Steki z antrykotu - co spowodowało, że cały świat się w nich rozsmakował

2023-03-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina
Do ulubionych
1561
1561
Do ulubionych
Steki z antrykotu - co spowodowało, że cały świat się w nich rozsmakował
2023-03-03Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina

Steki z antrykotu - co spowodowało, że cały świat się w nich rozsmakował

Zastanawiasz się, dlaczego dany element mięsa wołowego cieszy się większą popularnością niż inna jego część? Pod lupę weźmiemy antrykot, który nie bez przyczyny uznawany jest przez wielu za idealny na steki fragment tuszy. Chcesz wiedzieć, co decyduje o jego wyjątkowości oraz jakimi walorami się charakteryzuje? A może interesuje Cię, czym odznaczają się te elementy w zależności od ich kraju pochodzenia? Odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania znajdziesz w przygotowanym przez nas artykule.

Antrykot wołowy - co to jest?

Jeśli na wstępie chciałbyś dowiedzieć się, czym jest antrykot, spieszymy z wyjaśnieniem. To element centralnej części tuszy wołowej, z grupy mięśni grzbietowych. Pozyskiwany jest poprzez oddzielenie od rozbratla między szóstym a siódmym kręgiem piersiowym wraz ze znajdującymi się w tym miejscu żebrami, a także od dołu poprzez odcięcie szpondra. Ten długi mięsień od tyłu wyznaczają ostatni oraz przedostatni kręg. Właśnie takie umiejscowienie w tuszy decyduje o szczególnych walorach sensorycznych tego mięsa.

Czym charakteryzuje się to mięso?

Element ten odznacza się dużymi przerostami tłuszczu śródmięśniowego, który jest bardzo pożądany. Marmurkowatość tego mięsa powoduje, że jest ono zaskakująco delikatne, soczyste i apetyczne, gdyż jak dobrze wiemy, tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Antrykot z kością lub bez niej nie bez powodu uznawany jest za jeden najlepszych fragmentów wyśmienitej wołowiny. Jego walory sensoryczne i właściwości odżywcze powodują, że jest on niezastąpiony do przyrządzenia szlachetnych steków. Aby cieszyć się korzyściami płynącymi ze spożywania tego wspaniałego mięsa, zaopatrujmy się w nie wyłącznie u sprawdzonych sprzedawców. Kupiona w takim sklepie świeża, krucha i smakowita wołowina na steki z antrykotu powinna być jasnoczerwona oraz poprzerastana drobnymi niteczkami tłuszczu.

Pochodzenie mięsa a jego cechy

Zastanawiasz się, czy warto spróbować antrykotu pochodzącego z Japonii, Ameryki, Brazylii lub Argentyny?
Zapewniamy, że tak! Metody hodowli oraz dobór odpowiednich ras krów w każdym z tych krajów są unikatowe,
charakterystyczne wyłącznie dla danego obszaru. Powoduje to, że pochodzące z danego miejsca mięso posiada
niemożliwe do podrobienia walory, które stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Smak elementów wołowych z każdego z tych krajów to gratka dla wymagających konsumentów, pragnących odbyć kulinarną podróż przy każdym kęsie odpowiednio wysmażonego steka.

Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się