- Kraj pochodzenia: Kanada
Stek tomahawk z puree ze słodkich ziemniaków
Stek tomahawk z puree ze słodkich ziemniaków
Stek Tomahawk to wyzwanie dla każdego fana grillowania. Trzeba mieć trochę czasu i wprawy, żeby go przygotować, ale jeśli zrobimy to dobrze efekt będzie zachwycający. Bardzo ważna, właściwie najważniejsza jest jakość mięsa. W naszym przepisie wykorzystaliśmy wołowinę USA black angus, która jest niesamowicie marmurkowa i sprawia, że grillowany stek jest epicko soczysty. Do tego fantastyczne dodatki. Słodkie puree z batatów i grillowane brukselki z boczkiem i jabłkiem to połączenie zdecydowanie nieoczywiste, ale ponad wszelką wątpliwość niezwykle smaczne. Taka kompozycja również wizualnie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Użyty sprzęt
- grill gazowy
- termometr do mięsa
- średniej wielkości patelnia do grilla
- szczypce do grillowania
Składniki
- 1 stek Tomahawk z wołowiny USA black angus
- 1 szklanka sosu sojowego
- 1-1/2 łyżeczki soli kuchennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Puree z batatów
- 4 pokrojone, obrane bataty
- 2 szklanki mleka 3%
- 1 łyżka masła
Grillowana brukselka
- 20 brukselek, umytych i przekrojonych na pół
- 3,5 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 szklanki surowego boczku krojonego w słupki lub kostkę
- 1 małe jabłko, wydrążone i pokrojone w plasterki
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
Sposób przygotowania
-
Nalej do długiego naczynia żaroodpornego sos sojowy. Musi być na tyle długie żeby zmieściła się kość steka, zaczniemy od zamarynowania go w sosie sojowym. Umieść stek Tomahawk w naczyniu i obróć kilka razy, żeby cały pokrył się sosem sojowym. Przykryj naczynie i marynuj w lodówce przez 20 minut, obróć raz po 10 minutach marynowania.
-
W trakcie marynowania mięsa zajmij się przygotowaniem purée z batatów. Do średniej wielkości rondla dodaj mleko i podgrzewaj na średnim ogniu 3 do 5 minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone w małą kostkę bataty i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 do 18 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie odcedź bataty; zachowaj mleko z gotowania. W kolejnym kroku weź mikser kuchenny lub blender i zmiksuj bataty z dwiema łyżkami zachowanego mleka, dodaj też masło. Masa musi być gładka. Włączaj i wyłączaj co 1-2 minuty, dodając kolejne porcje zachowanego mleka. Po uzyskaniu idealnej struktury Twojego puree dopraw solą i pieprzem według uznania.
-
Wreszcie przyszedł czas na Twój cudowny stek Tomahawk. Wyjmij do z naczynia, w którym się marynował. Osusz go z sosu sojowego papierowym ręcznikiem. Przypraw solą i pieprzem według uznania (pamiętaj, że sos sojowy, w którym stek był marynowany zawiera pokaźną dawkę soli). Umieść swojego Tomahawka na ruszcie na porządnie rozgrzanym grillu gazowym. Grillowanie takiego potężnego kawałka mięsa zajmie trochę czasu. Grilluj stek Tomahawk, przez około 40 minut (pokrywa grilla oczywiście zamknięta, obracaj stek od czasu do czasu). Skorzystaj z termometru do mięsa. Umieść sondę w najgrubszym miejscu blisko kości ponieważ tam mięso najdłużej dochodzi. Dla różnych poziomów wysmażenia skończ grillowanie, kiedy odczyt termometru wskaże: poziom wysmażenia medium-rare 57°C, medium 64°C. Po zgrillowaniu zdejmij stek z grilla i przełóż go na deskę do odpoczynku. Możesz luźno przykryć go folią aluminiową. Taki kawał mięsa musi odpocząć nawet 10 do 15 minut. Temperatura w środku mięsa będzie nadal rosnąć i urośnie nawet o kilka stopni.
-
Wskazówka kucharska:
Jeśli temperatura grilla jest zbyt wysoka, a stek zaczyna się przypalać możesz przesunąć go na jakiś czas do chłodniejszej strefy i dalej grilluj pod przykryciem. Natomiast żeby uniknąć przypalenia kości najlepiej zabezpieczyć ją kawałkiem folii aluminiowej. -
W kolejnym kroku czas na przygotowanie pysznych dodatków jakim są grillowana brukselka z jabłkiem oraz boczek. Umieść przekrojoną na pół brukselkę, pokrojone w plastry jabłko oraz 3 łyżki oleju w niewielkiej misce. Zamieszaj dokładnie, żeby wszystkie owoce i warzywa pokryły się tłuszczem. Umieść brukselkę i pokrojone jabłko na rozgrzanym grillu, w przypadku brukselki przekrojoną stroną do dołu. Grilluj z otwartą pokrywą przez 1-2 minuty. Następnie zdejmij z rusztu i odłóż na bok. Weź średniej wielkości patelnię odporną na wysoką temperaturę, którą możesz stosować na grillu. Postaw na ruszcie i rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Dodaj boczek, smaż przez 6 do 8 minut, aż wytopi się połowa tłuszczu. Dodaj brukselkę, przykryj i smaż z boczkiem przez 5 do 8 minut. Na koniec pokrój grillowane jabłko i umieść na patelni z pozostałymi składnikami. Zdejmij z rusztu, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj i trzymaj pod przykryciem żeby zachować ciepło.
-
Podawaj stek Tomahawk z grillowaną brukselką i purée z batatów.
Źródło: Przepis dzięki uprzejmości https://www.beefitswhatsfordinner.com/.