- Kraj pochodzenia: Kanada
Słodko pikantne żebra wołowe w azjatyckim stylu
Żebra wołowe to fantastyczny element do dań typu BBQ. Mocno przetłuszczony i poprzerastany dlatego trzeba go poddawać długiej obróbce termicznej, ale fantastyczny efekt smakowy będzie murowany. Słodko pikantne żebra wołowe w azjatyckim stylu są dowodem na to, że z pozoru z mało ciekawego elementu tuszy wołowej można wyczarować epickie danie. Możesz zamówić żebra najwyższej jakości w naszym internetowym sklepie mięsnym online BBQ.PL.
Natomiast więcej ciekawych przepisów i artykułów o mięsie premium znajdziesz w bazie naszego bloga.
Słodko pikantne żebra wołowe w azjatyckim stylu
Użyty sprzęt
-
Żeliwny rondel z pokrywką
-
Widelec do mięsa
-
Ostry nóż
Składniki
- 600-800 g żeber wołowych
- 1 filiżanka wina ryżowego
- ½ filiżanki sosu sweet chili z czosnkiem
- ½ filiżanki wody
- ¼ filiżanki nektaru z agawy lub miodu
- ¼ filiżanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wymieszaj wino ryżowe, słodki sos czosnkowy chili, wodę, miód lub nektar z agawy, brązowy cukier i imbir w rondlu żeliwnym na średnim ogniu. Mieszaj od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie oddziel mięso od kości i przełóż odkostnione żeberka wołowe do rondla i poczekaj aż wywar zacznie wrzeć. Wtedy zredukuj ciepło i szczelnie przykryj rondel pokrywką. Umieść rondel w piekarniku rozgrzanym do 160°C i piecz od 1h 45min do 2 godzin lub do momentu, aż wołowina będzie miękka.
-
Po upieczeniu wyjmij rondel z piekarnika, a następnie wyjmij wołowinę i odłóż ją z boku na desce starając się utrzymać ją w cieple (nakryj folią aluminiową). Tłuszcz, który się wytopił podczas pieczenia zbierz łyżką i przełóż go do małej miseczki. Pozostały w rondlu płyn doprowadź do wrzenia i gotuj od 12 do 15 minut aż sos zredukuje się o połowę. Dodaj sok z limonki i sos sojowy. Umieść wołowinę z powrotem w rondlu w gotującym się sosie. Gotuj tak przez około 1 – 2 minut aż ciepło przejdzie przez mięso, od czasu do czasu mieszając.
-
Tak przygotowaną wołowinę wyjmij znowu na deskę i pokrój w plastry. Serwuj żeberka z sosem, z ryżem i smażonymi w woku świeżymi warzywami, kiełkami i innymi ulubionymi orientalnymi dodatkami.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.