Nie ma lepszego pomysłu na rodzinny obiad, niż klasyczna pieczeń jagnięca z udźca z kością. Po wypróbowaniu przepisu na udziec, w nieco unowocześnionym wydaniu, stwierdzenie „obiad jak u mamy” nabierze zupełnie nowego znaczenia.
Składniki
- 900 g udźca jagnięcego
- 2 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 1 łyżka stołowa wody
- 2 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka pasty czosnkowej
- 225 g krzepy pokrojonej w kostkę
- 20 g pokrojonego selera naciowego
- Duża cebula pokrojona w kostkę
- 225 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
- Jeden duży pomidor pokrojony w kostkę
- 300 ml cydru lub jasnego piwa
Sposób przygotowania
- Pastę czosnkową i wodę dodać do zmiksowanej kolendry z przecierem pomidorowym. Naciąć mięso w pasy o długości 2,5cm. Ówcześnie przygotowaną pastę rozprowadzić równomiernie na mięsie, aby weszła w nacięcia.
- Udziec ułożyć na środku naczynia do pieczenia i otoczyć warzywami: cebulą, ziemniakami, rzepą, selerem i zalać alkoholem. Do smaku można posolić i popieprzyć wedle uznania. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po godzinie zdjąć folię i dodać pozostałe warzywa. Piec przez 30 minut bez przykrycia, aż mięso się zarumieni.
Typ dania: obiad, kolacja, wyjątkowa okazja
Typ kuchni: kuchnia angielska