Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Steków Ogrodzieniec 2023

2023-03-22Kategoria: Wołowina, Grillowanie, BBQ, Aktualności
Do ulubionych
11736
11736
Do ulubionych
Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Steków Ogrodzieniec 2023
2023-03-22Kategoria: Wołowina, Grillowanie, BBQ, Aktualności

To już II EDYCJA Mistrzostw Polski w Grillowaniu Steków Ogrodzieniec 2023. Serdecznie zapraszamy do udziału
w tym epickim wydarzeniu drużyny zawodników i całe rodziny, które kochają ten sport i chcą świetnie spędzić czas przy wspólnym grillowaniu. Impreza po raz kolejny odbędzie się w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej, na najbardziej rozpoznawalnym Zamku na szlaku orlich gniazd - Zamku Ogrodzieniec w dniach 27-28 maj 2023r.

II EDYCJA Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Steków Ogrodzieniec 2023

Mistrzostwa w Ogrodzieńcu 2022


Ogrodzieniec to wyjątkowe miejsce dla całej rodziny

Od lat w tym miejscu odbywają się wielkie eventy, wydarzenia kulturalne, sportowe, festiwale, koncerty. Maj to idealny miesiąc na święto grilla, smaku i zapachu, to wręcz taka Polska tradycja odpalić sezon grillowy. Dlatego organizujemy kolejną edycję Mistrzostw Grillowania. Z powodu wielkiego zainteresowania pierwszą edycją tym razem impreza będzie trwała 2 dni. 27 i 28 maja liczymy na wielki najazd grillomaniaków oraz koneserów dobrego smaku z całego kraju na zamek w Ogrodzieńcu.

IMPREZA JEST OTWARTA DLA WSZYSTKICH CHĘTNYCH.

JEŚLI CHESZ WYSTARTOWAĆ W MISTRZOSTWACH JAKO ZAWODNIK NAPISZ NA ADRES EUROTECH@NAGRILLU.PL BY OTRZYMAĆ KRÓTKI FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY.

Warto bo na zwycięzców czekają cenne nagrody:

1 miejsce 5000 PLN do wykorzystania w sklepie www.nagrillu.pl i 500 PLN do wykorzystania w sklepie www.bbq.pl
2 miejsce 2000 PLN do wykorzystania w sklepie www.nagrillu.pl i 400 PLN do wykorzystania w sklepie www.bbq.pl
3 miejsce 1000 PLN do wykorzystania w sklepie www.nagrillu.pl 300 PLN do wykorzystania w sklepie www.bbq.pl

Pasja, która łączy ludzi na całym świecie

Całość imprezy ma na celu spędzenie wspólnego czasu grillmasterów z całej Polski i nie tylko. Chodzi o wyjątkowe spotkanie całymi rodzinami, przy znakomitym jedzeniu. Podczas imprezy oprócz zaciętej rywalizacji oraz emocji związanych z mistrzostwami, chcielibyśmy przybliżyć Wam tajniki kuchni grillowej oraz grillowania, by Wasz stek, big burger lub danie vege prosto z grilla było idealnie wypieczone.

Ogromną dawkę eksperckiej wiedzy, znakomitej jakości wołowinę premium i doskonały sprzęt do grillowania zapewnią główni Partnerzy imprezy.

NaGrillu Academy Napoleon jest to miejsce niezwykłe, stworzone przez miłośnika grillowania Andrzeja Gibasa dla pasjonatów tej sztuki kulinarnej. Akademia mieści się w Mysłowicach na parterze domu Pana Andrzeja co nadaje jej wyjątkowy charakter. Nasi goście mogą poczuć tu domową atmosferę, napić się aromatycznej kawy, orzeźwiającej wody mineralnej oraz sok ze świeżo wyciskanych owoców, a to nie wszystko. Przede wszystkim ucząc się jak przyrządzać potrawy na grillach najczęściej gazowych marki Napoleon Grille Polska i to niezwykłych potraw bo w naszej Akademii rządzi wołowina sezonowana amerykańska i japońska, wysokiej klasy jagnięcina, ryby i owoce morza a także aromatyczne dodatki. W Akademii oczywiście Andrzej nie pracuje sam, razem z nim w tajniki tej sztuki kulinarnej wprowadzi Państwa Krystian Cydejko – trener kulinarny, szef kuchni z 22 letnim doświadczeniem

Tender Meat sp. z o.o. właściciel internetowego sklepu mięsnego www.bbq.pl. Polska rodzinna firma. Sprawdzony dystrybutor mięs premium dla restauracji i delikatesów działający na polskim rynku już od 30 lat. Oferuje wołowinę, jagnięcinę, dziczyznę, drób premium, a nawet mięsa egzotyczne z całego świata. Zdecydowanie jednak główną specjalizacją firmy jest wołowina, królowa grilla. Zarówno importowana jak również selekcjonowana polska, od najlepszych hodowców. Flagowym produktem jest najwyższej jakości marmurkowa, sezonowana wołowina z USA. To właśnie ta wołowina będzie przedmiotem walki o tytuł mistrza grillowania. Będzie ją także można skosztować w strefie VIP lub zakupić na stoisku. Prawdziwy rarytas dla miłośników grillowania na najwyższym poziomie.

Napoleon Grille Polska wyłączny przedstawiciel grilli i akcesoriów grillowych marki Napoleon® w Polsce. Kanadyjski Napoleon® to ceniona na całym świecie marka nowoczesnego i wyjątkowo stylowego sprzętu do grillowania. Autorskie rozwiązania, jak: palniki na podczerwień SIZZLE ZONE™, faliste ruszty WAVE™, system zapłonu JETFIRE™ oraz inne – oferują możliwości godne prawdziwego Grill Mastera. Nieodłącznym elementem filozofii Napoleon® jest zwiększenie możliwości nie tylko produktów, ale przede wszystkim – użytkowników! Śniadanie, obiad lub deser z grilla – taka codzienność z Napoleon® jest możliwa! Produkty Napoleon® wyróżniają się zaawansowanymi funkcjami grillowania, wydajnością i mistrzowską konstrukcją. Grilluj więcej. Grilluj lepiej. Grilluj bardziej.

Program imprezy

Podczas imprezy odbędą się degustacje, szkolenia, konkursy dla widzów oraz Mistrzostwa Polski w grillowaniu steków na kuchni gazowej. Najlepsi otrzymają nagrody i pamiątkowe statuetki. Pod koniec naszej imprezy na wszystkie grille zostanie wrzucona kiełbasa by godnie uczcić święto grilla i wspólnie pobiesiadować przy muzyce na żywo w przepięknym plenerze na tle ruin Zamku.

W tym roku przygotowaliśmy nowe atrakcje:

W pierwszym dniu czyli 27.05.2023 odbędą się mistrzostwa Polski w Grillowaniu Szkół Gastronomicznych prowadzone przez: Krystian Cydejko oraz trzy degustacje grillowanych pyszności dla gości przybyłych na zamek.

W drugim dniu grillowania czyli 28.05.2023 działać będzie strefa VIP, w której będzie można skosztować amerykańską wołowinę z mnóstwem niesamowitych dodatków. Wszystkie pyszności będą przygotowane przez Team Nagrillu Academy Napoleon. Wstęp do strefy VIP płatny (koszt wejścia do strefy VIP 199 zł.) KUP BILET >>.

Odbędą się w tym dniu również 4 bezpłatne pokazy grilowania ze szkoleniem, podczas których będzie można degustować potrawy przygotowane przez grillmasterów i znakomitych szefów kuchni. 

Poniżej znajduje się szczegółowy Program imprezy.

Sobota

12:00
Powitanie przybyłych gości i przedstawicieli szkół gastronomicznych, krótka prezentacja każdej ze szkół.
13:30
Pierwsza degustacja dla gości odwiedzających zamek.
14:00
Konkurs dla szkół gastronomicznych.
15:30
Druga degustacja dla gości odwiedzających zamek.
16:00
Nauka grillowania dla widzów pod okiem Krystian Cydejko.
17:00
Konkurs w krojeniu kiełbasy dla widowni.
17:30
Trzecia degustacja dla gości odwiedzających zamek.
19:00
Zakończenie I dnia Mistrzostw.

Niedziela

11:30
Otwarcie II dnia Mistrzostw.
12:00
Master Chef Livecooking - Łukasz Szymon Gamoń - prezentacja Surf&turf jak na Łukasz przystało zaskoczy widzów łącząc amerykańską wołowinę od BBQ.PL z polskimi rybami jeziornymi będzie. Ciekawie i zaskakująco.
12:30
Pierwsza degustacja dla gości odwiedzających zamek.
12:40
Konkurs dla publiczności - wypychanie beczki z piwem.
13:30
Master Chef Livecooking - Julian Karewicz „Szkolenie z przygotowania steka FLANK STEAK METODĄ KLASYCZNĄ. Serwujemy w tacos z salsą pico de gallo lub bagietką z parmezanowym majonezem”.
14:00
Druga degustacja dla gości odwiedzających zamek.
14:10
II Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Steków.
15:00
Master Chef Livecooking - Julian Karewicz „Szkolenie z przygotowania steka TRI TIP METODĄ CONSTANT FLIP . Serwujemy w nowych aranżacjach: bagietka z teres major z salsą kiwi z ostrygami i kolendrą lub bagietka ze stekiem, masłem borowikowym i chimichurri”.
15:15
Ujeżdżanie byka - jak wołowina to i rodeo - najwytrwalszy jeździec zabiera rodzinę do strefy VIP.
16:00
Ogłoszenie i wręczenie nagród, degustacja dań mistrzowskich.
16:30
Master Chef Livecooking - Julian Karewicz „Szkolenie z przygotowania steka TERES MAJOR METODĄ NA ŻELIWNEJ PATELNI na grillu.
Serwujemy w dwóch odsłonach: z grzybami i śmietanką lub bastowany w maśle, czosnku i rozmarynie„.
17:30
Koncert muzyki country.
19:00
Zakończenie imprezy.

Degustacje w niedzielę:
Ziemniaki pieczone
karkówka
kiełbasa

Przedstawiamy Szefów live cooking:

Łukasz Szymon Gamoń

Znany w regionie kucharz Szef kuchni Rybniczanin z krwi i kości . Swoje doświadczenie zdobywane od 25 lat w restauracjach Górnego Śląska i Pod Beskidzka . Pasjonat kulinarny , propagujący kuchnie śląska jak i nowoczesną oraz swoją autorską. Która została doceniona przez żółty przewodnik Gault&Millau oraz Poland 100 best Restaurant. Wyróżniony jako pierwszy Szef kuchni Regionu Rybnickiego od lat utrzymuje się w G&M. Prowadził swój autorski program kulinarny w TV Gamoń w Kuchni który cieszył się uznaniem . Lubi pracę z młodzieżą w szkoła oraz prowadzi warsztaty dla najmłodszych. Aktualnie Szef kuchni i Creative Chef w hotelach Diament.

Krystian Cydejko

Absolwent szkoły gastronomicznej w Katowicach im. Gustawa Morcinka, Mistrz Polski w Grillowaniu, oraz trener kulinarny. Szef kuchni posiada 22 letnie doświadczenie, które zdobywał w restauracjach najlepszych hoteli w Polsce, jak i tych odznaczonych gwiazdkami Michelin we Francji gdzie spędził dwa lata poznając tajniki tamtejszej kuchni. Specjalista w dziedzinie deserów, wołowiny oraz kuchni francuskiej. Juror licznych konkursów kulinarnych. Zdobywca złotego durszlaka w 14 edycji konkursu śląskie smaki.

Julian Karewicz

Od 2001 roku związany z gastronomią i projektami około kulinarnymi. W trakcie swojej drogi zawodowej, wbrew potocznym schematom rozwoju, przysposobił umiejętność pracy na wielu stanowiskach. Jako szef baru w lokalu Solec 44 wypracował styl “slow bar” promując miksologię opartą o sezonowe produkty z lokalnym rodowodem. Serwując “dzikie koktajle” bazował na własnych zbiorach jadalnych, dziko rosnących ziół i owoców.
Jako szef kuchni wyspecjalizował się w tworzeniu potraw w żywym ogniu, pracując najpierw jako grillmaster , a następnie jako animator w Studiu Kulinarnym Comfort Food w Hali Koszyki. Kompilacja specjalizacji którymi się parał, liczne sukcesy i wysokie kompetencje w tych dziedzinach pozwoliły zyskać uznanie w branży w rezultacie czego zasiadał w kapitułach sędziowskich kilkudziesięciu konkursów barmańskich, winiarskich i kulinarnych.
Zaangażowanie w kulturę gastronomiczną, doprowadziło go do pracy pisarskiej i blogerskiej. Przez ponad dwa lata prowadził swoją rubrykę na łamach elektronicznego wydania magazynu Kukbuk, wypowiadał swoje kulinarne rady w wielu branżowych pismach, aż w końcu jako współautor w 2015 roku napisał książkę Przepisy i Opowieści, nagrodzoną podium w konkursie World Cookbook Awards 2016.
Dziś często wypowiada się jako narrator w mediach i występuje w roli animatora kulinarnego prowadząc niezliczone ilości warsztatów i akademii kulinarnych. Szkolenia i projekty animacji tworzy samodzielnie i prowadzi je w wielu dziedzinach. Jako wykładowca w projekcie Better Bar uczył swoich słuchaczy filozofii Slow Bar, animował warsztaty zrzeszające dyscyplinę kuchni i barmaństwem w projekcie food pairingowym oraz poprowadził pierwszą w historii akademię, na temat użycia pikli i kiszonek w koktajlach.

Skład sędziowski:

Mirosław Markowski
Współprowadzący i współorganizator eventu na zamku. Absolwent szkoły gastronomicznej w Katowicach im Gustawa Morcinka, prezes Bytomskiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznej "Leo Corde", które od lat współpracuje z Zamkiem Ogrodzieniec. Konferansjer, rycerz, tancerz ognia, aktualny wicemistrz kraju w walkach rycerskich 2 vs. 2.

Andrzej Gibas
Grill Chef, Mistrz Polski w Grillowaniu, brązowy medalista mistrzostw Jack Daniel's World Championship Invitational Barbecue, czyli najbardziej prestiżowych mistrzostw BBQ na świecie, których zdobył brązowy medal w kategorii "Home Cooking From The Homeland" oraz właściciel dwóch salonów NaGrillu i NaGrillu Square.
Z urodzenia góral, od młodości związany z grillowaniem. Mając już doświadczenie, wraz z Broil King Polska odwiedził Kanadę - był to przełom w pasji, która zaowocował otwarciem NaGrillu Academy Napoleon, czyli pierwszej Akademii grillowania In Door w Polsce, która przez cały rok uczy jak grillować prowadząc warsztaty kulinarne. Jest prekursorem rozwoju w Polsce wielu metod grillowania. Jedną z nich jest metoda „Reverse Sear”, czyli Metoda Odwrócona, która zdobyła dużą popularność mimo sporych oporów na początku. Jak podkreśla jest to jedyna słuszna metoda grillowania steka z polskiej wołowiny ponieważ daje gwarancję powtarzalności i osiągnięcia sukcesu przy minimalnych umiejętnościach.

Krystian Cydejko
Absolwent szkoły gastronomicznej w Katowicach im. Gustawa Morcinka, Mistrz Polski w Grillowaniu, oraz trener kulinarny. Szef kuchni posiada 22 letnie doświadczenie, które zdobywał w restauracjach najlepszych hoteli w Polsce, jak i tych odznaczonych gwiazdkami Michelin we Francji gdzie spędził dwa lata poznając tajniki tamtejszej kuchni. Specjalista w dziedzinie deserów, wołowiny oraz kuchni francuskiej. Juror licznych konkursów kulinarnych. Zdobywca złotego durszlaka w 14 edycji konkursu śląskie smaki.

Maria Woźniak
Dyrektor Marketingu Tender Meat sp. z.o.o. z rynkiem wołowiny wysokiej jakości związana od 15 lat. Specjalistka od mięsa, procesu produkcji wołowiny i rozbioru. Od wielu lat odpowiedzialna za budowanie portfolio produktów firmy. Prywatnie pasjonatka grillowania i BBQ.

REGULAMIN

I ORGANIZACJA
1. Organizatorem Turnieju jest zarząd zamku w Ogrodzieńcu zwany dalej Organizatorem, przy współpracy NaGrillu Academy Napoleon.
2. Do Turnieju może zgłosić się każda osoba/drużyna. wysyłając zgłoszenie na adres eurotech@nagrillu.pl.
3. Drużyny mogą być maksymalnie 2 osobowe i wpłacają wpisowe w kwocie 20 zł na konto Stowarzyszenia.
4. Termin zakończenia zgłoszeń zespołów nastąpi 7 maja 2023r.
5. Do finału przechodzi 10 zespołów.
6. Między 10-15 maja odbędą się eliminacje, które wyłonią zespoły finałowe.
7. Eliminacje będą polegały na odpowiedzi na pytania zadawane przez organizatorów.

II PUNKTACJA
1. Zostanie zastosowany standardowy system punktacji ważonej – wygląd (temperatura podania), smak i delikatność z podziałem procentowym:
Wygląd:14,00% ogólnej oceny
Smak: 57,00% ogólnej oceny
Delikatność: 29,00% ogólnej oceny
2. Jury konkursowe wyznacza organizator. Składa się ono z szefów kuchni, oraz przedstawicieli partnerów, organizatora i władz. Organizator wyznaczy Przewodniczącego Jury.
3. W trakcie przygotowywania produktów przedstawiciele jury będą kontrolowali prawidłowość i zgodność z regulaminem.

III ZASADY
1. Uczestnik konkursu, który wejdzie do finału, zgłasza się jako samodzielny kucharz profesjonalny, amator lub szef zespołu wpłacając kwotę 200 zł jako wpisowe a konto organizatora.
2. Przygotowanie potraw odbywa się na grillach gazowych zapewnionych przez organizatora.
3. Każdy z uczestników konkursu przygotowuje steka na wylosowanym grillu - stanowisku.
4. Organizator wyznaczy rodzaj i wielkość steków w dniu konkursu. Mogą to być: polędwica wołowa, antrykot wołowy, rostbef wołowy lub inny rodzaj części wołowiny.
5. Podczas odprawy nastąpi losowanie jednego rodzaju i cięcia mięsa, dla każdego zespołu.
6. Steki do jury należy serwować średnio wysmażone i to właśnie steki są głównym daniem konkursowym.
7. Czas przygotowania i serwisu to 1 godzina. W ten czas wlicza się także przygotowanie stanowiska i grilla.
8. Mięso nie dostarczone przez organizatora nie może być obecne na stanowisku. Jeśli zostanie znalezione, zawodnik/zespół zostanie zdyskwalifikowany.
9. Z mięsem , podczas pracy, należy obchodzić się z zachowaniem podstawowych zasad higieny. Rękawiczki jednorazowe muszą być używane przez cały czas podczas pracy. Przed konkursem grille będą sprawdzane pod kątem czystości. Grille nie spełniające oczekiwań sanitarno-higienicznych będą odrzucone.
10. Uczestnicy konkursu zapewnia we własnym zakresie wszystkie przyprawy i „tajne składniki” do przygotowania mięsa.
11. Przy każdym stanowisku pracy musi znajdować się gaśnica p.pożarowa zapewniona przez organizatora.
12. Przydzielone mięso nie może opuścić numerowanego stanowiska konkursowego.
13. Każde naruszenie regulaminu może spowodować dyskwalifikację.
14. Wszyscy uczestnicy startują o wyznaczonych godzinach, ustalonych przez organizatora w zależności od ilości uczestników.
15. Steki serwowane będą w zamkniętych pojemnikach jednorazowych dostarczonych przez organizatora.
16. Uczestnik (Kapitan zespołu) sam dostarcza gotowe danie do recepcji i przekazuje je osobom wyznaczonym przez organizatora.
17. Wszystkie steki pozostają własnością organizatora.
18. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc w konkursie otrzymają nagrody rzeczowe + vouchery 5000zł, 2000zł,1000zł na zakupy w sklepie www.nagrillu.pl , a zwycięscy tytuł – „Mistrz Steka Ogrodzieniec 2023”
19. Wszystkie decyzje Jury są ostateczne.

Typ dania: outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się