Czas na małe, kontynentalne szaleństwo w twojej kuchni. Nie ma to jak amerykańsko-europejska mieszanka prawdziwego Amerykańskiego Porterhousa, ze świeżymi włoskimi warzywami.
Składniki
- 2 steki Porterhouse
- 2 łyżki stołowe startego parmezanu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
- 1 średnia cukinia przecięta wzdłuż na pół
- 1 patison przecięty wzdłuż na pół
- 1 średnia czerwona papryka pocięta na 8 części
- sól i pieprz do smaku
Użyty sprzęt
- piekarnik
- ruszt lub blacha do grillowania
Sposób przygotowania
- Połączyć starty parmezan, oliwę z oliwek i suszone włoskie zioła. Przygotowane wcześniej warzywa posmarować od strony miąższu przygotowaną marynatą.
- Przełożyć warzywa miąższem do dołu i wraz z stekami umieścić na blasze do grillowania w piekarniku. Produkty umieścić w odległości ok 9cm od źródła ciepła. Grillować przez 10-15minut. Do uzyskania stopnia wysmażenia średnio krwistego, temperatura wewnątrz mięsa musi osiągną 60°C, a dla średniego 71°C.
- Po przygotowaniu odstawić na chwilę, aby mięso odpoczęło. Następnie doprawić solą i pieprzem. Porcjować na cienkie plastry.
Typ dania: obiad, kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia europejska