- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek z antrykotu z pieprzem cytrynowym i pieczonymi pomidorami
Stek z antrykotu z pieprzem cytrynowym i pieczonymi pomidorami
Czasami chcesz szybko przygotować w domu pysznego steka z antrykotu i skończyły ci się pomysły na marynatę i dodatki. Sprawdź naszą najnowszą inspirację, w której pierwsze skrzypce będzie grał stek z antrykotu z boskiej, marmurkowej wołowiny black angus USA. Wiemy co pomyślisz. Ten stek jest tak znakomity, że nie trzeba go marynować. No w sumie to prawda. Ale nie zaszkodzi poeksperymentować i pozmieniać smaki od czasu do czasu. A połączenie pieprzu cytrynowego z tym doskonałym mięsem daje zaiste satysfakcjonujące efekty. Również pieczone pomidory w ziołach doskonale podkreślą smak wołowiny. Ich kwaskowość dopełni smaki oraz prezentację dania na talerzu. Prosty i szybki przepis, a tyle radości ;).
Użyty sprzęt
- patelnia grillowa
- szczypce do grillowania
- piekarnik
- blacha do pieczenia
- folia aluminiowa
Składniki
- 4 steki z antrykotu wołowego USA black angus
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1/4 łyżeczki soli w płatkach
- 1-1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Sposób przygotowania
- W tym przepisie trzeba zacząć od dodatków. Będą wymagały więcej czasu niż główny bohater stek z antrykotu. A więc na początku rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój pomidorki na pół. Czosnek obierz i posiekaj. W szklanej misce umieść pomidory, oliwę, tymianek, czosnek i sól, następnie dokładnie wymieszaj, żeby pomidorki pokryły się marynatą na całej powierzchni. Po tym zabiegu ułóż je przekrojoną stroną do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 do 35 minut aż skórki będą pomarszczone i zaczną się rumienić.
- W międzyczasie zajmij się marynowaniem steków. Natrzyj je na powierzchni olejem roślinnym. Na wszystkich stekach z antrykotu rozprowadź równomiernie pieprz cytrynowy. Rozgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. Umieść steki na porządnie rozgrzanej patelni. Grilluj je przez 10 do 14 minut, aby uzyskać poziom wysmażenia medium. Obracaj od czasu do czasu przy pomocy szczypiec. Po zgrillowaniu odstaw na 5 min. żeby steki odpoczęły. Możesz nakryć je lekko kawałkiem folii aluminiowej.
- Na końcu zajmij się ładną prezentacją dania na talerzu. Pamiętaj, że jemy oczami. Warto tej jakości mięso podać w odpowiedniej oprawie. Przełóż na talerz lub deskę. Dopraw solą do smaku, wołowina lubi sól. Najlepsza będzie sól w płatkach. Podawaj steki z pomidorami i ze świeżą bagietką lub młodymi ziemniakami.
Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.