Biryani z jagnięciną

2021-05-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Pieczenie, Smażenie z pieczeniem
Do ulubionych
1394
1394
Do ulubionych
Biryani z jagnięciną
2021-05-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Jagnięcina, Smażenie, Pieczenie, Smażenie z pieczeniem

Biryani z jagnięciną

Aromatyczna potrawka ryżowa z pokrojoną w kostkę łopatką lub udźcem jagnięcym, szpinakiem, pastą curry, cebulą, czosnkiem oraz bulionem to idealne i smakowite danie, które uwiedzie kubki smakowe każdego amatora azjatyckich smaków.

Składniki

  • udziec jagnięcy lub łopatka jagnięca bez kości pokrojona w kostkę o wielkości 2,5 cm
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub roślinnego
  • 2 średnie, obrane i drobno posiekane cebule
  • 6 obranych i drobno posiekanych ząbków czosnku lub 2 łyżki stołowe czosnku w proszku
  • 5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego lub startego (może być mrożony)
  • 30-60 ml pasty curry lub curry w proszku do wyboru
  • 500 ml gorącego bulionu jagnięcego
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • Spora garść świeżo posiekanej kolendry
  • 500 g gotowanego ryżu basmati
  • Do przybrania cząstki limonki/cytryny
  • Do przybrania świeżo posiekana kolendra

Użyty sprzęt

    • piekarnik
    • dwie nieprzywierające patelnie
    • żaroodporne naczynie

    Sposób przygotowania

    • Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C (z termoobiegiem). Rozgrzej po jednej łyżce stołowej oleju, na dwóch osobnych patelniach. Na jednej patelni podsmaż jagnięcinę, połowę cebuli, czosnek oraz imbir, a na drugiej patelni – pozostałą cebulę, czosnek i imbir. Zmniejsz ogień i kontynuuj podsmażanie na wolnym ogniu przez 6-8 minut, aż mięso przybierze brązową barwę, a mieszanka cebulowa na drugiej patelni zmięknie.
    • Dodaj po połowie pasty lub proszku curry na obie patelnie i podsmażaj całość przez 1-2 minuty, aż do uwolnienia smaku. Wlej bulion na patelnię z jagnięciną. Podkręć ogień i doprowadź wywar do wrzenia. Zdejmij patelnię z jagnięciną z ognia, dopraw mięso i dodaj połowę kolendry.
    • Dodaj szpinak do cebuli na drugiej patelni. Gotuj powoli od czasu do czasu mieszając, aż szpinak zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw szpinak z cebulą i dodaj resztę kolendry.
    • Przełóż połowę jagnięciny z dodatkami (z połową bulionu) do lekko natłuszczonego dużego, prostokątnego naczynia żaroodpornego o pojemności 600 ml i dodaj szpinak z cebulą oraz połowę ryżu. Nakładaj kolejne warstwy pamiętając, że ostatnią ma być ryż. Przykryj danie folią i zapiekaj w piekarniku przez 20-25 minut.
    • Podawaj z chutney z mango, chlebem naan lub pitta oraz raitą z ogórka.
    Typ dania: kolacja, obiad, lunch
    Typ kuchni: kuchnia orientalna
    Komentarze (0)
    Napisz odpowiedź (0)
    Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

    Menu

    Menu

    Zobacz wszystkie ()
    Brak wyników wyszukiwania.

    Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

    Zaloguj się