Udziec jagnięcy z warzywami

2022-04-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie
Do ulubionych
2044
2044
Do ulubionych
Udziec jagnięcy z warzywami
2022-04-28Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Pieczenie

Udziec jagnięcy z warzywami

Nie ma lepszego pomysłu na rodzinny obiad, niż klasyczna pieczeń jagnięca z udźca z kością. Po wypróbowaniu przepisu na udziec, w nieco unowocześnionym wydaniu, stwierdzenie „obiad jak u mamy” nabierze zupełnie nowego znaczenia.

Składniki

  • 900 g udźca jagnięcego
  • 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa wody
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowej
  • 225 g krzepy pokrojonej w kostkę
  • 20 g pokrojonego selera naciowego
  • Duża cebula pokrojona w kostkę
  • 225 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • Jeden duży pomidor pokrojony w kostkę
  • 300 ml cydru lub jasnego piwa

Użyty sprzęt

  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania

  • Pastę czosnkową i wodę dodać do zmiksowanej kolendry z przecierem pomidorowym. Naciąć mięso w pasy o długości 2,5cm. Ówcześnie przygotowaną pastę rozprowadzić równomiernie na mięsie, aby weszła w nacięcia.
  • Udziec ułożyć na środku naczynia do pieczenia i otoczyć warzywami: cebulą, ziemniakami, rzepą, selerem i zalać alkoholem. Do smaku można posolić i popieprzyć wedle uznania. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po godzinie zdjąć folię i dodać pozostałe warzywa. Piec przez 30 minut bez przykrycia, aż mięso się zarumieni.
Typ dania: obiad, kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia angielska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się