Aromatyczna potrawka ryżowa z pokrojoną w kostkę łopatką lub udźcem jagnięcym, szpinakiem, pastą curry, cebulą, czosnkiem oraz bulionem to idealne i smakowite danie, które uwiedzie kubki smakowe każdego amatora azjatyckich smaków.
Składniki
- udziec jagnięcy lub łopatka jagnięca bez kości pokrojona w kostkę o wielkości 2,5 cm
- 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub roślinnego
- 2 średnie, obrane i drobno posiekane cebule
- 6 obranych i drobno posiekanych ząbków czosnku lub 2 łyżki stołowe czosnku w proszku
- 5 cm świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego lub startego (może być mrożony)
- 30-60 ml pasty curry lub curry w proszku do wyboru
- 500 ml gorącego bulionu jagnięcego
- 150 g mrożonego szpinaku
- Spora garść świeżo posiekanej kolendry
- 500 g gotowanego ryżu basmati
- Do przybrania cząstki limonki/cytryny
- Do przybrania świeżo posiekana kolendra
Użyty sprzęt
- piekarnik
- dwie nieprzywierające patelnie
- żaroodporne naczynie
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 160°C (z termoobiegiem). Rozgrzej po jednej łyżce stołowej oleju, na dwóch osobnych patelniach. Na jednej patelni podsmaż jagnięcinę, połowę cebuli, czosnek oraz imbir, a na drugiej patelni – pozostałą cebulę, czosnek i imbir. Zmniejsz ogień i kontynuuj podsmażanie na wolnym ogniu przez 6-8 minut, aż mięso przybierze brązową barwę, a mieszanka cebulowa na drugiej patelni zmięknie.
- Dodaj po połowie pasty lub proszku curry na obie patelnie i podsmażaj całość przez 1-2 minuty, aż do uwolnienia smaku. Wlej bulion na patelnię z jagnięciną. Podkręć ogień i doprowadź wywar do wrzenia. Zdejmij patelnię z jagnięciną z ognia, dopraw mięso i dodaj połowę kolendry.
- Dodaj szpinak do cebuli na drugiej patelni. Gotuj powoli od czasu do czasu mieszając, aż szpinak zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia, dopraw szpinak z cebulą i dodaj resztę kolendry.
- Przełóż połowę jagnięciny z dodatkami (z połową bulionu) do lekko natłuszczonego dużego, prostokątnego naczynia żaroodpornego o pojemności 600 ml i dodaj szpinak z cebulą oraz połowę ryżu. Nakładaj kolejne warstwy pamiętając, że ostatnią ma być ryż. Przykryj danie folią i zapiekaj w piekarniku przez 20-25 minut.
- Podawaj z chutney z mango, chlebem naan lub pitta oraz raitą z ogórka.
Typ dania: kolacja, obiad, lunch
Typ kuchni: kuchnia orientalna