- Kraj pochodzenia: Kanada
Pieczeń z udźca wołowego z ziołami
Udziec wołowy, a właściwie jeden z jego elementów (sirloin tip) czyli mięsień z okolic krzyżowej oraz zrazowej górnej według europejskiego rozbioru, to idealna propozycja na domową, klasyczną pieczeń wołową. Danie będzie bardzo zdrowe i pożywne (nie zawiera bowiem zbyt dużo tłuszczu natomiast stanowi konkretną porcję łatwo przyswajalnego białka). Wypróbuj dzisiaj nasz przepis na pieczony udziec wołowy.
Wbrew pozorom danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Wymaga trochę czasu i bardzo przydatny będzie termometr do mięsa żeby precyzyjnie kontrolować temperaturę i nie “przeciągnąć” (przesuszyć) mięsa. Pyszna, aromatyczna, ziołowa marynata oraz fantastyczny chrzanowo-szczypiorkowy sos to idealne połączenie klasycznych smaków, które na pewno ci się spodoba.
Jeśli chcesz kupić elementy wołowe na pieczeń jakości premium odwiedź nasz sklep mięsny online BBQ.PL.
Więcej ciekawych przepisów i artykułów wyszukasz w naszej bazie >> baza przepisów
Pieczeń z udźca wołowego z ziołami i sosem chrzanowo-szczypiorkowym
Użyty sprzęt
-
Forma do pieczenia
-
Termometr do mięsa do używania w piekarniku
-
Moździerz
-
Widelec do mięsa
-
Ostry nóż
Składniki
- 1 udziec wołowy Sirloin Tip (800 gr do 1 kg)
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczki suszonych liści tymianku rozgniecionych
- 1 łyżeczki oleju roślinnego
- 1 łyżeczki siekanego czosnku
- ½ łyżeczki czarny pieprz gruboziarnisty
Sos
- 1 filiżanka śmietany
- ½ filiżanki chrzanu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- ⅛ łyżeczki mielonego białego pieprzu
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 160°C. W moździerzu wymieszaj pietruszkę, tymianek, olej, czosnek i czarny pieprz. Tak przygotowaną marynatą natrzyj równomiernie udziec wołowy. Umieść pieczeń w piekarniku w płytkiej brytfannie, formie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym bez przykrycia. Wbij w mięso termometr do pieczenia tak, aby końcówka znajdowała się w środku najgrubszej części wołowiny. Nie dodawaj wody. Piecz w piekarniku w 160°C od 1 h 15 minut do 1 h 30 minut godziny dla poziomu wypieczenia medium rare. Wyjmij pieczeń z piekarnika, gdy termometr do mięsa wskaże 58°C. (Nie przepiecz bo mięso będzie suche).
-
W międzyczasie możesz przygotować dodatki. Wymieszaj w małej miseczce składniki sosu chrzanowo-szczypiorkowego. Nakryj go folią aluminiową i odstaw do lodówki. Przygotuj warzywa na parze jako drugi dodatek. Najlepiej sprawdzą się brokuły, których kolor ożywi wizualnie twoje danie. Będą też idealnie pasowały jeśli chodzi o smak.
-
Po zakończeniu pieczenia przenieś mięso na deskę do krojenia. Musi odpocząć jakieś 10 do 20 minut. Przykryj je folią aluminiową aby nie stygło. W środku mięsa gorące soki nadal pracują i temperatura będzie w dalszym stopniu rosła do ok 5°C aż mięso osiągnie 63°C (poziom wypieczenia medium rare). Po odpoczynku pokrój mięso na plastry i ułóż na talerzach. Dopraw solą do smaku. Podaj z sosem i brokułami.
Video
Notatki
Czy udało Ci się przyrządzić to danie?
Proszę daj nam znać jak Ci wyszło! Zostaw komentarz poniżej i jeśli chcesz otaguj swoje dzieło na Instagramie @bbqpl z hashtagiem #stekopedia.