- Kraj pochodzenia: Kanada
Pakowanie próżniowe mięsa
Pakowanie próżniowe mięsa
Czy kupując mięso zastanawiasz się, który element jest najświeższy? Jakie opakowanie jest najlepsze dla zachowania świeżości mięsa? Może najlepiej kupować bez opakowania? Czy Pani Halinka z mięsnego najlepiej doradzi?
Opakowanie zachowujące świeżość mięsa
Idąc do ulubionego rzeźnika lub do marketu masz zaufanie, że wołowina czy jagnięcina w ladzie tradycyjnej będzie świeżym produktem. No cóż. Nigdy nie masz pewności, ile czasu tak naprawdę dany kawałek leży sobie w ladzie i czeka na klienta.
"Kupujemy oczami"
Faktycznie, jeśli mięso ma ładny kolor i leży ładnie wyeksponowana w ladzie wierzymy, że będzie świeże. Często tak faktycznie jest, ale czy możemy mieć pewność. Prawda jest taka, że kupujemy “oczami”, a one nie posiadają funkcji analizy świeżości mięsa. Mięso bez opakowania w styczności z tlenem i całym środowiskiem mikrobiologicznym wokół z godziny na godzinę traci walor świeżości.
W marketach do tej pory najczęściej spotykaliśmy się z typem pakowania MAP (Modified Atmosphere Packaging), czyli typ pakowania w modyfikowanej atmosferze. Produkt w takim opakowaniu znajduje się w specjalnej mieszaninie gazów: tlenu, dwutlenku węgla i azotu. Odpowiednia proporcja w składzie każdego z gazów ma gwarantować świeżość i trwałość. Mięso wygląda w tym opakowaniu całkiem elegancko i może mieć termin trochę dłuższy niż po prostu leżące luzem w normalnej atmosferze.
Ten typ pakowania nie jest też jednak optymalny dla zachowania świeżości i termin przydatności kawałka mięsa tak zapakowanego nie różni się bardzo od tego leżącego luzem w ladzie. Jego zaletą jest w zasadzie tylko to, że klient łatwo może zdjąć z półki gotową paczkę ładnie wyglądającej porcji mięsa.
Pakowanie próżniowe jako "game changer"
Coraz częściej mamy na szczęście do czynienia z pakowaniem próżniowym (vacuum). To jest prawdziwy “game changer” w technologii przechowywania surowego mięsa. W szczególności ma kluczowe znaczenie dla wołowiny. Ten typ opakowania być może nie ma za zadanie perfekcyjnej prezentacji produktu. Zdecydowanie jednak przyczynia się do zachowania jego świeżości i trwałości. Produkty zapakowane próżniowo w warunkach beztlenowych mają gwarancję, że nie będą się na nich rozwijały bakterie tlenowe powodujące psucie mięsa. Co więcej wołowina w takich warunkach może być przechowywana przez bardzo długi czas i spokojnie dojrzewać (kruszeć). Podobnie jagnięcina czy dziczyzna.
Jak pakowane są produkty w sklepie BBQ.PL
Wszystkie oferowane przez nas mięsa są pakowane próżniowo. Elementy wołowe i inne pakowane są próżniowo w worki vacuum natomiast steki wołowe czy steki jagnięce na tackach typu skin pack lub flat skin (również forma pakowania próżniowego). Wołowina zapakowana w ten sposób jest nieco ciemniejsza. Po otwarciu ma także specyficzny kwaskowy, metaliczny zapach hemoglobiny. Wystarczy jednak odczekać kilka minut, a zapach się ulotni, a kolor zacznie się rozjaśniać pod wpływem kontaktu z tlenem. W vacuum jest sezonowana na mokro przez kilka tygodni, a następnie porcjowana i pakowana w formie steków w indywidualne w vacuum lub na tacki. Analogicznie wygląda sytuacja w przypadku jagnięciny. Tutaj okres dojrzewania nie jest wymagany zbyt długi, ponieważ jagnięcina jest co do zasady bardzo delikatnym mięsem z młodych zwierząt.