Stek cote de boeuf w pikantnej marynacie z grillowaną marchewką

Do ulubionych
218
218
Do ulubionych
Stek cote de boeuf w pikantnej marynacie z grillowaną marchewką
2024-01-04Kategoria: Przepisy i artykuły, Wołowina, Grillowanie, Smażenie

Stek cote de boeuf w pikantnej marynacie z grillowaną marchewką 

Nie masz pomysłu na kreatywną marynatę do steka? Sprawdź ten oryginalny przepis. Stek z antrykotu cote de boeuf z marmurkowej wołowiny Black Angus USA w pikantnej marynacie z chrupiącymi, słodkimi, grillowanymi marchewkami zagwarantuje Ci pełną satysfakcję i sukces kulinarny. Idealny stek do przygotowania podczas grillowej imprezy.

Składniki

  • 2 steki z antrykotu cote de boeuf Black Angus USA
  • 6 dużych marchewek, obranych i pokrojonych w podłużne paski
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Sól
  • 1,5-2 łyżki sosu czosnkowego chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego

Użyty sprzęt

  • grill gazowy lub węglowy

Sposób przygotowania

  • Natrzyj pokrojoną na paski marchewkę olejem roślinnym i połóż na ruszcie. Następnie umieść swoje steki z antrykotu cote de boeuf na rozgrzanym grillu. Grilluj steki z zamkniętą pokrywą obracając od czasu do czasu. Do poziomu wysmażenia medium-rare potrzebujesz ok 10-12 minut grillowania. Jeśli chcesz uzyskać ulubiony poziom wysmażenia steka najlepiej korzystaj z termometru do mięsa. Wbij sondę termometru blisko kości, bo tam mięso dochodzi najdłużej. Sprawdzaj pomiary temperatury. Poziomy wysmażenia i odpowiadające im temperatury znajdziesz w naszym artykule "Idealny poziom wysmażenia steka wołowego"
  • Grilluj marchewkę przez 8 do 11 minut ( zarówno na grillu gazowym jak i węglowym czasy pozostają takie same). Odwracaj od czasu do czasu. Marchewka powinna być chrupiąca i w miarę twarda, nie chcesz jej rozgotować ;).
  • W międzyczasie wymieszaj w małej miseczce czosnkowy sos chili oraz imbir. Dodaj 2 łyżeczki dżemu pomarańczowego. Gotowe steki odstaw do odpoczynku na ok 4-5min. możesz je przykryć folią aluminiową żeby nie wystygły. Posmaruj równomiernie marchewki przygotowaną pikantną marynatą. Po odpoczynku nasmaruj nią także zgrillowane steki. Wytnij kości i pokrój steki w cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż ładnie na talerzach w towarzystwie grillowanej marchewki.

Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.

Typ dania: outdoorgrill, obiad, kolacja
Typ kuchni: kuchnia amerykańska
Komentarze (0)
Napisz odpowiedź (0)
Proszę zalogować się aby dodać komentarz.

Menu

Menu

Zobacz wszystkie ()
Brak wyników wyszukiwania.

Aby dodać do ulubionych musisz być zalogowany.

Zaloguj się