cukinie, przekrojone na pół wzdłuż, a następnie pokrojone w poprzek na plasterki
- 1 średnia cebula szalotka, pokrojona w plastry
- 4 łyżki włoskiego masła ziołowego (przepis poniżej)
- 2 łyżeczki oleju paprykowego (przepis poniżej)
Masło ziołowe
- 1 szklanka miękkiego masła
- 1 łyżka posiekanej cebuli szalotki
- 4 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanej, świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka bourbonu
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki drobno posiekanego świeżego oregano
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
Oliwa paprykowa
- 1-1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 szklanki pokrojonej, pikantnej papryki
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dopraw stek Cowboy solą i pieprzem według uznania. Umieść stek na ruszcie nad rozgrzanym grillem. Grilluj, odkryty, przez 4 minuty z każdej strony. Umieść stek na żaroodpornej patelni, nieprzywierającej. Włóż termometr do mięsa, tak aby czubek znajdował się w środku najgrubszego fragmentu mięsa, nie opierając się na tłuszczu ani nie dotykając kości. Piecz w piekarniku przez 30 do 50 minut.
Porada kucharza: Możesz zastąpić stek Cowboy stekiem Tomahawk lub Cote de boeuf. - Umieść pomidory na płaskiej blasze wyłożonej folią aluminiową. Wymieszaj parmezan, czosnek i 1 łyżkę bazylii w małej miseczce. Nałóż na każdego pomidora 2 łyżki przygotowanej mieszanki. Włóż pomidory do piekarnika nagrzanego do 180°C poniżej steku na 15 minut przed zakończeniem pieczenia mięsa.
- Rozpuść masło na dużej patelni nieprzywierającej na średnim ogniu. Dodaj plastry cukinii, żółtej cukinii i plastry szalotki. Podsmaż je przez 8 do 10 minut, aż będą miękkie i zaczną się lekko rumienić. Mieszaj od czasu do czasu. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj pozostałą 1 łyżkę bazylii. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania i wymieszaj. Trzymaj w miarę możliwości w cieple.
- Wyjmij stek z piekarnika, gdy termometr do mięsa wskaże Twój ulubiony poziom wysmażenia. Przełóż stek na deskę do krojenia; lekko przykryj folią aluminiową. Pozwól mu odpocząć przez 10 minut ( w tak grubym kawałku mięsa w czasie odpoczynku temperatura wzrośnie w mięsie o kilka stopni).
- Zwiększ temperaturę piekarnika. Przypiecz pomidory przez 4 minuty, aż ser zacznie się rumienić.
- Podawaj stek z cukinią i pieczonymi pomidorami. Udekoruj masłem ziołowym i skrop olejem paprykowym według uznania.
- Masło ziołowe: Umieść wszystkie składniki w naczyniu robota kuchennego. Przykryj. Zblenduj ...włączając i wyłączając, aż składniki się połączą. Korzystając z papieru pergaminowego, uformuj masło w kształt walca, rolując je tam i z powrotem. Następnie owiń w folię aluminiową i schładzaj w lodówce przez 30 minut aż stwardnieje. Porada kucharza: Aby uformować masło w różne kształty, wypełnij masłem foremki sylikonowe przed schłodzeniem, a następnie odstaw do lodówki. Masło można przygotować z wyprzedzeniem, owinąć lub przykryć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
- Oliwa paprykowa: Umieść oliwę i paprykę w małym rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu przez 30 do 45 minut. Przecedź przez drobne sitko. Pozostaw na 24 godziny żeby się "przegryzła". Przechowuj pod przykryciem w lodówce do momentu użycia.
Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.