Policzki wieprzowe iberico duszone w czerwonym winie z jabłkiem i marchewką
Sprawdź przepis na delikatne i rozpływające się w ustach duszone w winie policzki z legendarnej wieprzowiny iberico. Doskonałe na wyjątkową kolację lub wykwintny obiad. Teraz w oryginalnej odsłonie bo przygotowane outdoorowo na grillu.
Użyty sprzęt
- grill gazowy
- brytfanna żeliwna
- miska szklana i deska do krojenia
- ostry nóż
Składniki
- 1,2 kg policzków wieprzowych ze świń rasy iberico
- 1 jabłko pokrojone w łódeczki
- 2 marchewkipokrojone w cienkie plasterki
- 2 drobno posiekane cebule
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 litra czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- olej roślinny
- przyprawa BBQ do wieprzowiny
- opiekane ziemniaki w mundurkach
Sposób przygotowania
- Rozłóż policzki wieprzowe na desce, aby nasmarować je oliwą z oliwek. Po dokładnym nasmarowaniu mięsa posyp policzki ulubionym suchym rubem BBQ do wieprzowiny. Policzki przełóż do dużej szklanej miski, w której będziesz marynować mięso. Dodaj do środka dwie solidne łyżki miodu i dokładnie wymieszaj, tak żeby miód pokrył całą powierzchnię policzków. Następnie odstaw do lodówki na ok 2 godziny żeby mięso się zamarynowało.
- Jeśli masz taką możliwość przygotuj grilla w ten sposób żeby rożna były odwrócone częścią rynienkową do góry, i ułożone pod lekkim kontem. Wtedy spływający tłuszcz nie będzie powodował wysokich płomieni przypalających mięso podczas przygotowania. Rozgrzej grilla do temperatury 200 stopni. Warto dodatkowo przed samym grillowaniem przeczyścić i nasmarować ruszt.
- Umieść policzki na grillu i zacznij je karmelizować. Dosłownie po 30 sekund z każdej strony. Po skarmelizowaniu ściągnij policzki wieprzowe z rusztu. Jeśli ustawiłeś ruszt pod kątem ustaw je ponownie w pozycji poziomej. Czas rozgrzać na grillu brytfannę z dodatkiem oleju. Rozlej go na całej powierzchni brytfanny. Gdy będzie już rozgrzana zeszklij 2 obrane i posiekane wcześniej cebule. Dodaj pokrojone w plasterki marchewki i jedno jabłko pokrojone w łódeczki. Następnie wlej do brytfanny 500ml czerwonego wina i 1,5l bulionu warzywnego. Na końcu dodaj do brytfanny policzki wieprzowe i zamknij żeliwną brytfannę. Duś pod przykryciem na dwóch palnikach przez około trzy godziny.
- W międzyczasie pokrój ziemniaki w łódeczki podgotuj i umieść na ruszcie na grillu. Gotowe policzki będą wyglądały pięknie. Nadmiar bulionu i wina odparował. Umieść mięso na talerzu wraz z warzywami i opiekanymi ziemniaczkami.
Typ dania: obiad, kolacja, outdoor grill
Typ kuchni: kuchnia europejska